Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kādam ir jācīnās un jāstrādā arī šeit!

Evita Brokāne

2013. gada 17. decembris 00:00

1577
Kādam ir jācīnās un jāstrādā arī šeit!

Lai arī uzsākt uzņēmējdarbību nav nemaz tik viegli, ir cilvēki, kas ir gatavi strādāt un cīnīties. Ražojot kulinārijas izstrādājumus, šā gada aprīlī darbu uzsākusi arī SIA “Ozolkalna kulinārija”. Uzņēmuma saimnieki ir Māra Pendrika un Kaspara Klesmaņa ģimenes.
Galvenais uzņēmumā M.Pendriks atklāj, ka doma par sava uzņēmuma izveidi radusies apmēram pirms diviem gadiem. Un galvenais pamudinājums tam bijusi vēlme strādāt pašiem sev, nevis kāda cita labā, turklāt ģimeņu daiļā dzimuma pārstāves labi pārzina pavārmākslu. Tā pamazām sākusies kopīgās idejas realizācija. Sākuši meklēt telpas, kur varētu veidot savu uzņēmumu. “Sākumā gāja grūti, bet tad izpalīdzēja Mičuļu ģimene, kuriem pieder bijušā Ozolkalna tautas nama telpas. Saimnieki piedāvāja īrēt daļu šo telpu. Arī viņiem tas ir izdevīgi – vismaz kāda daļa telpu tiek apsaimniekotas un nestāv tukšas,” saka M.Pendriks. Pirms uzsākt darbību, telpās gan tika veikts arī remonts. “Līdzekļi, kuri bija iekrāti biznesa uzsākšanai, ātri vien apsīka. Tad, lai saņemtu papildu finansējumu, rakstījām biznesa plānu un startējām “Hipotēku bankas” piedāvātajā Starta programmā jaunajiem uzņēmējiem.” Šobrīd M.Pendriks atzīst, ka biznesa uzsākšana nemaz tik vienkārša neesot bijusi – kamēr izremontētas telpas, sakārtota dokumentācija, iegūtas visas atļaujas, taču ar visu tomēr ir tikuši galā.

Sāk ar mazumiņu
Darbību uzņēmums sācis šā gada 19.aprīlī. Uzņēmums ir oficiāli atzīts un drīkst piedāvāt savu produkciju citiem veikaliem, kuri tālāk pārdod šo produkciju. “Sākām ar mazumiņu. Aprīlī savu produkciju piedāvājām tikai veikalā “Aiva” Gulbenē (šobrīd gan Gulbenē mūsu produkciju var iegādāties divos veikalos - “Aivā” un arī “Zīlē”). Nākamajos divos mēnešos to varēja iegādāties jau septiņos veikalos gan mūsu novada pagastos, gan arī kaimiņos, atsevišķos Alūksnes novada un Balvu novada pagastos. Tagad savukārt tie jau ir padsmit veikali, kas tirgo mūsu produkciju. Nākamajā gadā esam plānojuši piedāvāt savu produkciju arī Madonas puses veikaliem. Protams, strādājam arī ar privātiem pasūtījumiem,” stāsta uzņēmējs. Uzņēmums gatavo dažādus gaļas izstrādājumus un salātus. Sortimentā ir apmēram 20 līdz 30 dažādu salātu veidu, kā arī apmēram tikpat daudz gaļas izstrādājumu. Kā atzīst M.Pendriks, par firmas ēdienu uzņēmums var dēvēt savus gaļas salātus, kas cilvēkiem ļoti garšo.

Vajadzīgs labs pamatkapitāls
“Pirmie darbības mēneši nebija viegli. Izdevumi bija lielāki nekā ieņēmumi. Iekustēties bija grūti, un tikai tagad pamazām sākam atsperties. Mūsu mīnuss bija tas, ka mums nebija brīvu līdzekļu. Sākumā gribējām ņemt lielāku aizņēmumu, taču nedaudz nobijāmies, jo bija neziņa, un strādāt tikai, lai atdotu kredītu bankai, arī negribējās. Taču šobrīd esam sapratuši, ka līdzekļu tiešām vajadzēja vairāk. Lai sāktu uzņēmējdarbību, sevišķi, ja tas ir kaut kas saistīts ar ražošanu, ir vajadzīgs labs pamatkapitāls,” atzīst M.Pendriks. “Pašreiz balstāmies uz manas dzīvesbiedres Lolitas iepriekšējo pieredzi, strādājot šajā nozarē. Arī otra uzņēmuma īpašniece Marina palīdz ar savām zināšanām un pieredzi pavārmākslā. Šobrīd kā pavāri strādā Lolita Pendrika un Edvards Kalniņš. Taču pasūtījumu kļūst vairāk, un spriežam, ja tiešām izdosies paplašināties arī uz Madonas pusi, noteikti būs jāpieņem vēl viens pavārs, citādi būs grūti tikt galā ar pasūtījumu izpildi.”  

Jādomā par attīstību
M.Pendriks atzīst, ka darba procesā tiek uzzināts daudz jauna, par ko iepriekš nav zināts. Protams, nākas atzīt arī savas kļūdas un mācīties no tām. Esot kļūdījušies kaut vai, piemēram, iegādājoties gaļas mašīnu. “Sākotnēji domājām, ka mums pietiks ar mazjaudīgu gaļas mašīnu, jo malto gaļu plānojām iegādāties jau gatavu, taču šobrīd esam sapratuši, ka tomēr ir nepieciešama liela un jaudīga gaļas mašīna,” stāsta uzņēmējs. “Ir daudz tādu nianšu, par kurām uzzini tikai tad, kad jau esi tajā visā iekšā! Ir jādomā arī, kā uzlabot ražošanas procesu, attīstīties. Varbūt ar laiku varētu sākt ražot arī produkciju, kas iepakota vakuumā, tādējādi produkcijai būs ilgāks realizācijas termiņš, kas, iespējams, pavērtu iespēju sadarboties arī ar veikalu tīkliem, bet, protams, tam visam ir vajadzīgi papildu līdzekļi,” atzīst M.Pendriks. Viņš atklāj, ka padomā ir arī Gulbenē izveidot mazu un mājīgu veikaliņu, kur varētu tirgot savu produkciju. Par kafejnīcas izveidi gan uzņēmēji nedomā, jo uzskata, ka kafejnīcu Gulbenē jau ir pietiekami. Papildus varētu klāt galdus izbraukumā pie klientiem. Nākotnē tiek domāts arī par izbraukuma tirdzniecību, iespējams, arī par autoveikalu.
Ar roku atmest nedrīkst
Šobrīd uzņēmējs atzīst, ka, sākot darboties, bijusi mazliet neticība, vai vispār izdosies īstenot savu ideju, taču nu jau pamazām cilvēki ir iepazinuši mūsu produkciju. “Protams, bijām domājuši, ka viss būs daudz vienkāršāk – paši būsim sev priekšnieki, varēsim pelnīt. Jā, bizness ir, bet nopelnīt pagaidām ir grūti. Taču, ja jau nebūtu cerības, ka viss iekustēties, diez vai mēs būtu sākuši kaut ko darīt. Un tagad ar roku arī vairs nedrīkst atmest! Ne jau tāpēc mūsu senči savulaik izcīnīja brīvību, lai mēs to atdotu citiem, jo gribas dzīvot un strādāt savā zemē, kur ir dzimtas saknes, radi un draugi, nevis doties svešumā laimes meklējumos.”

Fakti
◆ Darbību sāka šā gada aprīlī.
◆ Uzņēmumā tiek gatavoti apmēram 20 līdz 30 dažādu salātu veidi, kā arī apmēram tikpat daudz gaļas izstrādājumu.
◆  “Ozolkalna kulinārija” - divu ģimeņu uzņēmums.