Dzirkstele.lv ARHĪVS

Piparkūkas vācu gaumē

Inita Savicka

2013. gada 20. decembris 00:00

140
Piparkūkas vācu gaumē

Tie, kuri jau nogaršojuši jauniešu ceptās piparkūkas, atzīst: “Tās pašas kūst uz mēles.”

Kad gaisā virmo šī īpašā svētku smarža - piparkūku smarža, ir skaidrs – klāt Ziemassvētku laiks. Piparkūku receptes ir daudz un dažādas. Lai arī veikalos nopērkamas jau dažādas gatavas piparkūku mīklas, ir saimnieces, kuras mīklu gatavo pašas, un, iespējams, daļa namamāšu nemaz nevēlas atklāt savu īpašo piparkūku recepti, garšvielu sastāvu un citus “knifus”, bet divas jaunietes - Sofija Munka un Natālija Paulīne Gohta -, kuras ir ieradušās no Vācijas Gulbenē kā brīvprātīgā darba veicējas, dalās savās zināšanās ar “Dzirksteli” piparkūku cepšanā, kā to dara mājās pie viņām, Vācijā. 
Sofija atceras, kad pati bijusi maza, Ziemassvētku kārumu – piparkūkas - cepusi mamma. Tad viņa tikai vēroja šo procesu, nedaudz arī piepalīdzot. Viņa stāsta, ka Vācijā sāk cept cepumus un piparkūkas, jau sākot no pirmās adventes, un tad 24.decembra vakarā visi vācieši, kuri ir ticīgie, iet uz baznīcu. Dažās ģimenēs ir pieņemts iet uz baznīcu pēc svētku vakariņām, bet citās tieši pretēji – sākumā apmeklē baznīcu un tikai tad visi sēžas pie svētku galda. Arī dāvanas tiek pasniegtas 24.decembra vakarā.
Sofijai un Natālijai patīk Ziemassvētku laiks. Viņas gan atzīst, ka tad, kad mācījušās vēl vidusskolā, šis laiks esot bijis stresa pilns, jo skolā bija jāpaveic dažādi darbi, lai pienācīgi sagatavotos Ziemassvētku svinēšanai, savukārt tagad, kad skola pabeigta, svētkus var izbaudīt pilnībā.
Sofija kopā ar Natāliju labprāt demonstrē arī citiem, kā var pagatavot šīs gardās piparkūkas. Daudzi gulbenieši, Ziemassvētku galvenās egles atklāšanas pasākumā pilsētā šīs piparkūkas nogaršojot, lielīja, ka tās pašas kūstot uz mēles. Recepte nav sarežģīta, un to izmēģināt var ikviens. Vajadzīga tikai vēlēšanās to darīt, pacietība un nedaudz laika.