Dzirkstele.lv ARHĪVS

Iedzīvotāji gatavojas ziemai

Inita Savicka

2011. gada 22. augusts 15:08

2295
Iedzīvotāji gatavojas ziemai

Veikalos topa augšgalā pašlaik ir konservēšanai paredzētas lietas. Vispieprasītākās preces ir cukurs, sāls, etiķis, dažādas garšvielas un arī burkas.

Arī noiets paprikai ir ļoti liels
SIA “Rimi Latvia” vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere “Dzirkstelei” stāsta, ka, vērojot pircēju iepirkšanos “Supernetto” veikalā Gulbenē, var secināt, ka arī šogad iedzīvotāji aktīvi gatavo krājumus ziemai. Pēdējo divu nedēļu laikā “Supernetto” veikalā ir pieaudzis pieprasījums pēc ķiplokiem, galda etiķa, burku vāciņiem un sāls jeb precēm, kas izmantojamas gurķu konservēšanai. “Tiesa, pieprasījums pēc pašiem gurķiem ir stabils un pēdējā laikā nav būtiski pieaudzis, un tas ir likumsakarīgi, jo daudzi gurķus audzē pašu dārzos,” piebilst D.Valnere.
Šobrīd viena no vispieprasītākajām precēm “Supernetto” veikalā Gulbenē ir tieši cukurs. Katru nedēļu šajā veikalā pircēji iegādājas apmēram 300 kilogramus cukura, un tas ierindojas starp pieciem visvairāk pirktajiem produktiem.


Veikalu tīkla “Maxima” sabiedrisko attiecību speciālists Ivars Andiņš arī “Dzirkstelei” apstiprina, ka Gulbenes veikalos “Maxima” visvairāk pērk cukuru un arī želatīnu. “Veikalā ”Maxima” Skolas ielā pagājušās nedēļas nogalē ļoti pieaudzis pieprasījums pēc želatīna. Arī otrā veikalā “Maxima” želatīns par akcijas cenu tika izpirkts viss,” stāsta I.Andiņš.

Veikalos liels pieprasījums ir arī pēc burkām. Vispopulārākās ir litra tilpuma burkas, pēc tam seko pusotra litra. “Daudzi prasa arī mazāka tilpuma burkas, bet reāli puslitra burkas noliktavās ir beigušās,” norāda Ivars Andiņš.


Pēc tā, kāds noiets ir paprikai, I.Andiņš secina, ka gulbeniešiem ir populāras salātu receptes, kuros izmanto papriku, jo pieprasījums pēc tās ir liels.


Gulbeniete Ļubova Ozola katru gadu ziemai gādā pamatīgus krājumus. Konservēšana, kompotu un dažādu salātu gatavošana ziemai pašlaik rit pilnā sparā. Dārzeņi, garšaugi, ogas tiek izaudzēti pašu dārzā. Katru gadu viņa izmēģina arī kādu jaunu recepti, kuru izlasa grāmatā vai arī uzzina no kaimiņiem un kolēģiem. “Ciemiņiem garšo manis gatavotie salāti, tāpēc es tādas lietas veikalā nepērku,” saka Ļ.Ozola. Šogad labi padevusies gurķu, tomātu un paprikas raža. Gurķu vien jau samarinēts 50 trīslitru burkās. “Gurķus ēdam daudz, un ziemā no tiem gatavoju salātus. Man patīk gatavot ēst. Visu laiku gribas arī iemācīties kaut ko jaunu, un, ja grib, tad visu var arī izdarīt,” ir pārliecināta Ļ.Ozola.
Viņa stāsta par dažādām receptēm, kas ir ļoti vienkāršas un var pagatavot ikviens, kuram nav slinkums, piemēram, tomāti ābolu sulā. Nepieciešamas uz vienu litru ābolu sulas viena ēdamkarote sāls. Sākumā tomātus vienu minūti blanšē. Saliek sausās, sterilās puslitra vai litra burkās un pārlej ar karstu ābolu sulu, kurai ir pievienots sāls. Burkas ātri aizvāko, sterilizēt nevajag. Tomāti ir ļoti garšīgi, labi uzglabājas, garšvielas likt nevajag. Tomātus var apēst un sulu izdzert. Ļoti garšīgi! Savukārt, ja kāds vēlas pagatavot paprikas un tomātu salātus ziemai, tad marinādei būs nepieciešams viens litrs tomātu sulas, pusglāze saulespuķu eļļas, viena glāze cukura, divas ēdamkarotes sāls, pusglāze 6 procentu etiķa. Viss jāsajauc un piecas minūtes jāpavāra. Tad liek klāt divus kilogramus salmiņos sagrieztas saldās paprikas, vienu kilogramu sarīvētu burkānu un vienu kilogramu gredzenos sagrieztu sīpolu. Visu sajauc ar marinādi un vāra apmēram 25 – 30 minūtes. Vārošu sapilda burkās, sterilizēt nevajag. Ziemā ēd kā salātus, var pievienot arī pie boršča.