Dzirkstele.lv ARHĪVS

Vai tirdzniecībā konstatē pārkāpumus?

Inita Savicka

2011. gada 19. augusts 06:17

851
Vai tirdzniecībā konstatē pārkāpumus?

Tirgotāji grēko, uzdodot Lietuvas vai Polijas augļus un dārzeņus par Latvijas izcelsmes preci, tāpat ir sastādīti protokoli par derīguma termiņa un higiēnas pārkāpumu neievērošanu veikalos un kafejnīcās.

Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes pārvaldes vadītājas vietniece Ārija Ločmele “Dzirkstelei” stāsta, ka joprojām un arī karstajā laikā pastiprināti tika kontrolētas svaigu dārzeņu un augļu izcelsmes vietas. “Ir būtiski, lai netiktu grēkots, ievesto produkciju uzdodot par vietējo. Madonas un Alūksnes ielu tirdzniecībā ir gadījies pa kādam tirgotājam, kurš ir uzdevis Lietuvas vai Polijas preci par Latvijas izcelsmes preci,” stāsta Ā.Ločmele.


Būtiski ir arī telpu un iekārtu higiēnas prasību pārkāpumi. “Telpas un iekārtas nolietojas, savukārt ekonomiskā situācija ir tāda, ka šos resursus neatjauno tik ātri kā gribētos, klibo arī personāla apmācības, arī dokumentācija nav sakārtota, kā to prasa normatīvie akti,” norāda Ā.Ločmele.
Īpaši aicinām cilvēkus pievērst uzmanību gaļas iegādei, lietot uzturā tikai laboratoriski pārbaudītu un termiski apstrādātu gaļu un to iegādāties legālās tirdzniecības vietās, aizdomu gadījumos pieprasot informāciju no pārdevēja par gaļas izcelsmi, kā arī saņemt pirkuma čeku. Sevišķi piesardzīgiem jābūt, iegādājoties un lietojot uzturā medījumu (meža cūku) gaļu, jo nereti tā var būt invadēta ar trihinellām. “Inficētas gaļas uzliesmojums ar trihinellām ir bijis Daugavpilī un arī Kurzemē,” norāda Ā.Ločmele.


Ar trihinelozi var saslimt ikviens, kurš lieto uzturā svaigu vai termiski nepietiekami apstrādātu mājas cūkas vai meža cūkas gaļu. Gaļā var slēpties acīm neredzami, bet ļoti bīstami parazīti – trihinellas. Trihinellas ir sīki tārpi, kas mājo dažādu zīdītāju - gaļēdāju dzīvnieku gaļā – gan meža dzīvniekos, gan arī mājdzīvniekos Ar trihinellu kāpuriem dzīvnieku muskuļos veidojas saistaudu kapsulas – cistas. Ar tām cilvēks var inficēties, apēdot nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku gaļu. Pirms gatavošanas gaļa, arī šašliks, jāsagriež pēc iespējas mazākos gabaliņos, lai gatavošanas laikā spētu nodrošināt nepieciešamo temperatūru – plus 77 grādus. Gaļa, kas iegūta mājas apstākļos, kā arī medījumu gaļa, kas nav laboratoriski pārbaudīta, jāgatavo ilgstoši (vairāk nekā 2 stundas), termiski apstrādājot. Ja ir zināms, ka gaļā laboratoriski konstatētas trihinellas, tā pārtikā nav izmantojama.