„Kreisā impērija” rūgst Rankā

No dažādām ogām ražo 20 veidu mājas vīnu
Rankas pagasta „Gaujaslīčos”, kas atrodas skaistā vietā pašā Gaujas krastā, atrodas SIA „Brīvais Mustangs” vīna ražotne, kur no dažādām ogām tiek raudzēti 20 veidu vīni. Gadā patērētājiem tiek sarūpēti 15 tūkstoši litru aromātiska dzēriena, kas nesatur sulfīdus un konservantus.
Vīna ražotne pirms vairākiem gadiem izveidota blakām tās īpašnieka Klāva Rubīna bērnības mājvietai. Atjaunots plašs pagrabs, kas nodrošina vīna raudzēšanas procesam noteiktu gaisa temperatūru, iekārtota plaša telpa, kur tiek glabāta jau gatavā produkcija, notiek tās pildīšana 0,75 litru pudelēs un etiķešu līmēšana, kā arī vīna degustācija. Šobrīd top vēl viens pagrabs, lai varētu palielināt vīna ražošanas apjomu. Īpašniekam piederošajos trīs hektāros pamazām tapušas arī citas ēkas.
Palielina produkcijas apjomu
„Man bija daudz ābolu. Nezināju, ko ar tiem iesākt. Izdomāju, ka jāraudzē vīns. Pagrabā es noraudzēju pirmos simts litrus vīna, kas visiem tik ļoti iegaršojās, ka nācās sākotnējo apjomu palielināt. Beigu beigās vīna bija tik daudz, ka paši kopā ar draugiem, tuviniekiem un paziņām to vairs nevarējām izlietot. Bija jāsāk domāt par vīna pārdošanas iespējām. Piemēram, pagājušajā gadā izgatavojām 15 tūkstošus litru vīna, jo bija ābolu gads, bet vēl gadu atpakaļ – tikai 5 tūkstošus litru,” stāsta K.Rubīns. Viņa dzīvesbiedre Sanita piebilst, ka vīna piegāde jānodrošina arī tajos gados, kad ogu un ābolu ir salīdzinoši mazāk. Ar Rankas pagastā raudzēto vīnu tiek apgādāts ne tikai 600 kvadrātmetrus lielais viesu nams „Kreisā impērija” Rīgā. Dabiskais vīns tiek pārdots arī, sadarbojoties ar dažādiem tirdzniecības uzņēmumiem, kafejnīcām un bāriem, piedaloties lielajos gadatirgos, Ziemassvētku tirdziņos un tamlīdzīgi. Starp citiem mājas vīnu ražotājiem „Gaujaslīčos” tapušo dzērienu var atpazīt pēc nosaukuma, kas ir idents jau minētā viesu nama nosaukumam.
Dabisks rūgšanas process
Klāvs pārliecinājies, ka izgatavot kvalitatīvu mājas vīnu nav nemaz tik vienkārši. „Ir gadījies, ka ne viss izdodas tā, kā vajag, piemēram, vīns nav tik dzidrs, tas nenostājas un tamlīdzīgi. Vīna gatavošanā neizmantoju ne vīna raugu, ne dzidrinātājus, ne citas piedevas. Rūgšanas process ir absolūti dabisks. Ir tikai stingri jāievēro vairāki noteikumi, piemēram, telpā, kur vīns rūgst, visu laiku ir jābūt vienmērīgai gaisa temperatūrai. Rau, termometrs pagrabā nemainīgi rāda plus desmit grādus,” stāsta saimnieks. Viņš lepojas, ka tad, kad „Gaujaslīčos” rīkots Rubīnu dzimtas salidojums, tajā piedalījušies dzimtas pārstāvji pat no Itālijas. Viņu līdzi vestais vīns tā arī palicis nenogaršots, jo visi izvēlējušies „Kreiso impēriju”. Galdā celti vīni, kas, vīndaru valodā izsakoties, nostāvējušies sešus septiņus gadus. „Ja vīns ir beidzis rūgt, tad tam ir jānostāvas. Pudeles tad nedrīkst ne kustināt, ne vibrēt. Tām ir jāatrodas tumšā telpā. Lai noskaidrotu, vai vīns nostāvējies, atliek atvērt vienu trauku, ieliet glāzē, izgaršot, pārliecināties par dzidrumu. Ir vīni, kas vajadzīgo dzidrumu iegūst tikai pēc 16 gadiem,” stāsta Klāvs.
„Vīrs atbild par vīna gatavošanas tehnoloģisko procesu, bet es sagādāju ogas, spiežu sulas, gatavo produkciju sapildu pudelēs, uzlīmēju etiķetes, kā arī cenšos sarunāt pircējus,” piebilst Sanita.
Katram vīndarim sava pieredze
Tiem, kuri tikai grasās pievērsties vīna ražošanai, saimnieki iesaka salikt kopā dažādus ieskābušus ievārījumus un pievienot ābolu sulu. Izmēģināt, lai tad izdarītu secinājumus. Būs vajadzīgs arī cukurs. Tā daudzums ir atkarīgs no tā, kādu vīnu – sauso, pussaldo vai saldo – vēlas iegūt. Liela nozīme ir arī vīna ražošanā izmantojamo ogu saldumam un gatavībai, tam, cik saulaina bijusi vasara. „Vīna ražošana ir zinātne. Būtībā, cik Latvijā ir vīndaru, tik ir dažādu vīnu, jo katram ir sava pieredze un paņēmieni. Piemēram, es atšķirībā no citiem sulai neleju klāt ūdeni. Izmantoju tikai tīru sulu, kam pievienoju cukuru,” saka Klāvs. Viņš stāsta, ka ogu ienākšanās laikā tiekot rīkotas talkas. Savulaik bijis īpašums ar plašu dārzu Kalncempjos, kur arī lasītas dārza ogas. Ļoti garšīgs esot spradzeņu vīns. Gaujmalā šīs ne visiem pazīstamās ogas augot hektāriem, bet Sanita priekšroku dod ābolu-granātābolu vīnam. Viņa stāsta, ka vīnus degustējis arī pavārs Mārtiņš Rītiņš, kurš atzinis, ka tos varot piedāvāt pat Valsts prezidentam.
Fakti
◆ SIA „Brīvais Mustangs” dibināts 1999.gadā.
◆ Brīvdienu mājā „Gaujaslīčī” ražo 20 dažādu ogu vīnus, piemēram, ābolu, upeņu, spradzeņu, zemeņu, brūkleņu, bērzu sulas, jāņogu, ķiršu un citus.
◆ „Kreisās impērijas” vīni satur aptuveni 12 procentus alkohola.
◆ Vīni rūgst 50 un 54 litru tilpuma traukos, kas par projektu naudu iegādāti Itālijā. Par projekta līdzekļiem nopirktas arī divas 90 litru sulu spiedes un augļu smalcinātājs. Arī pudeles tiek pasūtītas no ārzemēm.
◆ Piedalās „Rīga Food” izstādēs Ķīpsalā.
◆ Ar likumu ir noteikts, ka gadā gatavā mājas vīna daudzums nedrīkst pārsniegt 15 000 litru.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"