Pagarinās pārejas periodu

Septembrī būtu jāstājas spēkā jaunajām prasībām kūpinātas gaļas un zivju ražošanā, jo būs beidzies Eiropas Komisijas 2011.gadā noteiktais trīs gadu pārejas periods, kas paredz veikt izmaiņas benzopirēna normai, lai uzlabotu pārtikas kvalitāti. Tiks piemērota jauna benzopirēna norma attiecībā uz kūpinātu gaļu un tās produktiem. Tomēr, lai neciestu mājražotāji, aprīļa beigās būs skaidrs, vai ir izdevies panākt šī pārejas perioda pagarinājumu.
“Sarunas par kaitīgajām vielām kūpinājumos sākās jau 2005.gadā. Atklājās, ka problēmas ir saistītas ar šprotēm un kūpinājumiem. Zivsaimniekiem izdevās panākt, ka šprotēs benzopirēna normas paliek iepriekšējā līmenī. Ar kūpinājumiem situācija ir civādāka. Tiem, kas ar kūpinājumu ražošanu nodarbojas lielā apjomā, šī problēma nebija īpaši aktuāla, jo viņi visu dara mehanizēti. Tomēr jaunie noteikumi visvairāk ietekmēs mazos mājražotājus, tāpēc tika meklēts risinājums, lai viņi neciestu,” stāsta Sandras Kalnietes parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks.
Lai atļautu Latvijas mājražotājiem saglabāt tradicionālo gaļas kūpinājumu ražošanu, tika meklēts risinājums regulas ieviešanas pārejas perioda pagarinājumam līdz 2016.gadam. Šajā laikā tiktu veikti pētījumi, iegūstot papildus analītiskos datus par benzopirēna pieļaujamo līmeni kūpinājumiem, lai neciestu to tradicionālā garša. Līdz šim pētījumus par kūpinājumiem bija iesniegušas tikai 11 valstis, starp tām arī Latvija.
“Tikāmies ar Eiropas Komisijas atbildīgo komisāru, kam stāstījām, ka ar kūpinājumiem Latvijā nodarbojas galvenokārt mazie mājražotāji. Skaidrojām, ka kūpinājumu ražošanas aizliegšana atstātu negatīvu iespaidu uz Eiropas Savienību. Komisārs mūs saprata, solot šo problēmu risināt arī no savas puses, lai visi būtu apmierināti gan Polijā, gan Igaunijā, gan Latvijā. Kopīgi pie šīs problēmas strādājot Zemkopības un Ārlietu ministriju pārstāvjiem, kā arī ražotāju pārstāvjiem, jau aprīļa beigās vajadzētu būt lēmumam par pārejas perioda pagarinājumu,” stāsta M.Spravņiks.
Atļautā benzopirēna norma kilogramā kūpinātās produkcijas varētu tikt samazināta no pieciem līdz diviem mikrogramiem.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"