Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pirmās zemenes siltumnīcā nogatavojušās maija vidū

Evita Brokāne

2014. gada 29. maijs 00:00

1380
Pirmās zemenes siltumnīcā nogatavojušās maija vidū

Biržu ģimene zemenes siltumnīcā audzē otro gadu. Pirmais gads bija kā izmēģinājums. “Siltumnīca mums ir apmēram 200 kvadrātmetrus liela, un zemenes pirmajā gadā iestādījām apmēram 100 kvadrātmetros. Rudenī tās sastādījām un pavasarī pirmās zemenes ēdām jau ļoti agri. Ēdām, priecājāmies un nolēmām, ka stādīsim vēl vairāk. Šogad zemenes mums aug jau visā siltumnīcā,” stāsta Elita. Viņa spriež, ka zemeņu audzēšana viņu ģimenei varbūt varētu kļūt arī kā papildu ienākumu avots, jo pirmās zemenes visi gaida ar lielu nepacietību. Turklāt šīs ogas taču ir audzētas dabiski un netiek apstrādātas ķīmiski. “Šogad raža būtu bijusi vēl agrāk, ja vien pavasaris nebūtu ieildzis un nebūtu bijis tik auksts. Pērn pirmās siltumnīcā nogatavojušās ogas baudījuši krietni agrāk,” saka Elita.

Trīs senas, mīļas šķirnes
“Audzējot zemenes siltumnīcā jau otro gadu, esam sapratuši, ka vasaras beigās pēc ražošanas zemeņu stādus nerausim ārā. Pagājušajā gadā tā izdarījām, un rudenī visu stādījām par jaunu. Tikai pavisam nelielu gabaliņu bijām atstājuši ar iepriekšējā gadā stādītajām zemenēm, bet tieši tur ceri šogad ir lielāki un ogu ir daudz un lielas,” stāsta Elita. Runājot par šķirnēm, viņa saka, ka patiesībā nemaz vairs neatceroties, kā saucas viņu audzētās šķirnes. “Tās triju šķirņu zemenes, kas agrāk auga ārā, dobēs, arī iestādīju siltumnīcā. Pa šiem gadiem esmu jau aizmirsusi, kas tās ir par šķirnēm, bet smejoties vienmēr saku - tās ir manas mīļākās šķirnes, jo ogas ir garšīgas un lielas. Viena šķirne ir agrāka. Domāju, ka vēl nebūsim paspējuši noēst tās zemenes, kas ir siltumnīcā, kad šī šķirne sāks ražot jau arī uz lauka, un divas ir mazliet vēlākas šķirnes, bet arī tām ir lielas un garšīgas ogas.” Un raža sezonā esot ļoti laba.
Seko līdzi laika prognozēm
Protams, darba pie zemeņu audzēšanas ir pietiekami daudz. Katru vakaru zemenes ir jālaista, un kur tad vēl ravēšana un lasīšana! “Pavasarī, protams, cītīgi jāseko līdzi laika prognozēm, lai pasargātu no salnām. Aukstajās naktīs, kad mūsu pusē bija salnas, siltumnīcu sildījām ar gāzi. Vīrs darbojās lielajā siltumnīcā, es savukārt - mazajā siltumnīcā jeb stādu mājā, kurā ir ierīkota neliela krāsniņa. Un nosargājām!” saka Elita. “Esmu lielais palīgs vīram. Viņam sirdslieta ir gan celtniecība, gan arī dārzkopība. Abi vakaros darbojamies siltumnīcā. Lai gan, patiesību sakot, - mūsmājās darbi nekad netiek dalīti. Darbos palīgā vienmēr nāk arī bērni. Kurš savu darbu ir paveicis, steidzas palīgā citiem.”

Sadzīvo ļoti labi
Interesanti, ka siltumnīcā, kur aug zemenes, Elita līdzās zemeņu stādiem audzē arī tomātus, papriku, dilles, salātus, gurķus, puķes. Tādējādi ļoti racionāli tiek izmantota visa siltumnīcas platība, un augi visi kopā sadzīvojot ļoti labi. “Paši sējam visus nepieciešamos dārzeņu, garšaugus, arī puķes, paši arī audzējam. Ziemas beigās mūsu guļamistaba pārvēršas par dārzniecību. Stādi tiek ļoti lutināti. Un tāpēc, piemēram, jau aprīļa sākumā ēdām pirmos gurķus, tagad varam mieloties ar zemenēm, drīz nogatavosies jau arī tomāti,” piebilst Elita.