Dzirkstele.lv ARHĪVS

Lielā vērtē - mājas sieri

Malda Ilgaža

2014. gada 20. jūnijs 00:00

975
Lielā vērtē - mājas sieri

Gunta Kalniņa jāņusieru veido kā vainadziņu un izrotā ar dažādiem augiem un ziediem

Jāņi ir pļaujas laiks visiem siera ražotājiem. Gan tiem, kas stāv pie lielajām siera vannām pienotavās, gan mājražotājiem, jo ļaudis arvien vairāk svētkos izvēlas mieloties ar mājās gatavotiem sieriem, kuru garšu dažādo ne tikai ķimenes, bet dažādas citas piedevas.
Rankas pagasta saimniecības „Kalna Pakalnieši” saimniece Gunta Kalniņa Jāņos līgotājiem piedāvā no siera veidotus vainadziņus, ko izrotā ar jāņuzālēm. Jaunums ir arī siers ar svaigiem augļiem un ogām.
„Mēs jau pat naktīs neguļam, jo pieprasījums pēc sieriem ir ārkārtīgi liels. Jau vairākus gadus savu produkciju patērētājiem piedāvājam arī tiešajā tirdzniecībā ne tikai Rīgā, bet arī citviet. Šajos svētkos mūsu piedāvājumā būs vismaz piecpadsmit sieri ar dažādām piedevām, tomēr noteicošais jau būs tradicionālais jāņusiers. Nebaidāmies ļauties arī radošiem eksperimentiem. Tā rezultātā šogad jaunums būs siers ar svaigiem augļiem un ogām. Lai tos pagatavotu, ir savs firmas noslēpums, jo vienkārši tāpat sagrieztus augļus un meža ogas pievienot siera masai nevar. Siera masu vispirms aromatizēju. Svaigajiem augļiem un ogām jābūt sasalušiem,” stāsta Gunta. Saimniece atzīst, ka ir grūti saskaitīt, cik kilogramu siera un cik rituļu šajās dienās tiks sasieti. Viņa joko, ka tonnās gan nekas netiekot rēķināts. Sierus saimniece sien no biezpiena. Ar nepacietību viņa gaida augustu, jo tad ir apņēmusies uzsākt knapsieriņu gatavošanu, kas ir daudz ilgāks process nekā mums zināmo sieru gatavošana.
Viņa neslēpj patiesu prieku, ka ļoti pieprasīti ir no siera masas veidoti vainadziņi. „Vieglākus par 300 gramiem vainagus netaisu. Smagākus gan. Nupat saņēmu pasūtījumu divu kilogramu vainaga darināšanai. To noformēju ar dažādām jāņuzālēm. Šādi izrotātus sierus saucam par „Kalna Pakalniešu” vasaru. Vēl ir arī „Kalna Pakalniešu” pavasaris, rudens un ziema, kad sierus dekorēju ar dažādām sēkliņām un garšaugiem, kas rudenī no dobes pārceļas uz podiņiem. Ideja, ka varētu veidot siera vainadziņus, radās, taisot adventes vainadziņus. Saulgrieži ir gan ziemā, gan vasarā,” stāsta mājas sieru meistare. „Kalna Pakalniešu” saimniece novērojusi, ka pieprasījums pēc mājražojumiem ar katru gadu kļūst arvien lielāks, par sieriem nemaz nerunājot, jo tiem esot īpaša piekrišana. 21.jūnijā gan siera sējēja nolēmusi ar sieru nenodarboties, bet apmeklēt kādu Zāļu dienas pasākumu.
Mājas sieru ražotāja no Stradu pagasta Ineta Dambrova stāsta, ka Līgosvētkiem šogad sarūpējusi trīs jaunumus. Līgotājiem tiks piedāvāts siers ar rozmarīnu, mandeļu sēkliņām un garšvielu miksli. „Darba šinīs dienās ir ārkārtīgi daudz. Ir ļoti daudz pasūtījumu. Labākajā gadījumā izdosies ar saražoto produkciju piedalīties tikai Zaļajā tirdziņā, par citiem nemaz nerunājot,” saka I.Dambrova un piebilst, ka mazie ražotāji pamazām sākot izkonkurēt pat lielražotājus.
SIA „MŪ Siers”, kura mājas siera darbnīca atrodas Beļavas pagasta Ozolkalnā Saules ielā, saimniece Vita Kence stāsta, ka šobrīd esot darba pilnas rokas. ”Šogad esam saņēmušies un, izmantojot biezpienu, gatavojam īstu dzeltenu jāņusieru ar ķimenēm. Esam saņēmuši arī daudzus pasūtījumus. Uz Jāņiem nedaudz esam samazinājuši dažādās siera piedevas, jo esam pārliecinājušies, ka šajā laikā vislielākais noiets ir sieram ar ķimenēm. Tomēr kopumā līgotājiem piedāvāsim sieru ar divdesmit dažādām piedevām,” stāsta
V.Kence.