Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ielaidīs 50 000 strauta foreļu mazuļu

Mārīte Dzene

2011. gada 20. jūnijs 15:00

2427
Ielaidīs 50 000 strauta foreļu mazuļu

Pededze ar pietekām ir iekļauta projektā "Miljons foreļu atgriešanās"
Lai atjaunotu strauta foreļu populāciju Latvijas upēs, tiek īstenots vērienīgs projekts. Pirmie 50 000 strauta foreļu mazuļi tika ielaisti Ogres upē, bet 22.jūnijā tikpat daudz šo zivju mazuļu ielaidīs Pededzē ar tās pietekām.

Strauta foreļu mazuļus, ko ielaidīs Pededzes baseinā Alūksnes novadā, ir izaudzējis SIA "FAPS" valdes priekšsēdētājs Armands Roze. Kopš pagājušā rudens viņš tos ir auklējis savā zivju audzētavā Silenieku dzirnavās Pededzes pagastā. Armands ir ļoti daudz darījis, kā arī palīdzējis ar padomu, kā pareizi šīs zivis izaudzēt un kurās upēs būtu ieteicams mazuļus ielaist. Viņš sagatavoja izlaišanas vietu plānu 7 upēs, ko apstiprināja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR". Izlaišanas vietas izraudzītas, pamatojoties uz zinātniskiem upju izpētes datiem, lai atjaunotu strauta foreļu populāciju upēs, kuras ir piemērotas šīm zivīm.


Projekta ideja pieder SIA "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājam Guntim Rāvim un biedrībai "Mēs - zivīm". Tika meklēti cilvēki, kas varētu palīdzēt īstenot projektu. A.Roze ir viens no labākajiem strauta foreļu pazinējiem, tāpēc G.Rāvis viņu uzaicināja iesaistīties projektā. Armandu pārsteidza ieceres vēriens - privātpersona četros gados grib izdarīt to, ko valsts labākajā gadījumā spētu 20 gados. A.Roze atzīst, ka šis ir unikāls projekts Latvijā.

 

Dabas pētnieks Māris Olte secina, ka "Skonto Būve" nolēmusi pievērst tīro upīšu brīnumam visas Latvijas uzmanību.

 

"Mēs visiem sakām, ka ar miljons mazām zivtiņām gribam atgriezt mūsu Latvijai iedvesmu dzīvot un domāt par to, kas gaida nākotnē," saka M.Olte.

 

7 upju baseinos 37 foreļu mazuļu izlaišanas vietas netiks mainītas četru gadu laikā, lai, ņemot vērā strauta foreļu dzīves ciklu, pēc projekta īstenošanas tās upēs spētu vairoties dabīgā ceļā.

 

"Vēl pagājušā gadsimta sākumā strauta foreles bija plaši izplatīta visā Latvijā, bet tagad tās makšķernieku lomos ir reti. Tomēr strauta forele nav īpaši aizsargājamo zivju sarakstā, arī valsts atbalsta programma to populācijas atjaunošanai nav, tāpēc nolēmām nākt ar privātu iniciatīvu," skaidro G.Rāvis. Četros gados ir paredzēts upēs ielaist miljons foreļu mazuļu, šogad līdz jūnija beigām - pirmie 250 000 mazuļu. Tos audzē arī "BIOR" zivju audzētava "Tome"" un z/s "Sillakas".