Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Ķelmēni" saņem veselības gada balvu nominācijā “Veselīga uztura ražotājs”

Diāna Odumiņa

2014. gada 13. augusts 16:55

25140
"Ķelmēni" saņem veselības gada balvu nominācijā “Veselīga uztura ražotājs”

Latvijas Āstu biedrības iedibināto Veselības gada balvu nominācijā “Veselīga uztura ražotājs” trešdien, 13.augustā, saņēma Rankas zemnieku saimniecības “Ķelmēni” īpašnieka Jura Pauloviča ģimene.


Balvu uz “Ķelmēniem” atveda Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, bet svinīgi to pasniedza pats zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Viņš vēlēja, lai rancēniešu ceptā maize arī turpmāk būtu garšīga.““Ķelmēnu” maize ir pieprasīta un garšīga. Es pats to ēdu ar baudu un saku paldies cepējiem,” teica Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Nikolajs Stepanovs un piebilda, ka šo ražotni uzskata par novada lepnumu.

Tikai no bioloģiski audzētiem graudiem melno, saldskābo, kā arī baltmaizi šajā saimniecībā cep jau aptuveni 20 gadus – 2,5 tonnas diennaktī. Šo maizi pazīst un ēd visā Latvijā, jo “Ķelmēnu” produkcijas pārdevēji ir arī “Labā”, “Top” un “Rimi” veikali.

J.Paulovičs viesiem deva iespēju redzēt un izgaršot,kā top tik plaši daudzinātā “Ķelmēnu” maize,un veda ekskursijā uz ražotni, kurā visi procesi ir automatizēti, izņemot kukulīšu veidošanu, apglaudīšanu un pieskatīšanu līdz pilnīgai gatavībai. Maize sākas no graudiem. Tos audzē savas zemnieku saimniecības 800 hektāros ar bioloģiskām metodēm, kā arī iepērk no uzticamiem tuvējiem zemniekiem.

“Ķelmēni” savu graudu audzēšanā sadarbojas ar SIA "Bioefekts", kas jau kopš 1993.gada izstrādā un ražo bioloģiskos augu aizsardzības līdzekļus un citus mikrobioloģiskos preparātus dārzkopības un lauksaimniecības vajadzībām. J.Paulovičs rādīja, kā automātiskās iekārtas nošķir graudus no pelavām, kā tiek glabātas ražošanas izejvielas un galvenais dārgums – gan rupja maluma, gan bīdelēti milti.

Ar īpašu interesi viesi aplūkoja, kā koka kubulos dabiskā baktēriju vidē bez sāls un bez cukura gatavojas mīkla. Saimnieks ļāva ciemiņiem to pagaršot. J.Paulovičs parādīja visu virtuvi līdz brīdim, kad kukulīši tiek izņemti no krāsns un novietoti atpūsties uz 24 stundām.