Dzirkstele.lv ARHĪVS

Saeimas vēlēšanas: vēlētāji varēs “nodot savu balsi glabāšanā”

Diāna Odumiņa

2014. gada 2. septembris 08:00

252
Saeimas vēlēšanas: vēlētāji varēs “nodot savu balsi glabāšanā”

Divi jaunumi, kas vēlētājiem noteikti ir jāzina, gatavojoties gaidāmajām 12.Saeimas vēlēšanām, ir šādi. Pirmkārt, trīs dienas pirms 4.oktobra vēlētājiem būs iespēja “nodot savu balsi glabāšanā”. Faktiski tas nozīmē to pašu iepriekšējo nobalsošanu, tikai tagad tas saucas citādi. Otrkārt, tie, kuri balsot vēlas, uzrādot tikai savu identifikācijas karti (nevis personas pasi), jau laikus Pilsonības un migrācijas dienestā ir jāizņem vēlēšanu karte, jo uz tās tiks uzspiests zīmogs par dalību vēlēšanās. Vēlēšanu karte būs paredzēta vienreizējai lietošanai.


Lai precīzi izprastu novitātes un izpildītu prasības, novada un iecirkņu vēlēšanu komisijām vēl paredzēti semināri – 4.septembrī Rīgā, kā arī 12.septembrī pulksten 15.00 Gulbenē, novada domes telpās. “Dzirkstele” to uzzināja novada vēlēšanu komisijā.

Ar 20.septembri iecirkņu vēlēšanu komisijas jau saņems visus vēlēšanu norisei paredzētos materiālus. Visos 17 novada vēlēšanu iecirkņos strādā pieredzējuši vēlēšanu komisiju locekļi, kaut saskaņā ar likumu šos komisiju sastāvs uz katrām vēlēšanām tiek veidots no jauna. Tomēr faktiski nomainās tikai pa kādam atsevišķam komisijas loceklim. Gatavojoties 12.Saeimas vēlēšanām, vislielākā bijusi interese par pilsētas vēlēšanu iecirkni. Uz septiņām komisijas locekļu vietām tur kandidējuši 11 cilvēki.


Gulbenes novadā “nodot savu balsi glabāšanā” varēs tikai vienā vienīgā vēlēšanu iecirknī – pilsētā.

“Gulbenē vēlēšanu iecirknis ir lielākais novadā. Laucinieki tāpat brauc darīšanās uz pilsētu. Tāpēc arī trīs dienas pirms vēlēšanām varēs nobalsot tieši pilsētā. “Nodot savu balsi glabāšanā” vēlētājam var būt interese, ja kaut kādu iemeslu dēļ viņš nevar balsot savā iecirknī vēlēšanu dienā. Piemēram, ja gulbenietis vēlēšanu dienā atradīsies Rīgā un gribēs nobalsot par kādas partijas Vidzemes sarakstu, viņš to nevarēs izdarīt, jo galvaspilsētā notiks balsošana par Rīgas sarakstiem,” skaidro novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vita Kravale.

“Savu balsi nodot glabāšanā” vēlētāji Gulbenes vēlēšanu iecirknī varēs 1.oktobrī no pulksten 17.00 līdz 20.00, 2.oktobrī no pulksten 9.00 līdz 12.00 un 3.oktobrī no pulksten 10.00 līdz 16.00. Atnākot šajās dienās uz pilsētas iecirkni, balsotājs tāpat ies uz vēlētāja kabīni, ievietos vēlēšanu zīmi aploksnē, nodos iecirkņa komisijai, kura šo aploksni ievietos vēl citā aploksnē un numurēs to.