Dzirkstele.lv ARHĪVS

Vizitācijā ierodas arhibīskaps Jānis Vanags

Inita Savicka

2014. gada 15. oktobris 17:16

0
Vizitācijā ierodas arhibīskaps Jānis Vanags

Pagājušās nedēļas nogalē Gulbenē viesojās Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Arhibīskaps bija ieradies vizitācijā, lai tuvāk iepazītos ar draudzes darbu. Galvenais mērķis esot iedvesmas nešana draudzei, palīdzēšana draudzei palūkoties uz sevis no malas, kā arī mēģināt kopīgi padomāt par nākotnes plāniem un cerībām un kopīgi svinēt dievkalpojumu. “Dzirkstele” jau ir rakstījusi, ka Gulbenes luterāņu draudze vēlas atjaunot baznīcas torni. Arhibīskaps domā, ka draudzei vienai pašai varbūt būs grūti to paveikt, bet gulbenieši kopīgiem spēkiem to var izdarīt.

Luterāņu mācītājs Ilgvars Matīss atzīst, ka arhibīskapa ierašanās - tie ir lieli svētki, liels notikums, jo vizitācija notiek reizi vairākos gados. “Arhibīskaps iepazina to vidi, kurā es kalpoju,” saka I.Matīss.

Vizitācijas laikā arhibīskaps cenšas iepazīt plašāku apkārtni, kurā draudze darbojas. J.Vanags apmeklējis, piemēram, uzņēmumus “Dimdiņi” un “Rubate”, jo šie uzņēmumi un to vadītāji ir izrādījuši atbalstu gan draudzes darbam, gan labdarībai. Arhibīskaps ciemojies arī Gulbenes veco ļaužu dzīvojamajā mājā.


“Luterāņu mācītājs Ilgvars Matīss pie mums ciemojas palaikam, arī uz Bībeles stundu pie viņa iet dažas veco ļaužu dzīvojamās mājas iemītnieces. Mācītājs izteica priekšlikumu, ka varētu pie mums ienākt arī arhibīskaps. Tā arī piektdien notika. Pie tējas tases tika pārrunāts, kas ir kristietība, kāpēc jāiet baznīcā. Cilvēkiem patika. Teicu, ka mums tas ir liels gods, ka ir ieradies arhibīskaps. Viņš teica, ka viņam jābūt pagodinātam redzēt, kā mēs darbojamies Gulbenes novadā,” stāsta Gulbenes veco ļaužu dzīvojamās mājas pārvaldniece Gita Gorbenko.


Vizitācijas noslēgumā J.Vanags vadīja dievkalpojumus Gulbenes, Jaungulbenes un Velēnas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Uz dievkalpojumiem pulcējās dažādu paaudžu ļaudis. Dievkalpojuma noslēgumā Gulbenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā draudzes priekšā I.Matīsam tika pasniegta amata krusta zīme.


Velēnas luterāņu draudzes vadītāja Liena Vaļģe “Dzirkstelei” stāsta, ka uz dievkalpojumu, kuru vadīja arhibīskaps J.Vanags, ieradās četras reizes vairāk cilvēku, nekā tas ir parasti. Liela daļa bija tādu, kas ikdienā uz dievkalpojumiem neiet, bija daudz Lizuma iedzīvotāju, arī cilvēki no citām vietām, kas, uzzinot par šo notikumu, ieradās baznīcā. 


Uz dievkalpojumu, kuru vadīja arhibīskaps Jānis Vanags, Gulbenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā bija ieradušies aptuveni 140 cilvēku.