Dzirkstele.lv ARHĪVS

Gulbenieši degustē "Aldara" alu

Malda Ilgaža

2015. gada 4. marts 15:47

25152
Gulbenieši degustē "Aldara" alu

Gulbene bija starp tām Latvijas pilsētām, kur akciju sabiedrība „Aldaris”, kas šogad svin 150 gadu pastāvēšanas jubileju, rīkoja alus degustācijas pasākumu, kā arī iepazīstināja ar alus ražošanas procesu. Degustācijas pasākumam, kas notika kafejnīcas „Rodi” telpās, bija pieteikušies vairāk nekā 30 alus cienītāji.

„Alus ir mūsu sirdslieta. Par godu ražotnes jubilejai kopā ar alus patērētājiem no visas Latvijas gribam brūvēt jaunu alu, tāpēc aicinājām kopā īstos šī dzēriena pazinējus, lai viņi mums palīdzētu uzbrūvēt jaunu alus šķirni. Izsludinājām konkursu, un alus degustācijas pasākumam Latvijā pieteicās gandrīz 2000 cilvēku. Mūsuprāt, tas ir ļoti labs rādītājs, bet starp tiem, kas pieteicās, tikai 450 cilvēki tika izraudzīti, lai piedalītos jaunās alus šķirnes veidošanā,” uzrunājot pasākuma dalībniekus, teica „Aldara” pārstāve.

„Aldara” galvenais alus meistars Valdis Čunka, kurš jau desmit gadus ir atbildīgs par visām alus receptēm un dzēriena tapšanu, pastāstīja, kā top alus, kāda nozīme ir dzēriena sastāvdaļām, kā pareizi degustēt alu, lai noķertu visas tā garšas, smaržas un citas nianses.


„Alus brūvēšanas process man ir kļuvis par sirdslietu, tāpēc darbs ir apvienojies ar hobiju. Mēs iepērkam iesalu, kas gatavots no Latvijā audzētiem alus miežiem. No iesala izvēles un kvalitātes ir atkarīgs, cik gaišs vai tumšs būs alus. Tā garšu ietekmē izraudzītā apiņu šķirne, kas tiek pievienota alus vārīšanas procesa laikā. Liela nozīme ir ūdens sastāvam un rūgšanas procesam, raudzēšanas trauku tīrībai, alus blīvumam un citiem faktoriem,” stāsta V.Čunka.


Pasākuma dalībnieki, kuri mājas kārtībā nodarbojas ar alus brūvēšanu, uzdeva jautājumus galvenajam „Aldara” aldarim, kā arī dalījās savā praktiskajā pieredzē. Tika diskutēts, kādos traukos alus pildāms, lai neciestu tā kvalitāte.


Dalībniekiem bija jānogaršo un jānovērtē trīs vieglā alus paraugu krāsa, smarža, skābums, garša, lai, aizpildot testa lapu, noteiktu, kurš ir vislabākais. Degustētāju gaume atšķīrās. Ja vienam alus šķita par skābu, otram skābums bija tieši laikā. Ja bija, kas kritizēja alus parauga izteikto aromātisko smaržu un garšu, tad bija tādi alus cienītāji, kuriem šī aromātisko apiņu radītā izteiktā smaržas buķete šķita vislabākā. Summējot degustācijas rezultātus visā Latvijā kopumā, alus ražotāji darinās to alu, kura paraugs būs ieguvis visaugstāko degustētāju vērtējumu.


Degustācijas dalībniekiem, kuri iepriekš bija pieteikušies šim pasākumam, viesi no „Aldara” bija sarūpējuši arī dāvanas.