Gulbenieši degustē "Aldara" alu

Gulbene bija starp tām
Latvijas pilsētām, kur akciju sabiedrība „Aldaris”, kas šogad
svin 150 gadu pastāvēšanas jubileju, rīkoja alus degustācijas
pasākumu, kā arī iepazīstināja ar alus ražošanas procesu.
Degustācijas pasākumam, kas notika kafejnīcas „Rodi” telpās,
bija pieteikušies vairāk nekā 30 alus cienītāji.
„Alus ir mūsu
sirdslieta. Par godu ražotnes jubilejai kopā ar alus patērētājiem
no visas Latvijas gribam brūvēt jaunu alu, tāpēc aicinājām kopā
īstos šī dzēriena pazinējus, lai viņi mums palīdzētu uzbrūvēt
jaunu alus šķirni. Izsludinājām konkursu, un alus degustācijas
pasākumam Latvijā pieteicās gandrīz 2000 cilvēku. Mūsuprāt,
tas ir ļoti labs rādītājs, bet starp tiem, kas pieteicās, tikai
450 cilvēki tika izraudzīti, lai piedalītos jaunās alus šķirnes
veidošanā,” uzrunājot pasākuma dalībniekus, teica „Aldara”
pārstāve.
„Aldara” galvenais
alus meistars Valdis Čunka, kurš jau desmit gadus ir atbildīgs par
visām alus receptēm un dzēriena tapšanu, pastāstīja, kā top
alus, kāda nozīme ir dzēriena sastāvdaļām, kā pareizi degustēt
alu, lai noķertu visas tā garšas, smaržas un citas nianses.
„Alus
brūvēšanas process man ir kļuvis par sirdslietu, tāpēc darbs ir
apvienojies ar hobiju. Mēs iepērkam iesalu, kas gatavots no Latvijā
audzētiem alus miežiem. No iesala izvēles un kvalitātes ir
atkarīgs, cik gaišs vai tumšs būs alus. Tā garšu ietekmē
izraudzītā apiņu šķirne, kas tiek pievienota alus vārīšanas
procesa laikā. Liela nozīme ir ūdens sastāvam un rūgšanas
procesam, raudzēšanas trauku tīrībai, alus blīvumam un citiem
faktoriem,” stāsta V.Čunka.
Pasākuma dalībnieki, kuri mājas kārtībā nodarbojas ar alus brūvēšanu, uzdeva jautājumus galvenajam „Aldara” aldarim, kā arī dalījās savā praktiskajā pieredzē. Tika diskutēts, kādos traukos alus pildāms, lai neciestu tā kvalitāte.
Dalībniekiem bija jānogaršo un jānovērtē trīs vieglā alus paraugu krāsa, smarža, skābums, garša, lai, aizpildot testa lapu, noteiktu, kurš ir vislabākais. Degustētāju gaume atšķīrās. Ja vienam alus šķita par skābu, otram skābums bija tieši laikā. Ja bija, kas kritizēja alus parauga izteikto aromātisko smaržu un garšu, tad bija tādi alus cienītāji, kuriem šī aromātisko apiņu radītā izteiktā smaržas buķete šķita vislabākā. Summējot degustācijas rezultātus visā Latvijā kopumā, alus ražotāji darinās to alu, kura paraugs būs ieguvis visaugstāko degustētāju vērtējumu.
Degustācijas dalībniekiem, kuri iepriekš bija pieteikušies šim pasākumam, viesi no „Aldara” bija sarūpējuši arī dāvanas.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"