Dzirkstele.lv ARHĪVS

Stirnu skaits samazinājies par 30 procentiem

Evita Brokāne

2011. gada 17. aprīlis 17:00

1819
Stirnu skaits samazinājies par 30 procentiem

Analizējot uzskaites datus, tiks plānoti nomedīšanas limiti
Pēdējo gadu laikā dzīvnieku skaits Ziemeļaustrumu virsmežniecības teritorijā lēnām palielinās, protams, katrā vietā citādāk - kādā nedaudz vairāk, citā - mazāk. Dzīvnieku blīvums virsmežniecības teritorijā ir ļoti dažāds.

Virsmežniecības inženieris medību un iekšējās kontroles jautājumos Laimonis Kļaviņš, analizējot dzīvnieku uzskaites datus, stāsta, ka jau kopš 2007.gada ir tendence palielināties aļņu skaitam.

 

"Salīdzinot ar pagājušo gadu, kad bija 2245 dzīvnieki, skaits ir krietni palielinājies, šogad ir uzskaitīti 2568 dzīvnieki. 2006.gadā, piemēram, vispār tika uzskaitīti tikai apmēram 1800 dzīvnieki. Tajos gados situācija ar aļņiem bija diezgan slikta, taču, saprātīgi plānojot nomedīšanas limitus, esam sasnieguši šādu skaitu. Šogad, visticamāk, tiks plānoti lielāki nomedīšanas limiti. Svarīgi ir noturēt tādu dzīvnieku skaitu (turklāt to var teikt par jebkuru dzīvnieku), lai nebūtu postījumu ne mežam, ne zemniekiem un varētu iegūt arī labas trofejas," saka L.Kļaviņš.

 

Vajadzētu medīt selektīvi

Arī staltbriežu skaits ir palielinājies, toties stirnu skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājies vidēji par 34 procentiem. Pagājušajā gadā bija 14 805, tagad - tikai 9748 stirnas.

 

"Domāju, ka kādu procentu tomēr ļausim nomedīt arī stirnas. Ja stirnu blīvums ir apmēram 20 īpatņi uz 1000 hektāriem, tad varētu medīt līdz 15 procentiem no šā daudzuma. Taču tas, ka mēs kaut ko ieplānojam, nenozīmē, ka viss ir arī jānomedī. Arī pagājusī sezona pierādīja, ka mednieki ļoti rezervēti attiecas pret šo jautājumu - stirnas tika medītas minimāli. Arī šogad jau daudzi runā, ka tās nemedīs. Varbūt tas nav labākais variants - vajadzētu medīt kaut vai selektīvi," spriež speciālists.

 

Lūšu ir daudz

Meža cūkas ir palikušas pagājušā gada līmenī. Arī vilki ir uzskaitīti apmēram tikpat daudz - 114, toties lūšu skaits ir palielinājies no 331 uz 377.

 

"Lūšu ir daudz. Tas, ka mēs pēdējos gados nomedījam pa 30 lūšiem, neko īpaši nemaina. Dzīvnieku pasaulē tā ir iekārtots - ja nav barības, arī dzimstība samazinās. Tātad viņiem šeit ir pietiekama barības bāze, lai varētu vairoties. Izteikti daudz lūši tika medīti gan Jaunannas masīvā, gan arī Stradu un Daukstu pagasta mežos, tas nozīmē ka viņu blīvums ir liels, taču diez vai nākamajā sezonā gan lūšu, gan vilku limiti tiks noteikti lielāki," saka L.Kļaviņš.

 

Zaķu šogad ir uzskaitīts nedaudz mazāk, caunu apmēram tikpat, cik iepriekšējos gados, nedaudz vairāk ir āpšu, sesku, ūdru, nedaudz mazāk ir uzskaitīts bebru.