Tecināsim sulas!

Andrejs Kokarevičs pārliecinājies, ka sulas garša atšķiras pat ja koki ir tikai piecu metru attālumā cits no cita
Bērzi ir pamodušies un sulu baudītājiem ir iespēja mieloties ar tā gardajām sulām, vēl joprojām sulas tek arī kļavām.
Andrejs un Anna Kokareviči no Stradu pagasta jau daudzus gadus tecina gan kļavu, gan bērzu sulas. Tās dzer gan svaigas, gan arī, piemēram, bērzu sulas sagatavo ilgākai glabāšanai pagrabā.
Andrejs stāsta, ka pašlaik ieurbis piecās kļavās. Kļavu sulas sācis tecināt jau februāra beigās, marta sākumā. Piesaulītē, protams, tek labāk. Bet, kad laiks bija vēsāks, tecējis pavisam lēnu. Savukārt tagad saulītē, kāda bija pagājušās nedēļas nogalē, iztecinājis 15 litrus kļavu sulas.
Ģimenē esot iecienītas gan kļavu, gan arī bērzu sulas. Kokareviču meita Sanita, kura nesen atgriezusies mājās no ārzemēm, stāsta, ka sulas esot jādzer šādā proporcijā – sava ķermeņa masa jādala ar 30 un rezultāts esot tas īstais, cik daudz šķidruma cilvēkam diennaktī jāuzņem. Ja, piemēram, ķermeņa svars ir 60 kilogramu, dalot to ar 30, iegūst divi, tātad diennaktī jāizdzer divi litru šķidruma, un tagad, pavasarī, tās var būt arī kļavu vai bērzu sulas. Sanitai labāk priekšroku dod bērzu sulai nekā kļavu, jo tās viņai šķiet pārāk saldas.
“Kļavu un bērzu sulas ir veselīgas. Skalo visus sārņus ārā no organisma,” piebilst Anna.
Tecinot sulas jau daudzus gadus, Kokareviči nu jau skaidri zina, ka, piemēram, salduma ziņā atšķiras piesaulītē un mežā tecinātās bērzu sulas. Sulas garša atšķiras pat ja koki ir tikai piecu metru attālumā cits no cita. “Ja kokam apakšā ir mālaina augsne, sulas būs saldākas, kur dūņains – sula nav salda. Viss ir atkarīgs, kāda grunts,” ir secinājis Andrejs.
Bērzu sulas tiek glabātas arī ziemai, kļavu sulas gan nevarot tik ilgi uzglabāt. Tās jādzer svaigas. Anna stāsta, ka, pievienojot sulai klāt rozīnes un nedaudz cukura, tās tiek pildītas šampanieša vai plastmasas alus pudelēs. Agrāk klāt likusi arī upeņu zariņu, bet tagad gan vairs tā nedarot. “Lai neuzšautu, pudeles jāuzglabā slīpi,” saka Anna un piebilst, kad tās, pēc ilga laika verot vaļā, esot svaigas un atgādinot šampanieti.
Bērzu sulas satur arī nelielu daudzumu vitamīnu un citas bioloģiski aktīvas vielas, piemēram, brīvās aminoskābes, ēteriskās eļļas, organismam vērtīgos cukurus un citu. Sulu laikā bērzu sulas ieteicams lietot katru dienu - vismaz pa divām glāzēm. Bērzu sulas varot dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu reimatisma un radikulīta sāpes un paātrinātu brūču dzīšanu.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"