Dzirkstele.lv ARHĪVS

Tomātus, gurķus, piparus audzē podos

Malda Ilgaža

2015. gada 26. marts 00:00

1274
Tomātus, gurķus, piparus audzē podos

SIA „Pededzes” Litenes pagastā nebaidās eksperimentēt

Litenes pagasta SIA „Pededzes” saimniekiem pavasaris ir ne tikai sirdī, bet arī pirkstu galos, jo, domājot par šīgada ražu, cītīgi tiek piķēti tomātu, piparu, puravu, puķu un dažādu garšaugu stādi. Daži ir tik smalki un tievi, ka atliek vien brīnīties, kā saimnieces Oksana Plūme un viņas mamma Ligita tiek ar tiem galā. „Rosāmies jau kopš februāra sākuma,” smaida abas dārznieces.
Pagaidām, kamēr vēl ir auksts, piķēšana notiek mājas verandā, kas pamazām jau kļūst par šauru. Tiklīdz gaisa temperatūra nedaudz paaugstināsies, kastītes ar jau izpiķētajiem dēstiem pārcelsies uz apjomīgo siltumnīcu, kas šogad ir divkārt lielāka nekā pērn. Siltumnīcā jau sadīguši redīsi, kurus pēc kāda laika nomainīs tomāti. Savukārt dažādu šķirņu pipariem un gurķiem atvēlēta atsevišķa siltumnīca.

Būs daudz piparu
„Pirmos piparus un puravus sējām jau februāra pēdējās dienās. Arī marta sākums bija aktīvs sējas laiks. Mēs ievērojam norādes, kurā dienā kad kas jāsēj, atkarībā no tā rītos plānojam dienas darbus. Šobrīd galvenokārt rosāmies verandā. Podiņi un kastītes ar dažādiem dēstiem iekarojušas mājā visas palodzes un pat pirtsaugšu. Mūsu prioritāte ir garšaugu audzēšana, jo veidojam dažādus garšvielu maisījumus. Jau ir izpiķēts, piemēram, baziliks, timiāns, muskatsalvija un citi jauni garš-augi, jo gatavosim jaunus maisījumus,” stāsta Ligita. Viņa steidz rādīt arī krietni pastiepušos piparu dēstus, ko paši saucot par salātu pipariem, kas ir ļoti ražīgi „Pipari izaug tievi un gari. Pievienoti salātiem, tie bagātina salātu garšu. Piparu šogad mums būs daudz, jo abas ar meitu esam izdomājušas, ka ar tiem jāpiepilda viena siltumnīca. Esam iecienījušas šķirni ‘Trapez’. Piparus var audzēt arī vienā siltumnīcā ar tomātiem, bet tiem nepatīk caurvējš,” stāsta Ligita. Garumā stiepjas ne tikai pipari, bet arī sīksamtenes un lobēlijas. Dēsti tiek piķēti plastmasas kasetēs, lai no tām tos būtu vieglāk pārcelt uz dobi vai siltumnīcu.

Noderēs arī kūdras maisi
Dēstu audzēšanai „Pededzēs” izmanto kūdras substrātu, kas ražots Igaunijā. Iecienīta ir arī „Latfloras” produkcija. Piķēšanai un sēšanai tiekot izmantots smalkais kūdras maisījums, bet stādīšanai - rupjais. „Atšķirībā no daudziem, mēs tomātus neaudzējam vagās, bet desmit litru podos, tāpēc substrāta konsistencei ir jābūt rupjākai ar sūnu piemaisījumu, lai tomāta saknēm piekļūtu vairāk gaisa. Bija viens brīdis, kad šķita, ka visu pasauli ir pārņēmušas skudras. Mēs sākumā ar tām dažādi cīnījāmies. Malām krustnagliņas, izmantojām gan vērmeles, gan piparmētras, bet tad visu atmetām, jo skudras tomātiem netraucēja. Tie auga griezdamies,” stāsta saimnieces. Sākumā tomāti audzēti plēves tuneļos, bet tad izlemts, ka tomātus audzēs podos. „Mēs izejam uz pilienveida laistīšanu. Ja tomāti aug podos, starp tiem ir vienāds atstatums. Vieglāk noregulējama arī laistīšanas iekārta. Līdz šim tomātus laistīju pati, jo gatavoju arī zāļu vircas maisījumu. Arī piparus audzēsim līdzīgi. Ja neizdosies iegādāties nepieciešamo podu skaitu, izmantosim kūdras substrāta maisus, ko pārgriezīsim uz pusēm,” stāsta Oksana, kura dārznieka zināšanas papildina Bulduru dārzkopības tehnikumā. Kūdras maisījumam nedaudz tiekot pievienoti arī kūtsmēsli.

Ir iecienītas šķirnes
„Pededzēs” pamazām izkristalizējušās iecienītākās tomātu šķirnes. Starp tām ir šķirne ‘Rallijs’. Tikai jāatceras, ka tā ir hibrīda šķirne, tāpēc sēklas būs jāpērk katru gadu no jauna. Saimniecēm patīk arī šķirne ‘Tolstoj’, jo šie tomāti esot piemēroti konservēšanai, ienākoties ķekaros. Tomāts esot ļoti ražīgs, tikai gara auguma. Oksana labprāt izvēlas šķirni ‘Red Bear’, kam tomāti ir miltaini un lieli. Ārēji tomāti līdzinoties sasietai pauniņai. Podos šogad augs arī ‘Sibīrijas Zelts’, ’Bavārijas vasara’, ’Marmande’,  ‘Green Zebra’ un citas šķirnes. Ligita un Oksana  pašas ievāc arī tomātu sēklas, jo tas pavasarī ļauj ietaupīt naudu. Žāvēšanai saimnieces iegādājušās šķirni ‘Ņiprais Holandietis’. Pagaidām vēl neesot speciālas žāvēšanas iekārtas, tāpēc tomāti tiekot žāvēti, kurinot malkas plīti. „Arī latvieši, ne tikai itāļi, prot izžāvēt tomātus,” lepojas Ligita. Tiks audzēta arī šķirne ‘Rudens velte’, kuras augļus varot gatavināt kastītēs un ēst vēl pat februārī. „Mazliet audzējam arī lauka tomātus ’Beta Lux’, kam ir vienāda lieluma nelieli tomāti. Arī tie pēc novākšanas ļoti labi gatavojas kastēs. Siltumnīcā ir svarīgi, lai uz tomātiem nepilētu virsū kondensāts,” stāsta Ligita. „Ir jādzīvo krāsaini, tāpēc arī izvēlamies dažādas tomātu šķirnes,” smaida Oksana. 

Ieteikumi dārzkopjiem

◆ Stādot tomātus kūdras maisos, maisa dibens ir jāsadursta.
◆ Ja tomātus stāda zemē, tad augsnei pievieno sauju perlīta vai vermikulītu, jo tas palīdz uzturēt mitrumu.
◆ Ja tomāti aug podos, tiem apkārt var likt nopļauto zāli, kas nav izziedējusi. Ar zāles mulču var noklāt arī celiņus starp dobēm. Jaunā mēnesī pļautai zālei nebūs gluds klājiens.
◆ Tomāti jālaista ar remdenu ūdeni no rīta, lai paspēj izžūt zemes virskārta.
◆ Ja naktī gaisa temperatūra ir virs plus septiņiem grādiem, visu vasaru siltumnīca var stāvēt vaļā, jo tomāti norūdās.
◆ Tomātiem nepatīk, ja lej ūdeni uz lapām, toties pipari ar to būs ļoti apmierināti.
◆ Gurķus un ķirbjus ieteicams dēstīt kūdras podiņos, lai pārstādot netraumētu saknes.   
◆ Marinēšanai gurķi jālasa no rītiem, kad tie ir labi atdzisuši.
◆ Pipariem izlauž zariņus, kas aug uz iekšu, lai neveidojas kropli augļi.