Dzirkstele.lv ARHĪVS

Sadarbojas novada mazie uzņēmumi

Malda Ilgaža

2015. gada 21. maijs 19:20

1091
Sadarbojas novada mazie uzņēmumi

Šajā pavasarī savstarpēji izdevīgu un, cerams, arī ilgtermiņa sadarbību uzsākuši divi Gulbenes novada mazie uzņēmumi. Novadā vienīgā mikro alus darītava SIA “Tālavas ķēniņa alus” sadarbībā ar kafejnīcu “Pa ceļam”, kas atrodas Lizuma pagasta Velēnā, ir uzsākusi izlejamā alus tirdzniecību.



“Tā kā pati alus darītava atrodas nepilnu desmit kilometru attālumā, tad kafejnīcā alus būs vissvaigākais no visām tirdzniecības vietām, kur nopērkams mūsu alus,” stāsta SIA “Tālavas ķēniņa alus” izpilddirektore Ilze Kamarūte. “Ja patērētāji spēj novērtēt dabiski raudzētu, nepastarizētu, nefiltrētu alu bez jebkādām mākslīgām piedevām, kas darināts Lizumā, tad viņiem atliek piestāt kafejnīcā un iegādāties no alus krāna piepildītu pudeli ar aukstu alu,” mudina I.Kamarūte.


Gada laikā mazā alus ražotne alus cienītājiem sarūpē aptuveni 15 tūkstošus litru alus. Nepārtraukti notiek arī dažādi eksperimenti, kad tiek kaut kas mainīts alus receptē vai tā brūvēšanas apstākļos, lai rastu vislabāko risinājumu. “Mēs raugāmies, kas dod labākus rezultātus, lai uzlabotu mūsu produkta garšas īpašības un kvalitāti,” apliecina izpilddirektore.


Viņa stāsta, ka tiekot domāts par sadarbību ar vēl citiem novada uzņēmumiem. “”Tālavas ķēniņa alus” jau ir kļuvis atpazīstams. Šobrīd mūsu ražotā alus lielākais daudzums tiek transportēts uz Rīgu, kur alus tiek pārdots dažos specializētajos alus veikalos, kafejnīcā “Taka”, kā arī lielākos veikalu tīklos, piemēram, “Prisma”. Pateicoties uzņēmumam “Madara' 89”, mūsu alus nonāk pie patērētājiem vairākos veikalos Vidzemē, piemēram, “top!” un “Labais”. Gulbenes novadā mūsu alus pagaidām ir nopērkams tikai atsevišķās vietās, lai gan tas varētu kalpot par vienu no izcilākajām novada vizītkartēm,” domā I.Kamarūte. Šobrīd galvenokārt tiekot meklētas reģionālās sadarbības iespējas, piemēram, ar uzņēmumiem, kas apkalpo dažādus pasākumus, ar viesu namiem, dažādu svinību organizētājiem un tamlīdzīgi. Viņa uzskata, ka tas dotu iespēju Gulbenes novadam un konkrētajam uzņēmumam atšķirties no līdzīgiem ar kaut ko savu – vietējo ražojumu. “Mēs pagaidām uzskatām, ka alum ir jādzīvo savā vidē un visās valstīs lielākais patēriņš tomēr ir pašu ražotajam alum, tāpēc pāri Latvijas robežām neraugāmies,” saka I.Kamarūte.


Nelielā alus ražotne Lizuma pagasta “Kāmiešos” savu darbību uzsāka pagājušajā gadā. Divu gadu laikā tā tika izveidota no lieliem laukakmeņiem savulaik būvētā kūts ēkā, kas tagad ir pārvērtusies līdz nepazīšanai. Alus cienītājiem jau ir dota iespēja nobaudīt “Goda alu”, “Lizuma gaišo vasaru”, “Pērkona vasaru”, ”Tālavas ķēniņa alu”, ka arī stipro “Vilkaču alu”, kas tāpat kā pārējie tiek raudzēts ozolkoka kublos, kas ir roku darbs. “Vilkaču alum”, kas ir biezs un tumšs, un piemērots dzeršanai īpaši tumšajos ziemas vakaros. “Šī alus recepte būtībā ir unikāla, jo alus darīšanas procesā ir izmantoti seši iesala veidi,” atklāj I.Kamarūte.