Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kūku cepšana ir smags darbs

Malda Ilgaža

2015. gada 25. augusts 00:00

2616
Kūku cepšana ir smags darbs

“Kūku bodes” saimniece Inese Veismane – starp Vidzemes veiksmes stāstu varonēm

Šogad aprit tieši pieci gadi, kopš Ineses Veismanes vaļasprieks – kūku cepšana – pārtapa par pamatnodarbošanos. “Protams, ka ir patīkami, ka mans darbs ir novērtēts, ka esmu pamanīta. Kūku cepšana diendienā patiesi ir smags darbs. Tā nav atpūta. Varu teikt, ka brīvā laika praktiski nav, tāpēc šī izraušanās uz pasākumu Valmiermuižā bija kā brīvdiena piespiedu kārtā. Tas, ka esam starp Vidzemes veiksmes stāstiem šogad, ir mūsu klientu nopelns. Paldies viņiem!” saka Inese. Pirms tam Inese ilgāku laiku strādāja bankā, bet kūkas cepa savam un citu priekam mājās, pat īsti nezinot, kā garšo veikalā nopirkta torte. Pieprasījums pēc tām kļuvis arvien lielāks, tāpēc tolaik, būdama bezdarbniece, Inese izlēmusi, ka ir jāveido savs uzņēmums. Viņa neuzskata sevi par profesionālu kūku cepēju, bet vadās pēc moto, ka tad, ja cilvēks vēlas, viņš visu var iemācīties. Sava uzņēmuma veidošanā galvenais stimuls bijis – iespēja būt saimniecei pašai sev. Tāpēc 2011.gadā bijušās noliktavas telpās Gulbenē, Rīgas ielā, kas ir Veismaņu ģimenes īpašums, durvis vēra Ineses izlolotā konditorejas izstrādājumu ražotne, kurā pircējiem tika piedāvātas kūkas un citi konditorejas izstrādājumi tikai no dabiskām izejvielām. Inese pati ir iekārtojusi visas telpas, lai gan sākotnēji gribējusi aicināt talkā dizaineri, tomēr izmaksas bijušas tik lielas, ka viņa visu uzņēmusies īstenot pati. Inese pati pēc saviem ieskatiem iegādājusies arī virtuves iekārtas. Lielu darbu ražotnes tapšanā ieguldīja arī Ineses vīrs Ivars, kurš pats savām rokām remontēja telpas, tās pārvēršot līdz nepazīšanai. Pašiem visu pārveidojot un iekārtojot, bijis vajadzīgs gads, lai gan uzņēmums SIA “Gardums” nodibināts jau 2010.gada pavasarī. Daudz laika prasījusi arī dažādu dokumentu sakārtošana.

No iecerēm līdz īstenībai
Ja sākotnēji Inese stāstīja par savām iecerēm kā tālāku nākotni, tad šodien šīs ieceres ir pārtapušas īstenībā. Tiek ceptas ne tikai saldās, bet arī sāļās kūkas, sāļais kliņģeris, dažāda lieluma groziņi ar dažādu interesantu pildījumu, cepumi, kur tad vēl citi gardumi, piemēram, mājas gatavots saldējums, dažādi salāti un cits. Kūku klāsts šodien jau sniedzas pāri diviem desmitiem. Inese nenoliedz, ka Gulbenes novadā ir daudz prasmīgu saimnieču, kuras cep mājas kūkas, bet viņas ceptās no tām noteikti atšķiroties. Tas tāpēc, ka cepšanā tiek izmantotas ģimenes saimniecībā iegūtas lauku olas, milti, pašas vārīti ievārījumi, ogas. Katru gadu Inese ļoti lielā daudzumā sasaldē ne tikai dārza, bet arī meža ogas. Arī sāļo konditorejas izstrādājumu gatavošanā tiek izmantots viss tas, ko iespējams iegūt no pašu saimniecības. Padomāts arī par to, lai katras kūkas dekorējumā tiktu izmantots viss dabīgais, tāpēc tiek liktas lietā tikai dabīgās krāsvielas, piemēram, bietes, kakao, kurkuma, spināti un cits. Jāpiebilst, ka “Kūku bodes” produkcijas kvalitātes garants ir tieši roku darbs.

Vēlmes ir atšķirīgas
Uzņēmuma darbības laikā Inese pārliecinājusies, ka cilvēku vēlmes ir atšķirīgas, tomēr pirmajā vietā tomēr esot tradicionālā mājas torte, kurai starp kārtām tiek likts ievārījums, izmantots vārītais krēms, kā arī starp mīkstajām tortes kārtām viena ir biskvīts. Inese saka, ka klasiku tomēr nekas nespējot pārspēt. “Izvēloties kādu jaunu recepti, kūku vai cepumus, vispirms uz vietas pagaršojam paši. Ja mums šķiet, ka rezultāts ir labs un arī garšīgs, tad tūlīt laižam ražošanā, bet pārsvarā katrā receptē tomēr kaut kas ir jāuzlabo vai jāizmaina. Jaunumu klientiem vispirms piedāvājam sagrieztu gabaliņos. Ir daļa klientu, kuri vēlas kaut ko jaunu, tāpēc cenšamies cik vien spējam,” saka Inese.
Kopā ar viņu uzņēmumā strādā astoņi darbinieki, ieskaitot grāmatvedi. Ir cilvēki, kuri strādā tikai vasaras sezonā, kad jāvāra ievārījumi, jāpalīdz salasīt ogas un tamlīdzīgi. Inese stāsta, ka no Nodarbinātības valsts aģentūras tiekot izmantotas arī subsidētās darba vietas. “Vienai pašai man būtu ļoti grūti cept kūkas un vēl lasīt ogas un vārīt ievārījumus,” bilst Inese.

Lai jums labi garšo!
“Kūku bodē” tagad ir iespējams ne tikai nobaudīt kūku un iemalkot kafiju vai kādu kokteili, bet paēst arī pusdienas. “Katram klientam, kurš tās pasūta, mēs gatavojam atsevišķi, tāpēc jārēķinās, ka viņam nāksies tas pagaidīt. Cilvēki izmanto iespēju pie  mums klāt arī svētku galdu, lai gan pagaidām telpa nav īpaši liela,” stāsta īpašniece. Runājot par nākotnes plāniem, viņa cer iesaistīties kādā projektā, lai, gūstot  apstiprinājumu, rastu līdzekļus izbūvēt arī ēkas otro stāvu. “Kas zina, varbūt tad varēšu vadīt kādu meistarklasi kūku cepšanā,” smejas Inese. Jāpiebilst, ka pagājušajā gadā viņa jau piedalījās Vislatvijas akcijā “Satiec savu meistaru!”, vadot kūku cepšanas meistarklasi. Inesei neskauž, ka viņas receptes izmanto arī citas saimnieces, jo viņa ir pārliecināta, ka divām saimniecēm, cepot pēc vienas receptes, katrai kūka  izdosies savādāka, turklāt katrai latviešu sievietei vajadzētu prast izcept visvienkāršāko mājas kūku, pīrāgus un pat maizi.
Veidojot savu uzņēmumu, Inese guvusi pārliecību, ka spēj būt pacietīga un tiek galā ar visām grūtībām. Lai nestu tautā sava uzņēmuma vārdu, viņa uz katra pasūtījuma iepakojuma uzlīmē marķējuma uzlīmi ar uzņēmuma logo, nosaukumu, kā arī informāciju par konkrēto produktu. „Lai jums viss labi garšo!” šis novēlējums nāk līdzi katram pasūtījumam. Tomēr Inese uzskata, ka viņas produkcijai pati labākā reklāma ir cilvēku atzinība. “Gardumam” ir reklāma sociālajos tīklos, ar produkciju braukts pat uz starptautisko izstādi Ķīpsalā “Rīga Food”. Tas ir klientu nopelns, ka kūkas vestas arī uz daudzām Latvijas pilsētām, kā arī uz Igauniju, Angliju, Lietuvu un Krieviju.


Inese piedāvā

“Omes kūkas” recepte

Biskvītam: 6 olas, 6 ēdamkarotes cukurs, 6 ēdamkarotes milti. Visas sastāvdaļas sakuļ, samaisa un izcep.
Vārītais krēms: 3 olu dzeltenumi, 100 grami cukurs, vanilīns, 250 mililitri piens, 200 grami sviests, 3 ēdamkarotes milti, 10 grami rums.
Olu dzeltenumus ar cukuru sakuļ, pieliek vanilīnu, miltus un visu samaisa. Uzvāra pienu, pielej pie olām, samaisa, liek ūdens peldē, lai sabiezē. Tad atdzesē, pieliek sviestu, rumu un sakuļ. Olu biskvītus nosmērē ar ievārījumu, kāds kuram labāk patīk. Liek virsū krēmu, apsmērē apkārt un arī pa virsu. Aplipina ar sviestā ceptām auzu pārslām un cukuru. Pa virsu kūkai uzber brūklenes un mandeļu skaidiņas. Lai labi garšo!