Dzirkstele.lv ARHĪVS

Veido copes kalendāru

2011. gada 27. februāris 08:31

6364
Veido copes kalendāru

Hedvigs Grasis ar makšķerēšanu aizraujas jau no bērna kājas. Nu jau kādus sešus septiņus gadus viņš veido arī copes kalendāru jeb, kā pats saka, copes horoskopu.

Hedvigs ir dzimis Valmieras pusē, bet dzīves ceļi viņu šobrīd ir atveduši uz Gulbeni. Viņš stāsta, ka visas makšķernieka zināšanas un gudrības ir apguvis no sava onkuļa. Vēl tagad viņš atceras, kā abi kopā kādreiz gājuši un braukuši makšķerēt. Copes kalendāru Hedvigs sāka veidot, kad sāka iedziļināties horoskopos, zvaigznēs, sekot līdzi mēness fāzēm. Tam visam klāt vēl tika pievienotas no onkuļa iegūtās zināšanas par to, kurās dienās labāk ķeras zivis. "Protams, šis horoskops nebūs 100 procentīgi precīzs. Vēl jāņem vērā arī laika apstākļi. Mainoties, piemēram, vējam, gaisa spiedienam, saulei, arī copē viss var mainīties," stāsta Hedvigs.

 

Jautāts, vai viņš pats seko līdzi copes kalendāriem, Hedvigs atbild, ka parasti gan tā nenotiek.

 

"Tagad man samērā reti iznāk doties makšķerēt. Tikai tad, kad pārrodos mājās, ieskatos kalendārā un salīdzinu, kā tad ir veicies. Taču, ja kāds dzīvo pie ezera un iet makšķerēt bieži, ļoti labi var vadīties pēc šī kalendāra," saka kalendāra veidotājs.

 

Hedvigs stāsta, ka dzīves laikā ir apbraukājis daudz ezeru. Viņam patīk makšķerēt gan ziemā, gan vasarā. "Īstam makšķerniekam laika apstākļi netraucē, laikam jau mums tā ir kā slimība," spriež Hedvigs. Protams, tāpat kā visiem citiem, arī viņam patīk aizbraukt uz Peipusu. Kādreiz tas tika darīts biežāk, tagad gan tik bieži vairs neiznāk.

 

"Peipuss jau ir tāda kā makšķernieku meka, uz kurieni visi brauc. Aizbrauc turp un brīnies - uz ezera vesela armija, bet tie jau tikai vīri, kas atbraukuši makšķerēt. Un tur tiešām ir zivis - lieli asari, raudas, lai gan gadās, ka nedabū arī neko. Taču tik un tā tas ir baudījums."

 

Dzīvojot Gulbenē, Hedvigs dodas makšķerēt uz Stāmerienas un Pogas ezeru.

 

"Ezers man ir kā sanatorija. Pēc makšķerēšanas atbrauc mājās un jūties vesels. Kādreiz var arī kājām līdz ezeram aiziet pāris kilometrus - esi arī kārtīgi izsportojies. Makšķerniekiem vēl ir arī vienreizēja iespēja vērot dabu. Tas ir burvīgi!" atzīst Hedvigs.

 

Ne asakas!

 

Otrajā attēlā redzamais zivju aktivitātes horoskops sastādīts pēc Zodiaka zīmēm. Dabā tā ir iekārtots, ka Saules un Mēness stāvoklis gan cilvēku, gan dzīvnieku un augu dzīvē ir manāmi jūtams. Zivju aktivitātes grafiks ir iedalīts trīs daļās – labi ķersies, vidēji, vāji. Mēnesī ir tikai trīs četras dienas, kad ir laba cope, divas trīs reizes ķeras vidēji, četras piecas dienas zivju aktivitāte ir zem vidējā. Mazajos “meža ezeros” šis grafiks nedarbojas, jo tajos zivju aktivitāte atšķiras. Mainoties vēja virzienam un atmosfēras spiedienam, kā arī sniegputeņa un pirmās laika prognozes laikā cope pasliktinās. Pēc karsta laika perioda uznākot kārtīgam lietum, sākas aizraujoša asaru cope. Tiklīdz beidzas lietus – arī cope beidzas. Cik daudz tieši Mēness ar savu klātbūtni dienā iespaido copi, grūti pateikt, bet vecie zvejnieki saka: ja dienā spīd arī Mēness, tad copes nav.