Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Dzīvespriekam": Biezpiens salātos un desertos (janv. nr.)

2011. gada 21. februāris 16:51

1951
"Dzīvespriekam": Biezpiens salātos un desertos   (janv. nr.)

Biezpiens ar krējumu - tas ir pirmais, kas ienāk prātā, domājot par šī produkta izmantošanu, tradicionālas ir arī kūkas, pankūkas, plācenīši, taču par biezpienu salātos daudzi varbūt nemaz nav dzirdējuši. Tāpēc šoreiz celsim galdā retāk manītus ēdienus.

Salds un sāļš
Biezpiens pieder pie produktiem, kas iegūst tādu garšu, kādu pavārs tam vēlas piešķirt, tādēļ to izmanto gan saldo, gan otro ēdienu pagatavošanā. Biezpienā ir vērtīgas uzturvielas, un organisms tās viegli pārstrādā. Olbaltumvielas, taukvielas, kalcijs, fosfors, kā arī A, B, E un D grupas vitamīni, ko satur biezpiens, ir ieteicami visu vecumu cilvēkiem - sākot ar maziem bērniem un beidzot ar sirmgalvjiem.
Ēšanai ar krējumu un arī salātiem piemērots graudainais biezpiens. Agrāk citādu nemaz nevarēja veikalā nopirkt. Tagad ražo arī viendabīgas struktūras biezpienu. Tas lieliski der saldo ēdienu, mērču un sāļo biezpiena masu pagatavošanai.  

Salātu sastāvdaļa
Ja iepriekš biezpiens ēsts ar «pliku» krējumu, jāpieliek gabaliņos sagriezts svaigs gurķis, tomāts un redīsi - tāds varētu būt vienkāršākais variants pamēģināšanai, ko par to teiks garšas kārpiņas. Nākamais kulinārijas eksperiments varētu sākties, gatavojot krabju salātus, - rīsu vietā jāizmanto graudainais biezpiens. Ja šādas variācijas iepatīkas, tad ceļš uz jaunu garšu atklāšanu var turpināties. Smērēšanai uz maizes noderēs biezpiens ar krējumu, kam pievienoti mārrutki, - lai ir asumiņš.

 

Daudzveidīgi saldie
Lai izmantotu saldajos ēdienos, biezpienu vēlams samalt virtuves kombainā vai gaļas mašīnā. Šādi var iegūt vienmērīgas konsistences masu, ko ir viegli samaisīt ar pārējām sastāvdaļām. Ja mīkla biezpiena sacepumam, plācenīšiem vai pankūkām sanākusi pārāk šķidra, cietināšanai noder pāris karošu mannas putraimu vai kartupeļu miltu. Cepot manna vai ciete uzbriest, un saldais būs vajadzīgajā konsistencē.

 

Biezpiena salāti ar Ķīnas kāpostu
Nepieciešams: neliels Ķīnas kāposts, 3 - 5 vārītas olas, trauciņš graudainā biezpiena ar saldo krējumu, aptuveni 200 gramu konservētas kukurūzas, 150 gramu šķiņķa, tomāts, paciņa majonēzes, sīpols.
Pagatavošana. Kāpostu, šķiņķi un tomātu sagriež strēmelēs, sasmalcina sīpolu un olas. Pieliek biezpienu, majonēzi un visu samaisa. Ja mājās ir dilles un loki, arī tos var smalki sagriezt un pievienot.

 

Biezpiena salāti ar krabju nūjiņām
Nepieciešams: svaigs gurķis, 200 gramu krabju nūjiņu, 3 olas, 200 gramu graudainā biezpiena ar saldo krējumu, zaļumi, sīpols, krējums pēc nepieciešamības.


Pagatavošana. Gurķi sagriež smalkās strēmelēs, krabju nūjiņas - plānās šķēlēs, sasmalcina olas, sīpolu un zaļumus. Pievieno biezpienu un visu samaisa. No gurķa izdalās sula, tādēļ salātiem pietiek ar pāris karotēm krējuma. Pasniedz kā salātus vai kopā ar vārītiem kartupeļiem.

 

Biezpiena deserts ar marmelādi
Nepieciešams: 100 gramu biezpiena, 150 gramu saldā krējuma, 2 tējkarotes želatīna, 3 ēdamkarotes cukura, 50 gramu marmelādes konfekšu.


Pagatavošana. Marmelādes konfektes sagriež kubos. Biezpienu samaļ vai saberž, pieber cukuru. Pievieno saldo krējumu un puto, līdz masas apjoms palielinās. Kad sāk sabiezēt, pievieno marmelādes kubiņus un izkausētu želatīnu. Masu ielej traukā, ievieto ledusskapī. Deserts gatavs aptuveni pēc divām stundām. Lai vieglāk masu no trauka izņemt, to uz īsu brīdi iegremdē karstā ūdenī.