Dzirkstele.lv ARHĪVS

“Dimdiņos” audzē superdārzeni

Malda Ilgaža

2015. gada 22. oktobris 00:00

2295
“Dimdiņos” audzē superdārzeni

Ainārs Sebris: ”Vienmēr visu jauno vispirms novērtējam.”

Lizuma pagastā šogad pirmo gadu “Dimdiņos” audzē arī lapu kāpostus. Tos (no angļu valodas) mēdz saukt arī par kale kāpostiem.
“Lapu kāpostus “Dimdiņos” audzējam pirmo gadu kā eksperimentu, jo vienmēr visu jauno vispirms novērtējam, tikai tad pieņemam gala lēmumu – turpināt audzēt vai ne. Esam sapratuši, ka lapu kāposts ir superdārzenis, jo satur daudz vērtīgu vielu un vitamīnu. Pagaidām audzējam šos kāpostus viena hektāra platībā. Tie jau ir iekarojuši pircēju interesi vairāku lielveikalu tīklā, jo šajos kāpostos, piemēram, dzelzs ir vairāk nekā liellopu gaļā, kalcija - vairāk nekā pienā,” stāsta  SIA “Dimdiņi Agro” augkopības nozares vadītājs Ainārs Sebris. Lapu kāposti satur sulfarafānu spēcīgu vielu organisma aizsardzībā pret vēzi.Tos pievieno salātiem, zupām, sautējumiem, kokteiļiem, cepeškrāsnī no tiem var pagatavot čipsus. Par arvien pieaugušo šo kāpostu pārdošanas apjomu liecina fakts, ka sākotnēji mēnesī pārdoti aptuveni 200 gabali lapu kāpostu fasējuma, tad tagad tie ir jau 200 fasējumi dienā. A.Sebris domā, ka nākamajā gadā vismaz pagaidām nav plānots lapu kāpostiem ierādīt lielāku lauku, bet gan tos stādīt biežāk, kā arī agrāk.
”Šogad lapu kāpostus sākām tirgot tikai augusta beigās, bet nākamajā gadā plānojam tos pārdot jūlija beigās vai pat ap Jāņiem. Amerikā lapu kāposti tiek uzskatīti par top produktu, bet pie mums Latvijā tas savu popularitāti vēl tikai iekaro. Būtībā uzskatām, ka jau šobrīd lapu kāposti, no kuru platības ir novākta neliela daļa – aptuveni pieci procenti, sevi jau ir atpelnījuši. Uz lauka šos kāpostus turēsim līdz decembrim vai vismaz līdz jaunajam gadam, jo tie iztur mīnus 10 līdz mīnus 15 grādus un kāpostu svaigās lapas var vākt pat tad, ja ir uzsnidzis sniegs. Arī iestādīts podiņā un ienests istabā tas saglabāsies līdz pavasarim. Mēs domājam, ka ziemā lapu kāpostus glabāsim konteineros, lai šos kāpostus varētu turpināt audzēt arī ziemas mēnešos, vai arī pārcelsim uz lielajām siltumnīcām,” stāsta A.Sebris. Izrādās, lai gan tiek uzskatīts, ka lapu kāposti pie mums Latvijā savu popularitāti vēl tikai iekaro, būtībā tie savulaik audzēti gandrīz katrā dārzā un pat izbaroti lopiem. Lapu salāti neveido galviņas, bet tikai lapas. Tāpēc arī “Dimdiņos” uzreiz nenogriež visu kāpostu, bet aplauž apakšējās lapas, ļaujot augšējām augt.
Lapu kāpostu audzēšana no pārējo kāpostu audzēšanas īpaši ne ar ko neatšķiras. Tos tāpat sēj paletēs, norūda un tad izstāda tīrumā, starp stādiem atstājot aptuveni 45 centimetru attālumu, jo lapu kāposti veido ļoti lielu lapu buķeti. Uz lauka varēja redzēt pat tādus kāpostus, kur krokainām maliņām rotāto lapu “bumbas” diametrs ir viens metrs. Lai noturētu smagās lapas, šim dārzenim ir ciets stumbrs. Ainārs Sebris stāsta, ka lapu kāposti tiekot pārdoti pa lapām, piemēram, vienā iepakojumā esot piecas lapas.
Kāposts tīteņiem un suši
Jaunums “Dimdiņos” ir arī kāpostu šķirne `Gunman`. Tie ir īpaši audzēti kāposti, kurus īso kacenu dēļ var labi izmantot kāpostu tīteņu, kā arī suši pagatavošanai. Arī šo kāpostu audzēšanas tehnoloģija ir līdzīga parasto kāpostu audzēšanai. A.Sebris bilst, ka šiem kāpostiem esot plakanākas galviņas, lapas ir plānas ar lielāku virsmu un, veidojot galvu, tik blīvi nesaspiežas. “Visā Eiropā vairāk tiek akcentēta zaļā produkcija, ne tik daudz skābētā, tāpēc arī mēs tam pievēršamies, lai pieradinātu pircējus. Turpinām audzēt arī gadu gadiem pārbaudītās aptuveni 25 kāpostu šķirnes, jo katrai šķirnei ir sava specifika, uzglabāšanas laiks un tamlīdzīgi. Kāposti tiek audzēti tā, lai to pietiktu līdz jaunajai ražai,” stāsta ražošanas vadītājs. Svaigajam kāpostu tirgum “Dimdiņos” agro kāpostu šķirnes ienākas jau jūnija beigās, bet lielā kāpostu novākšanas kampaņa sākas septembrī.

Plāno novākt 6,5 tūkstošus tonnu  
SIA “Dimdiņi” ir starp lielākajiem dārzeņu audzēšanas un pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs un specializējies kāpostu audzēšanā kopš 1992.gada. Kāposti tiek audzēti 120 hektāru platībā. ”Šonedēļ beigsim vākt galviņkāpostus. Šogad to raža būs 6,5 tūkstoši tonnu. Jaunnedēļas sākumā novāksim arī Ķīnas kāpostus. Raža ir salīdzinoši mazāka nekā pērn, bet salīdzinājumā ar Polijā,  Vācijā un citur iegūtajām ražām, kur sausums ir paveicis savu,  mēs sūdzēties nevaram. Tas nozīmē, ka tirgū varam būt starp galvenajiem spēlētājiem,” uzskata A.Sebris. Aktīvajā ražas novākšanas sezonā “Dimdiņu” laukos rosās 40 līgumstrādnieki, kuri šo darbu veic jau gadu pēc gada. Ja kāpostu stādīšana ir mehanizēta, izmantojot speciālu kāpostu stādāmo mašīnu, tad novākšanā vairāk ir roku darbs. Vispirms tīrumā strādā galviņu griezēju brigāde, kas ar rokām nogriež kāpostgalvas un saliek kaudzēs. Tad darbu sāk savācējbrigāde, kas kāpostgalvas ievieto konteineros, sekojot tam, lai galviņas netiktu mētātas ar lielu spēku, jo pretējā gadījumā būs apdraudēta to uzglabāšana. Šogad ir konkrēts cilvēks, kurš šo procesu uzrauga. Pašu izaudzētie kāposti tiek pārstrādāti, gatavojot skābētus kāpostus, štovētus kāpostus un marinētus kāpostu salātus. Visi dārzeņi “Dimdiņos” netiek audzēti, tāpēc, lai tos iepirktu, izveidojusies laba sadarbība ar SIA “Mūsmāju dārzeņi”. Šogad “Dimdiņos” izdevies izaudzēt un iegūt arī aptuveni 6 tonnas gurķu. Šinīs dienās tiek novākta to pēdējā raža.


Fakti

◆ SIA “Dimdiņi” pavasarī iesēj
5 000 000 kāpostu sēkliņu, kas ļauj iegūt 10 000 000 kilogramu kāpostu.
◆ Stādu audzēšanas periodā tiek izaudzēti 3,5 miljoni kāpostu stādu.