Dzirkstele.lv ARHĪVS

Par godu svētkiem darina “Saviešu alu”

Malda Ilgaža

2015. gada 17. novembris 00:00

2
Par godu svētkiem darina “Saviešu alu”

Latvijas valsts svētkiem par godu SIA „Tālavas ķēniņa alus” mikro alus ražotnē, kas atrodas Lizuma pagasta “Kāmiešos”, ir radīta jauna īpaša alus recepte. Tās nosaukums ir „Saviešu alus”,    kas pamazām jau iekaro alus cienītāju sirdis.

Tradicionāls un latvisks
“Šī recepte ir tradicionāla un ļoti latviska, bet tajā pašā laikā īpaša. “Saviešu alus” - tas ir alus tumšā vara krāsā ar pilnīgu garšu un aromātu. Garšas niansēs to raksturo tumšie saldie karameļu iesali, mandeļu garša, nedaudz jaušama arī ķiršu, melnās plūmes un neapstrādāta iesala garša, arī var teikt – alus pikantums. Veidota jauna kombinācija ar apiņiem. Alus gatavots, vārot misu uz uguns ar malku kurināmā katlā, bet raudzēts tāpat kā visi pārējie – ozolkoka kublos,” stāsta SIA “Tālavas ķēniņa alus” izpilddirektore Ilze Kamarūte.
Šobrīd ir saražoti pirmie 1000 litri un tiek pētīts tirgus, lai nepieciešamības gadījumā šo apjomu varētu palielināt. “Saviešu alus” neilgu laiku jau ticis piedāvāts pircējiem Lizumā veikalā “Pie Kļavām”, bet lielo veikalu tīkli vēl tiek iekaroti, tāpēc veikalos šis alus ir liels jaunums. Alus cienītāji svētkos pēc tā var raudzīt arī veikalos “Labais” un “Top”, kā arī  Rīgā - “Prismā” un vēl citos tirdzniecības uzņēmumos. SIA “Tālavas ķēniņa alus” aktīvi rīko dažādus konkursus, ļaujot laimēt alus glāzi ar “Tālavas ķēniņa alus” simboliku, alus kausu un citas balvas.

Top 8 alus šķirnes
Jau pirms kāda laika, viesojoties “Kāmiešos”, “Dzirkstelei” bija iespējams iepazīties ar ražotni, kur   lielākā telpa ir atvēlēta misas vārīšanai un alus raudzēšanai. Sarkanos ķieģeļos iemūrētā ar malku kurināmā katlā līdz noteiktai temperatūrai tiek sildīts ūdens, ko pēc tam uzlej graudiem. Šajā katlā tiek vārīta arī misa. Alu raudzē vaļējos ozolkoka kublos. Viena kubla ietilpība ir 800 litri.  Alus kublos rūgst aptuveni nedēļu. Kubli ir meistaru roku darbs, tāpēc ražotnes īpašnieki uzskata, ka tiem ir pavisam cita vērtība. Ir ierīkota arī neliela iesala maltuve.
“Tālavas ķēniņa alus” nav ne pasterizēts, ne filtrēts, ne arī mākslīgi gāzēts. Alus darītāji galveno akcentu liek tieši uz latviskajām alus darīšanas tradīcijām, kas gadu simteņos izkoptas tikai mūsu tautai raksturīgās niansēs. Ražotnē, kas savu darbību uzsāka pagājušajā gadā, jau top astoņas alus šķirnes.