Dzirkstele.lv ARHĪVS

Veiksme ir Mārtiņa sabiedrotā

Evita Brokāne

2011. gada 3. februāris 18:23

2797
Veiksme ir Mārtiņa sabiedrotā

Pirms pāris dienām Stradu mednieku biedrības medību platībās atkal tika nomedīts lūsis. Šoreiz veiksme bija viesmednieka Mārtiņa Pušpura sabiedrotā.

Edgara Pušpura individuālā mednieku kolektīva biedrs Mārtiņš Pušpurs stāsta, ka viņš tika uzaicināts piedalīties lūšu medībās kaimiņu kolektīvā.

 

"Arī divi citi mednieki manīja šo lūsi, taču viņi nebija pārliecināti, tādēļ nešāva. Tad lūsi pamanīju es. Šāvu apmēram no 45 metru attāluma. Tiesa, pēc pirmā šāviena lūsis piecēlās un mēģināja doties prom, tādēļ izdarīju atkārtotu šāvienu," stāsta mednieks.

 

Šis viņam jau ir otrais nomedītais lūsis. Pirmo lūsi Mārtiņš nomedīja pirms diviem gadiem - toreiz pie lūša trofejas ticis gan viņš, gan arī viņa tēvs.

 

"Medībās es eju jau kopš mazām dienām, vienmēr esmu staigājis līdzi par dzinēju, bet oficiāli par mednieku kļuvu pirms diviem gadiem," stāsta Mārtiņš.

 

Interesanti, ka jau pirmajā gadā viņš ir dabūjis savu pirmo lūsi un tagad - jau otro.

 

"Es zinu daudzus medniekus, kas visu mūžu iet medībās, bet viņiem nekad nav izdevies nomedīt lūsi, bet tas laikam ir atkarīgs no veiksmes. Mans tēva brālis, piemēram, jau ir nomedījis kādus astoņus vai deviņus lūšus. Arī man laikam veicas," spriež mednieks.

 

Viņš stāsta, ka pirmā sava nomedītā lūša āda tika izģērēta, bet šoreiz viņam ir padomā taisīt izbāzeni.

 

Mārtiņš atzīst, ka lūšu pēdas mežā var manīt visu laiku - lūšu mežos ir daudz.

 

"Arī šajās dienās mūsu pusē tika manītas pēdas, tika atrasta arī svaigi nokosta stirna. Manuprāt, mazliet vajadzētu palielināt nomedījamo lūšu skaitu. Jau tāpat stirnu šogad ir palicis pavisam maz, bet lūši vēl arī tās pašas pēdējās nomedī," saka Mārtiņš.

 

Ziemeļaustrumu virsmežniecības inženieris medību un iekšējās kontroles jautājumos Laimonis Kļaviņš informē, ka mūsu virsmežniecības teritorijā ir atlicis nomedīt vairs tikai vienu lūsi.

 

"Skatīsimies, kā būs veicies citu virsmežniecību medniekiem. Varbūt tiks atļauts nomedīt vēl kādus dažus, tad jau redzēsim," piebilst L.Kļaviņš.