Dzirkstele.lv ARHĪVS

Māja ar šokolādes smaržu

Monta Zelča

2015. gada 23. decembris 00:00

3761
Māja ar šokolādes smaržu

Andževu ģimenē visbiežāk gatavotie kārumi ir dažādas kūkas un saldie ēdieni

Jaungulbeniešu Marikas un Jolanda Andževu ģimenē par tradīciju jau vairāk nekā desmit gadus kļuvusi Ziemassvētku pīrāga cepšana. Galds šajos svētkos draudzīgā kaimiņu un radu saimē vienmēr ir bagātīgs. “Par Ziemassvētku pīrāgu domāju jau laikus. Parasti cepu šādu pīrāgu arī kā Ziemassvētku dāvanu. Jau decembra pirmajā pusē sāku to cept, tāpēc adventes laikā mājās ir īpaša smarža,” stāsta Marika Andževa.
Šādu pīrāgu pēc dietoloģes Lolitas Neimanes ieteiktās receptes var cept pat divas nedēļas pirms svētkiem. Nedēļu pirms Ziemassvētkiem Andževu mājās tas tiek cepts ik vakaru. Šogad izcepti četri lieli un astoņi mazi pīrāgi. Marika, kas ir prasmīga kūku cepēja, izmēģinājusi dažādas receptes, bet palikusi tieši pie šīs. “Receptes pamatsastāvā ir rozīnes, aprikozes, plūmes, taču var variēt ar to, kas ir mājās, pievienot arī riekstus, sukādes.” Saldētava mājās vienmēr ir pilna ar vasarā rūpīgi salasītām ogām – zemenēm, mellenēm, brūklenēm, ar ko papildināt kūkas. Meitas Elisa un it īpaši Marisa ar prieku rosās virtuvē un uz svētkiem sarūpē saldos ēdienus, tajā skaitā kūkas. Ģimenē visi ir lieli kārumnieki un izmēģina arī dažādas šokolādes kūku receptes, tāpēc šokolāde mājās ir lielā vairumā. Kūkās tai obligāti esot jābūt. “Ja dzīvei būtu garša, tad tā būtu ar šokolādes smaržu. Kaut kāds rūgtumiņš būtu no melnās šokolādes, klāt arī kāds riekstiņš,” salīdzina Marika. 

Ikgadējas tradīcijas
Ikdienā lielākoties gatavo Marika, bet tās esot vienkāršākas ēdienreizes, parasti vairāk laika maltīšu pagatavošanai ir piektdienās un brīvdienās. Jolands savām meitenēm ik rītu gatavo brokastis – viņš no rīta ir pirmais, kas pieceļas.
Par ikgadēju tradīciju kļuvis tas, ka gadskārtu svētkos mājās ciemojas Marikas māsas ar ģimenēm, citkārt Jolanda brāļi ar ģimenēm. Ziemassvētkos galds tiek klāts ar pašu sarūpētiem ēdieniem. Elisa smaidot saka, ka nemainīgi ik gadu Ziemassvētku rītā viņa, tētis un māsa ar sunīti dodas uz mežu svētku eglītes meklējumos, bet mamma jau pamazām sāk gatavot svētku mielastu.
Andževu ģimene Ziemassvētkos gatavo pamatēdienus – kartupeļus, sautētus kāpostus un gaļu. Saldajā ir zemeņu krēms ar vaniļas mērci. “Katriem svētkiem ir sava garša un smarža. Uz svētkiem tiek ceptas konkrētas kūkas, piemēram, Lieldienās – bezē torte, kura tiek dekorēta ar ogām un augļiem, Jāņos – rabarberu maize vai jogurta vai krēmsiera kūka.” Marika atzīst, ka svētkos kopā būšana un kūku cepšana ir kā relaksācija un veids, kā aizmirst ikdienas rūpes, kā arī dod enerģiju un spēku darboties tālāk. Viņa strādā Sveķu speciālajā internātpamatskolā par sociālo pedagoģi un nedaudz arī par mediķi, savukārt Jolands Sveķu speciālajā internātpamatskolā strādā par mūzikas skolotāju, Gulbenes un Cesvaines mūzikas skolā pasniedz klarnetes un saksofona stundas un arī savām meitām ir skolotājs. Vidusskolniece Elisa apgūst saksofona, bet pamatskolniece Marisa – klarnetes spēli. Elisa neslēpj, ka koncertos un ieskaitēs ir grūtāk, jo tēti pazīst un nedrīkst likt viņam vilties, lai gan viņš neesot pārāk bargs skolotājs.   

Darbojas ka komanda
Marika jau ilgus gadus cep kūkas ģimenes, draugu un radu priekam. Viņai liela palīdze ir jaunākā meita Marisa, kurai patīk eksperimentēt. “Viņa meklē dažādas receptes un izmēģina tās. Padodas arī noformēšana, rūpīgi pārdomājot, kāds varētu būt dizains. Marisa palīdz garnēt un veidot mastikas puķes arī kāzu kūkām. Viņa arī savu nākotni vēlas saistīt ar konditoreju. Cerams, ka savas domas nemainīs,” meitu slavē Marika. Marisa uz skolu un uz dažādiem pasākumiem parasti cepot kēksiņus. Ja vakarā kaut ko sakārojas, Elisa palūdz Marisai, lai viņa pagatavo ko garšīgu, un māsa labprāt to arī izdara.
“Visi kopā esam komanda. Veidojam arī kūkas, izmantojot “ēdamās fotogrāfijas”. Elisa un Marisa izvēlas fotogrāfijas un datortehnikā apstrādā, lai pēc tam izmantotu kūkām. Elisai ir laba krāsu izjūta. Jolands palīdz tehniski sagatavot kūku, un arī viņš ir mākslinieciskas dabas,” atklāj Marika.  
Elisa noteic, ka ģimenē visiem garšojot krēms brulē. Meitenes vecākus ik gadu kāzu jubilejā pārsteidz ar kādu jaunu recepti, piemēram, “Rafaello” torti, krēmsiera kūku, braunijiem un citām. Marika neslēpj, ka ir tik daudz dažādu interesantu recepšu, kas jāizmēģina, bet trūkst laika.

Dekorējumu rokraksts – rozes 
Reiz veidojusi sarežģītu kāzu kūku, kurai mastikas rotājumi tika gatavoti dzērvju formā. “Nedēļas laikā bija jāizdomā, kā dzērvei piestiprināt spārnus. Novada svētkos Litenē konkursa kūka bija veidota no gulbīšiem, un tas bija vieglāks uzdevums,” stāsta ģimene. Šajos svētkos Marika ar savu kūku ieguva pirmo vietu. Viņai nezinot, konkursā Mariku pieteikusi Laura Kļaviņa, palūdzot uzcept kūku, taču neviļus piereģistrējot konkursam. “Līdz trijiem naktī garnējām kūku, jo bija ļoti karsts laiks. Visām novada kūku cepējām bija izdevušās ļoti labas kūkas,” saka Marika un atzīst, ka Gulbenē starp kūku cepējām ir pietiekami liela konkurence.
Cepot kūkas, Marika veic rūpīgus pierakstus, kas izdevies, kas ne, cik izejvielas nepieciešamas. “Ja jācep lielākas kūkas, tad darbojamies divatā ar Marisu, savstarpēji dalot pienākumus. Pašmācības ceļā esam apguvušas kūku cepšanu. Kad kūkas garnējam, ieliekam tajās ko māksliniecisku un īpašu. Citkārt izmēģinām arī neprātīgas idejas,” stāsta Marika. Viena no modes tendencēm esot kūkas, kuru kārtas saliktas cita virs citas. Šovasar cepušas šādu kūku, ko viņām izdevies arī īstenot. Kūka sanāk augsta, un pēc tam tā tiek greznota ar svaigiem ziediem. 
Skaisto kūku cepējas rokraksts ir rozes, un dekorējumus Marika savām gatavotajām kūkām veido pati. “Ikviena rozīte ir roku darbs. Veļam bumbiņas, veltnējam, līmējam. Kāzu tortēm rozes veidojam nedēļu iepriekš. Vajadzīgs arī laiks, kamēr mastika izkalst,” Marika uzsver.


Andževu ģimenes svētku recepte

Ziemassvētku pīrāgs

◆ 6 olas, 250 g sviesta, 250 g cukura, 300 g miltu, 2 citrona mizas, 500 g rozīņu, 300 g aprikožu, 300 g plūmju, 200 g riekstu, Ziemassvētku garšvielu maisījums, kanēlis, vaniļas cukurs.

◆ Olas sakuļ ar cukuru, pievieno miltus un garšvielas, kā arī sarīvētas citrona miziņas. Klāt pievieno arī izkausētu sviestu un žāvētos augļus – rozīnes, aprikozes, plūmes, kā arī riekstus. Pirms augļus liek klāt, tos pāris stundas mērcē. Pēc izvēles augļus var mērcēt rumā vai konjakā. Masu liek veidnē, izlīdzina un cep divas stundas 140 grādu temperatūrā. Kūku var cept arī kādu laiku pirms svētkiem, lai tā būtu īpaši aromātiska un garšīga.