Dzirkstele.lv ARHĪVS

Zemledus makšķernieki izvērtē situāciju

Malda Ilgaža

2016. gada 6. februāris 07:00

513
Zemledus makšķernieki izvērtē situāciju

Gulbenes novadā ir daudz zemledus makšķerēšanas cienītāju. Starp viņiem ir tādi, kuri uzskata, ka šobrīd, kad laukā ir kļuvis siltāks, atrašanās uz ezeriem nav droša. Ir arī tādi, kuri uzskata un arī paši pārliecinājušies, ka pagājušās nedēļas nogalē un arī brīvdienās ezeros ledus nav kļuvis plānāks.

Gulbenietis Juris Slaucītājs, kurš arī pats ir zemledus makšķerēšanas cienītājs, domubiedrus mierina, ka pašreizējais siltais laiks vēl nenozīmē, ka ziema jau galā un ūdenskrātuvēs ledus nebūs. Viņš iesaka neradīt dzīvībai bīstamas problēmas un sagaidīt kārtīgu salu, lai atkal kāptu uz ledus. Pat ziemā, kad ledus tiek uzskatīts par visnoturīgāko, ūdenskrātuvēs ir daudz bīstamu vietu. Makšķernieks pārliecinājies, ka arī upēs ledus ir gandrīz izgājis.

Vēl citi zemledus makšķernieki šogad pārliecinājušies, ka ledus sasalšana ūdenskrātuvēs bijusi nevienāda. Ja no krasta ledus biezums bijis pietiekams, tad pat ezera vidū bijušas vietas, kur ledus biezums bijis niecīgs. Tas liecinot par to, ka gausāk aizsalušas tās vietas, kur ir zemūdens avoti un straumes.

Gulbenietis Jānis Lapsa uzskata, ka ar ledu šobrīd jokoties nevajadzētu. Viņš iesaka tiem zemledus makšķerniekiem, kuri tomēr nevar arī šajā laikā nosēdēt mājās un grasās, piemēram, braukt pēc asariem uz Igaunijas ūdenskrātuvēm, tomēr sazināties ar Igaunijas robežsargiem, kuri pateiks, konkrēti kurā vietā un cik tālu var iet vai pat braukt uz ledus. “Dzirkstele” vakar pārliecinājās, ka arī Stāmerienas ezerā no krasta virs ledus ir ūdens. Tomēr ir zemledus makšķernieki, kuriem par drošību uz ledus ir cits viedoklis.

Gulbenietis Dzintars Salmiņš stāsta, ka pagājušajā piektdienā, neraugoties uz silto laiku, uz Sudala ezera ledus pat sniegs nebijis nokusis. Arī ledus biezums bijis pietiekams, tāpēc drošs. “Pagājušajā svētdienā biju aizbraucis uz Peipusu, kur labi ķērās asari. Tur ledus biezums ir no 20 līdz 30 centimetriem. Arī uziešana uz ezera no krasta ir droša, jo ciets ledus ir no paša krasta. Arī Pērnavā zemledus makšķernieki tiek laisti uz ledus, lai gan tur ledū ir parādījušās plaisas,” stāsta Dz.Salmiņš.  

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta interneta mājas lapā izlasāms atgādinājums, ja ir pamanīts, ka makšķernieki aizgājuši pa ledu pārāk tālu no krasta un viņiem var rasties problēmas atgriezties atpakaļ, tad nekavējoties ir jāzvana pa tālruni 112 glābšanas dienestam, iespējami precīzāk norādot cilvēku atrašanās vietu.