Dzirkstele.lv ARHĪVS

Vīndaris otrajā paaudzē

Malda Ilgaža

2010. gada 14. decembris 11:55

1348
Vīndaris otrajā paaudzē

Palielinās pieprasījums pēc mājās gatavota vīna
Gulbenes pilsētas egles iedegšanas pasākumā 12.decembrī mājamatniecības izstādē un mājražojumu degustācijā pirmo reizi piedalījās arī Gulbenes novada mājražotāji un amatnieki.

"Daudzi novada zemnieki mājās ražo dažādu produkciju, tāpēc mums radās ideja aicināt šos cilvēkus savu nodarbi atklāt arī citiem. Pilsētas centrālās egles iedegšanas pasākums vienmēr pulcē daudz ļaužu, tāpēc tā bija iespēja lauksaimniekiem parādīt sevi un pavērot, ar ko nodarbojas citi," stāsta valsts lauku attīstības tīkla speciāliste Sarmīte Muižniece.

 

Izstādē - degustācijā piedalījās arī Jaungulbenes pagasta zemnieku saimniecības "Jaunstāmeri" saimnieki Ilze un Dzintars Galeji, kuri piedāvāja nogaršot vīnus, kas dabiskā rūgšanas procesā gatavoti no dažādām ogām. Šobrīd viņš noraudzējis aptuveni 600 litru vīna.

 

"Nelielā daudzumā ir pīlādžu un pieneņu vīns, bet pārliecinājos, ka neviens vīns nav labāks par to, kas gatavots no dārza ogām, piemēram, no upenēm, jāņogām vai tās kombinējot. Garšas buķetes dažādošanai pievienoju arī zemenes vai avenes. Sākotnēji biju apņēmies gatavot vīnus tikai pašu ģimenes, radinieku un draugu vajadzībām, bet tagad šī nodarbe ir vērsusies plašumā," stāsta Dz.Galejs.

 

Lielāks kļūstot arī mājas vīna tīkotāju pulks, jo palaikam tiekot saņemts kārtējais pasūtījums vīna piegādei kāzām, jubilejām, bērēm un citiem pasākumiem. "Pasūtītājiem vispirms ļauju vīnu degustēt, lai varētu izvēlēties. Man pašam personīgi vislabāk garšo vīns, kas raudzēts no ķiršiem kopā ar jāņogām, bet dzīvesbiedre priekšroku dod liķieriem, kas gatavoti no dažādu ogu pārlējuma ar degvīnu," piebilst Dz.Galejs.

 

Pie Ziemassvētku egles Dz.Galejs iesaka nesteidzīgi iemalkot no upenēm un jāņogām darinātu vīnu, bet gadu mijas naktij piestāvēs ķiršu vīns, kam ir gan stiprums, gan neliels rūgtums," piebilst vīndaris.