Dzirkstele.lv ARHĪVS

Būvē savu kūku ceļu

Inita Savicka

2016. gada 22. jūlijs 00:00

687
Būvē savu kūku ceļu

Renāte Kalniņa: “Galvenais ir ļaut vaļu fantāzijai un sajūtām.”

“Pirmo reizi ļāvos sajūtām un viss izdevās gandrīz izcili.  Šī bija pirmā kūka, ar kuru, braucot uz konkursu, biju līdz pēdējai niansei apmierināta pati. Galvenais ir ļaut vaļu fantāzijai un sajūtām. Tagad jūtos fantastiski, jo man jau no pirmā konkursa bija sapnis, ka kādreiz es noteikti būšu pirmā,” saka tirzmaliete Renāte Kalniņa. Viņa pagājušās nedēļas nogalē plūca uzvaras laurus reģionu konkursa “Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda” Smiltenē, ko organizēja “Siera klubs”.  Viņa bija pagatavojusi torti ar nosaukumu “Upene rudzos”. Kopumā konkursā piedalījas 20 dalībnieces, un mūsējā Renāte bija vislabākā!

Konkursos gūst pieredzi
Konkursos Renāte sāka piedalīties tēta māsas Lijas mudināta, jo arī viņai brīvajā laikā viens no hobijiem ir kūkas un pavārmāksla. Pirmais konkurss, kurā piedalījās Renāte, bija Vislatvijas konkurss “Latvijas lauku torte 2011” Rāmkalnos, kura iniciators bija Mārtiņš Sirmais. “Pieļauju, ja nebūtu Lijas, tad nemaz nebūtu tikusi līdz šim konkursam, bet viss jau notiek tā, kā tam jānotiek. Piedalījos ar omes iemācīto lauku tortes recepti. Atminos, kā populārais šefpavārs Ēriks Dreibants teica, ka man ir “iestrādāti” labi pamati, uz kuriem būvēt tālāko kūku ceļu. Vēl tagad, kad ziemā biju praksē Ērika vadītajā restorānā (Renāte mācās Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā par ēdināšanas pakalpojumu speciālisti – red.), viņš mani atcerējās! Ir tik patīkami, kad dzirdu par sevi labus vārdus no pavāriem un šefpavāriem, kuri ir redzējuši manī izaugsmi un potenciālu,” atzīst jauniete un piebilst, ka tieši šajā konkursā viņa ieguva milzīgu pieredzi.
Bija arī citi konkursi, “Latvijas lauku torte 2012” Renāte iekļuva finālā un ieguva 7.vietu. “Staburadzes” rīkotajā konkursā ”Mājas tortes” Latgales posmā, pēc žūrijas domām, Renātes torte bija labākā, taču skatītāji un konkursantes izvēlējas citu. “Tad divi gadi bija “Siera kluba” konkursu “zīmē”. Pagājušajā gadā tēma bija siera un maizes sāļās tortes. Es veidoju torti telpiska gulbja formā, kas simbolizē manu dzimto pilsētu. Arī tad nepaveicās, jo ieguvu 7.vietu. Pērn arī bija konkurss “Latvijas gardākā kūka”, iekļuvu reģionālajā pusfinālā, taču līdz finālam netiku. Un tad nu pienāca šis gads, mans laimīgais gads, jo ieguvu godalgoto 1.vietu un iespēju doties braucienā uz Briseli un Eiropas parlamentu gada nogalē,” priecājas Renāte. Konkursi ir nozīmīga Renātes dzīves sastāvdaļa. Oktobrī viņa izvirzīta no skolas doties uz Londonu, kur aizstāvēs skolas un Latvijas godu starptautiskā profesionālo skolu konkursā. “Piedalīšanās konkursos tā ir liela pieredze, un man pieredzes gūšana ir ļoti svarīga, lai augtu un pilnveidotos savā jomā,” saka Renāte.
Šobrīd viņa piedalās arī Signes Meirānes projektā “Jaunieši virtuvē”. “Esam seši jaunieši, kuri gatavo receptes Latvijā populārākajam recepšu žurnālam “Četras sezonas”. Mums ir iespēja apmeklēt dažādas meistarklases un kursus, lai varētu pilnveidoties, Piemēram, pagājušajā nedēļā  cepām maizi bioloģiskajā maizes ceptuvē “Svētes maize”,” stāsta Renāte.

Pilnveidojas darot
Renātei, protams,  vislabāk patīk gatavot desertus, kūkas, saldumus un konditorejas izstrādājumus. “Varu pagatavot arī gaļas ēdienus un ko citu, taču tas mani tā neaizrauj,” saka Renāte, kura iedvesmu rod, arī apmeklējot kafejnīcas un restorānus un pētot, kas ir piedāvājumā, kā arī izgaršojot piedāvātos ēdienus. Tas perfekti atraisot iztēli un radošo domāšanu. Viņa skatās arī kulinārijas šovus, tā uzzinot dažādas receptes un knifus. “Esmu noskatījusies arī slavenā šefpavāra Gordona Remzija vadīto šovu “Labākais no labākajiem”, kurš norisinājās ASV. Tajā piedalījās pavāri – amatieri. Tas, ko viņi gatavoja, bija vienkārši lielisks iedvesmas avots. Tā kā man ir bijis gods pēdējā laikā sastapt daudzus Latvijā profesionālus šefpavārus un pavārus, piemēram, Raimondu Zommeru, sadarboties kopējos projektos, tad ļoti daudz tiek gūts arī no šiem projektiem, jo tikai darot var iemācīties un pilnveidoties,” stāsta Renāte.

Darbs ir vaļasprieks
Jau pamatskolas laikā Tirzā Renāte aktīvi darbojās gan pagasta, gan skolas pulciņos un kolektīvos, dziedāja, dejoja, spēlēja teātri. Var teikt, ka kopš agras bērnības Renāte sevi atceras kā radošu un diezgan aktīvu personību. Interesanti, ka kopā ar māsu bieži gatavoja viena otrai brokastis un pusdienas, ļaujot vaļu fantāzijai. Tagad jau trīs gadus Renāte dzīvo Rīgā, palaikam atbraucot arī uz mājām Tirzā.
“Nākamais mācību gads būs pēdējais Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā. Kad pabeigšu skolu, būšu apguvusi gan pavāra, gan konditora, gan viesmīļa, gan bārmeņa pamatus. Būšu plaša profila speciālists. Taču sirdij tuva man ir tieši konditoreja. Tā mani aizrāva jau no 11 gadu vecuma, un nu jau mans vaļasprieks pārvērties arī algotā darbā un pasūtījumos. Darbā – restorānā “Mute” mans uzdevums ir nodrošināt restorāna vitrīnai kūkas un citus saldumus. Šeit darbojos pavisam nesen - no jūnija. Taču šis darbs ir tas, par kuru varu teikt, ka daru to, kas patīk un interesē. Varu izpausties un domāt savā jomā. Tieši šī profesija mani aizrauj tās dažādības dēļ, proti, katru mirkli varu mācīties ko jaunu, iedvesmoties no citiem un radīt pati,” saka Renāte.

Vizītkarte

◆ Vārs, uzvārds: Renāte Kalniņa.
◆ Dzimusi: 1997.gada 20.oktobrī.
◆ Skolas gaitas: Tirzas pamatskola.
◆ Pašreizējā dzīvesvieta: Rīga
◆ Studē: Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā.
Strādā: restorāns “Mute” (Rīga).

Renāte iesaka

Vasarai ļoti piestāv Laima kūka, kura vismaz vienreiz katram ir jānobauda! Kūkā izcili apvienots skābā un saldā, krēmīgā un kraukšķīgā balanss.
◆ Sastāvs: 22 cm diametra formai nepieciešams: 300 grami “Selga” klasiskie cepumi,
150 grami izkausēts sviests,
1 bundža nevārīta iebiezinātā piena, 3 olu dzeltenumi, 4 laima miziņas un sula,1 tējkarote pūdercukura, 300 ml saldais krējums (35 procenti).
◆ Pagatavošana. Cepumus sasmalcina un sajauc ar sviestu. Veidni var izmantot gan tortes, gan klasisko ar taisnām, noņemamām malām. Veidnē liek cepumu masu un, kārtīgi piespiežot, noklāj pamatu un malas vismaz 1,5 līdz 2 centimetru augstumā. Pamatni cep 160 grādos 10 minūtes. Atdzesē. Olu dzeltenumus saputo ar iebiezināto pienu, pievieno laima miziņas un sulu, puto vēl 3 minūtes. Pilda atdzisušajā pamatnē un cep vēl 15 minūtes. Atdzesē pilnībā. Ideāli, ja ieliek ledusskapī uz 3 stundām. Tad saputo saldo krējumu un pūdercukuru, pārklāj atdzisušo kūku ar putukrējumu.
◆ Dekorē pēc sirds patikas un bauda!