Improvizācijas teātris pašas virtuvē

Kad sevi arvien vairāk piesaka rudens, no dārzā izaudzētās ražas mājsaimnieces uzbur apetīti rosinošus garšīgus un krāsainus konservus. Virtuvēs sāk smaržot pēc sīpoliem, ķiplokiem un dažādām garšvielām. Pagrabā un ledusskapjos cita pie citas rindojas burkas un burciņas, pildītas ar marinētiem gurķiem, tomātiem, kāpostiem un daudzveidīgiem salātiem. Pie ziemas krājumu radītājiem pieder arī gulbeniete Gunita Zvirgzdiņa, kurai no darba brīvajā laikā ļoti patīk rosīties virtuvē.
Izvēlas pagrabu, nevis
veikalu
“Man vienmēr ir paticis darboties virtuvē. Kad dēls vēl bija mazs, dzīvojot ar viņu mājās, pievērsos ēdienu, dažādu salātu un gaļas konservu gatavošanai. Mamma un tētis dzīvoja laukos, kur saimniecībā bija dzīvnieki, tāpēc arī gaļas pietika. Virtuvei un konservēšanai mani piesaistīja krustmāte, kura strādāja par pavāri. Tolaik jau viesībās bija pieņemts klāt garos galdus. Aizbraucot ciemos uz Līgo pagastu, viņa vienmēr mūs cienāja ar tomātiem želejā, kas bija fantastiski garšīgi! Ar tomātiem želejā tiku cienāta arī citur, bet nekur tie nelīdzinājās krustmātes gatavotajiem. Kopš jaunības vienmēr esmu plānojusi, ko gribu sasniegt dzīves laikā. Tomāti želejā bija starp šiem plāniem, kas tad vēl tika atlikts tālākai nākotnei. Manas saimnieces prasmes palēnām papildinājās. Gan maniem ciemiņiem, gan pašiem ģimenē ir patīkami apsēsties pie galda, kurā tiek celti pašu gatavotie cienasti no pašu sarūpētiem produktiem. Jebkurā gadījumā tas atvieglo mājas soli. Paņem burku ar gaļas konserviem, burku ar marinētiem gurķiem - un salāti gatavi. Ja, ģimenē kādam ir jubileja, atliek uz galda uzlikt piecu veidu salātus. Kamēr tos visus pagaršo, ciemiņiem arī vēders pilns,” smejas Gunita.
Uz virtuvi – tikai labā
noskaņojumā
Viņa uzskata, ka cilvēkiem atšķiras garšas izjūta, tāpēc vienu un to pašu ēdienu precīzi pēc vienas receptes var gatavot vairāki cilvēki, tomēr pagatavotais nekad visiem neizdosies vienāds. “Katrai rociņai – sava garšiņa. Tas ir tāpēc, ka, gatavojot ēdienu vai salātus, tajos ieliekam arī savu enerģiju. Vairākkārt esmu pārliecinājusies, ka ēdienam nebūs vēlamās garšas, ja cilvēks to gatavo, būdams dusmīgs, īgns, ar kaut ko neapmierināts. Tāpēc labāk uz virtuvi doties labā noskaņojumā, ar smaidu uz lūpām, un tur uzdungot pat kādu dziesmu. Es nekad neaizmirsīšu mammas ceptās unikālās kotletes, kas vienmēr bija ārēji mazliet kraukšķīgas, bet iekšēji – sulīgas. Mans dēls Artūrs, kurš dzīvo un strādā Rīgā, arī ir pavārs, tāpēc mājās lielākoties esmu viena pati, tomēr arī tad gatavoju sev ēst. Zinu cilvēkus, kuri, būdami man līdzīgā situācijā, labāk dotos paēst uz kādu kafejnīcu, nevis paši stāvētu pie plīts. Agrāk, piemēram, rasolu gatavoja lielākoties svētkos, bet es pēc darba šādus svētkus radu pati sev.”
Gunita slavē Artūru, kurš jau septiņu gadu vecumā pratis cept pankūkas un arī šodien esot nepārspējams plāno pankūku cepējs. Gunita pati ir iecienījusi boršču, tāpēc regulāri sagatavo vairāk nekā 35 burkas ar boršča sastāvdaļām. Tiek marinētas arī bietes, jo biešu pievienošana borščam piešķir pikantumu. Arī gurķi ziemai tiek gatavoti dažnedažādi. Par interesantu salikumu Gunita uzskata svaigu kāpostu un biešu salātus, kam pievieno arī ķiplokus. Virtuvē viņa labprāt darbojas kopā ar draudzenēm. “Es pēc horoskopa esmu Dvīnis, kas nemīl vientulību. Man patīk, ja virtuvē fonā skan mūzika, visas varam parunāties un pasmieties. Lauku mājās arī visi sabraucam kopā un lielā katlā lauka virtuvē gatavojam salātus. Lai gan mājās ir dažādas receptes, tomēr tajās norādīto sastāvdaļu precizitāti neievēroju, jo visas garšvielas pievienoju pēc garšas. Mums visiem patīk pikanti salāti.”
Liela nozīme ir izejvielām
Gunita uzskata, ka viens no priekšnoteikumiem, lai ēdiens un dažādi konservi izdotos, ir izejvielas.
“Gulbenes Tautas teātra aktieri ir iecienījuši manus marinētos bērzlapju podiņus. Man ļoti patīk sēņot, jo tā ir iespēja pastaigāties pa mežu. Sēnes mazliet arī iesālu. No draudzenes aizguvu recepti, kur baravikas un apšu bekas izvāra, smalki sagriež un kopā ar svaigiem tomātiem un tomātu mērci visu kopā uzkarsē. Atliek paņemt gabalu maizes - un esi paēdis.” Saimniece atklāj, ka pašai vislabāk garšo Latgales salāti. Lielu nozīmi viņa piešķir arī konservu ārējam izskatam. Gunita uzskata, ka ēdiens, kas gatavots uz plīts, kas kurināma ar malku, noteikti garšos daudz labāk nekā uz gāzes vai elektriskās plīts gatavotais. ”Vairs neizmantoju arī smalko sāli “Druska”, kuram, izrādās, pievienota soda. Vismaz divpadsmit burkas nācās iztukšot.” Saimniece stāsta, ka no garšvielām pirmajā vietā viņa liek citronpiparus, ko sajauc ar sāli. Šo maisījumu viņa pārkaisa pat ceptiem kartupeļiem, sēņu karbonādēm, iegūstot pavisam citu garšu.
Lai gan Gunitas mamma bijusi profesionāla konditore, tomēr kūkas un smalkmaizītes Gunita necep. “Laikam bērnībā esmu tās atēdusies. Ar dēlu vienīgā kūka, ko jubilejās ēdam, ir “Beķerejas” tējas kūka. Toties daudz esmu eksperimentējusi, marinējot šašliku. Salātu sajaukšanai izmantoju rokas, nevis karotes, jo ar rokām visu var samaisīt daudz labāk.”
Gunita iesaka
Pikantie salāti ◆ 4 kg tomātu (sarkani un dzelteni), 0,5 kg skābu ābolu, 4 asie pipariņi, 1 ķiploks, 2 ēdamkarotes sāls, 4 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes etiķa esences. Visas sastāvdaļas sablenderē. Liek katlā, pievieno sāli, cukuru, esenci un karsē divas stundas. Tad atdzesē un pilda burkās. Burkas pēc tam vairāk nav jākarsē.
Marināde šašlikam ◆ Sagriež gaļu, pievieno vienu burku saldās tomātu mērces un burku tomātu mērci ar ķiplokiem. Pievieno kilogramu nomizotu un sagrieztu citronu un sāli. Visu kārtīgi izmīca ar rokām. Divu stundu laikā gaļa ir iemarinējusies. Cepot būs ļoti sulīga un mīksta.
Bekas ar tomātiem ◆ 3 kg beku novāra, sagriež gabaliņos, liek katlā. 1 kg sīpolu smalki sagriež un apcep eļļā. Smalki sagriež 1 kg tomātu un arī nedaudz apcep. Sīpolus un tomātus pievieno bekām. Pievieno 6 ēdamkarotes cukura un 4 ēdamkarotes sāls. Pievieno etiķa esenci 6 līdz 8 ēdamkarotes. Visu uz mazas uguns vāra 10 līdz 15 minūtes. Burciņās liek piparus, lauru lapas un karsto masu. Burkas nekarsē, bet satin dvielī.
Vitamīnu avots - cidonijas ◆ Cidonijas atbrīvo no sēklām un smalki sagriež. Pāri pārber cukuru, visu samaisa un atstāj uz 24 stundām. Cidonijas ar cukura radīto sīrupu pilda burkās. Tādējādi, iztiekot bez karsēšanas, cidonijas saglabā visas labās vielas.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"