Dzirkstele.lv ARHĪVS

Skolēni izveido lielāko putras pavārgrāmatu ar 200 receptēm

Skolēni izveido lielāko putras pavārgrāmatu ar 200 receptēm

Ar skolēnu līdzdalību šogad izveidota Latvijā lielākā putras pavārgrāmata, kurā apkopotas vairāk kā 200 dažādas putras receptes. Vislatvijas Putras pavārgrāmata tapusi Putras Programmas ietvaros, kas jau ceturto gadu tiek īstenota par godu Starptautiskajai putras dienai un ir kļuvusi par tradīciju teju 400 mācību iestādēs visā Latvijā. Arī šogad skolēni no visas Latvijas iesaistījās visdažādākajās ar putru saistītās aktivitātēs - gan putras gatavošanā, gan putras šķīvju apgleznošanā.

Izveidotā digitālā pavārgrāmata atspoguļo mūsdienu putras ēšanas paradumus. Senās bukstiņbiezputras paveidus aizstāj mūsdienīgā auzu pārslu putra, kas viennozīmīgi ir populārākā izvēle bērnu vidū. Putras tiek vārītas kā ūdenī, tā pienā, kā arī visai populāras ir ātri vārāmās putras, kurām tikai jāpievieno verdošs ūdens. Bērnu fantāzijai nav robežu un to pašu var teikt, runājot par iespējam pagatavot putru – bērni izvēlējušies pievienot medu, augļus un citas piedevas, kas reizē ir gan gardas, gan veselīgas. Daudzas receptes arī parāda, ka putra var būt lieliska piedeva citiem ēdieniem. Bērni apkopojuši arī netradicionālākas receptes, piedomājot ne tikai pie receptūras, bet arī pie pasniegšanas veida, piemēram, pasniedzot to izgrebtā ķirbī.

Vislatvijas putras pavārgrāmata tapusi šī gada #PUTRINGS čempionāta un putras programmas ievaros, īpašu uzsvaru liekot uz mūsdienu putras tradīcijām. Anita Berķe, AS “Rīgas Dzirnavnieks” pārstāve un šī projekta iniciatore, stāsta, ka mērķis bijis apkopot vislielāko skaitu putras recepšu vienuviet: “Kopā ar bērniem mērķis bija izveidot Vislatvijas Putras pavārgrāmatu ar visvairāk vienuviet apkopotām putras receptēm, ko izdomājuši paši bērni. Tas arī veiksmīgi ir izdevies, savācot vairāk kā 200 recepšu, kuras brīvi pieejamas jebkuram interesentam Vislatvijas putras programmas mājaslapā.”

No visām Putras pavārgrāmatā ievietotajām receptēm līdera lomu pārliecinoši ieņem auzu pārslu putras, visdažādākajās garšas un formas izpausmēs. Viena no rudens un ziemas periodam visatbilstošākajām putrām veidota, vārot to kopā ar blenderētu ķirbi un burkāniem, radot baudu gan acīm, gan garšas kārpiņām. Tāpat tiek lauzti uzskati, ka putrai vienmēr jābūt siltai. Piemēram, viena no ievietotajām receptēm ir auzu pārslu saldējums, kas iegūts atdzesējot putru un pievienojot tai kanēli un citas piedevas pēc katra individuālajām vēlmēm.

Kā liecina nesen “Herkuless” veiktā aptauja Latvijas skolās, kurā atbildes sniedza 826 skolēni no dažādiem Latvijas reģioniem, auzu pārslu putra ir kļuvusi par mūsdienu latviešu tradicionālo putru, bērniem dodot priekšroku tieši šai putrai. Aptuveni 80% pamatskolas skolēnu atzīst, ka cenšas putru ēst katru dienu, visbiežāk to ēdot brokastīs.. Visbiežāk bērni dod priekšroku tieši auzu pārslu putrām. Gandrīz visi aptaujātie skolēni (96%) norāda, ka zina, ka putras ēst ir veselīgi. Aptaujas rezultāti liecina, ka lielākajā daļā Latvijas ģimeņu joprojām pastāv stipras putras ēšanas un gatavošanas tradīcijas - 67% bērnu putras gatavo mamma, 15% - vecāmāte, bet 10% skolēnu putras pagatavo arī tētis.

Jāpiemin, ka visas Putras pavārgrāmatā ievietotās receptes tiks arī vērtētas, izvēloties 20 labākās. Receptes vērtēs tādi Latvijas restorānu šefpavāri, kā Lauris Aleksejevs, Egīls Grīnfelds, Māris Astičs, Deniss Ivankovs un Pāvels Skopa.

Putras programma Latvijā kļuvusi jau par tradīciju, šogad projektā piedaloties vairāk nekā 450 skolām, turklāt jau pērn programmā iesaistīto skolēnu skaits bija sasniedzis 70 000. Latvijas piemēram šogad sekoja arī Igaunijas un Lietuvas skolas, kurās pēc līdzīga scenārija norisinājās dažādas ar putru saistītas aktivitātes. Latvijas putras programmas ietvaros šogad aktualizēts ne tikai graudaugu veselīgums un tā nozīme pilnvērtīgā uzturā, bet arī veikts izglītojošs darbs, izglītojot skolēnus par to, kā veikalā izvēlēties drošus un veselīgus produktus. Skolās tradicionāli līdz pat oktobra beigām notika Putras stundas, kurās bērni tika izglītoti par graudaugiem un to lomu mūsu uzturā, kā arī tika popularizēts veselīgs dzīvesveids.

Putras programmas iniciators ir AS „Rīgas Dzirnavnieks”, kas projektu īsteno sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Programmas mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas. Graudaugi ir viena no nozīmīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai bērni un vecāki mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras. Pēc uztura speciālistu ieteikumiem graudaugiem būtu jābūt aptuveni pusei mūsu uzturā.

Vairāk informācijas par projektu www.putrasprogramma.lv.