Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pirmssvētku garšīgie našķi

Santa Sinka

2016. gada 16. decembris 00:00

11
Pirmssvētku garšīgie našķi

Pirmssvētku laikā domājam ne vien par dāvanu iegādi, bet arī ēdieniem, ko celsim galdā Ziemassvētku vakarā. Jau šobrīd Smiltenes tehnikuma mācību restorāna virtuvē var sajust Ziemassvētku aromātu, ko rada kanēļa, krustnagliņu, muskatrieksta aromāts un, protams, mandarīnu smarža. Tieši tur pie pieredzes bagātām skolotājām, savas jomas profesionālēm Iritas Teperes un Iras Gailes devāmies meklēt idejas garšīgiem našķiem, ar kuriem sevi var atļauties palutināt arī pirmssvētku laikā. Šīs kūciņas un desertu gatavoja 3. ēdināšanas pakalpojuma kursa audzēkņi, un, kā saka skolotāja Irita, tos ikvienam ir iespēja pagatavot mājas apstākļos. Lai radošs process un labi garšo pašu gatavotie Ziemassvētku laika našķi! 

Receptes saldākiem un gaisīgākiem mirkļiem

Šokolādes semifreddo ar vaniļas mērci (10 porcijām)

Sastāvdaļas:
olas - 3 gab.
cukurs - 200 g
saldais krējums - 500 g
tumšā šokolāde - 100 g
kakao pulveris - 50 g
bezē cepumi - 100 g
Vaniļas mērcei:
olas dzeltenums - 2 gab.
cukurs - 50 g
vanilīna cukurs - 10 g
piens - 500 g
Dekoriem:
tumšā šokolāde - 100 g
Sniegpārsliņām:
olas baltums - 1 gab.
pūdercukurs - 100 g

Pagatavošana:
Olas puto ar cukuru, kamēr cukurs izkūst. Otrā traukā puto saldo krējumu ar cukuru. Abas saputotās masas samaisa iecilājot. Pievieno izsijātu kakao pulveri un rupji rīvētu šokolādi.
Pielej pusi formiņas, vidū liek bezē un lej virsū atlikušo masu. Liek saldētavā, lai sasalst kā saldējums.
Vaniļas mērcei: olas dzeltenumus puto ar cukuru un vanilīnu. Saputotam pievieno karstu pienu, samaisa, liek ūdens peldē un maisot karsē, līdz masa sabiezē. Atdzesē.
Šokolādes dekori: šokolādi izkausē un izveido dekorus, ļauj sacietēt, izmanto deserta rotāšanai.
Sniegpārsliņām: olas baltumus saputo vieglās, gaisīgās putās, tad pakāpeniski pievieno izsijātu pūdercukuru. Masu puto, līdz tā kļūst spīdīga. Sagatavoto masu liek pergamenta tūtā un uzzīmē sniegpārsliņas, ļauj sacietēt un izmanto kā dekorus.
Uz šķīvja lej vaniļas mērci, virsū liek šokolādes semifreddo, dekorē ar šokolādes dekoriem, sniegpārsliņām. Pasniedz tūlīt, jo semifreddo kā saldējums kūst!

Kūka “Pavlova” ar ogu mērci (10 porcijām)

Sastāvdaļas:
olu baltums - 4 gab.
pūdercukurs - 300–350 g
Krēmam:
saldais krējums - 400 g
maskarpone - 200 g
cukurs - 150 g
vanilīns - pēc vajadzības
citrona sula - 20 g
Ogu mērcei:
ogas - 100 g
cukurs - 100 g
Dekorēšanai:
dažādas saldētas ogas
piparmētru lapiņas - 10 g

Pagatavošana:
Olas baltumus puto vieglās putās, tad pusputotai masai pakāpeniski pievieno pūdercukuru un turpina putot, līdz masa ir palielinājusies tilpumā 2–3 reizes un kļuvusi spīdīga. Sagatavoto masu pilda konditorejas maisiņā ar robotu uzgali un izspiež apļus, veidojot kūciņas.
Sagatavotās kūciņas cep (kaltē) cepeškrāsnī 100–1100C, kamēr gatavas – olbaltums ir sastindzis kā bezē. Izceptās olbaltuma kūciņas atdzesē un pilda ar putukrējuma-maskarpones masu, rotā ar ogām un piparmētru lapiņām.
Kamēr “Pavlovu” pamatnes dziest, gatavo pildījumu. Bļodā sakuļ saldo krējumu, kam pievieno maskarponi, cukuru un vaniļas cukuru. Puto tik ilgi, līdz iegūtas gaisīgas putas, pievieno citrona sulu, samaisa viendabīgu, stingru masu.
Kad bezē pamatnes atdzisušas, tām ar konditorejas tūtas palīdzību uzspiež putukrējuma – siera masu. Virsū kārto dažādas ogas, piemēram, jāņogas, mellenes, avenes un citas. Dekorē ar ogu mērci (sablendētas ogas ar cukuru), jāņogu ķekaru un piparmētru lapiņām.
Pasniedz uzreiz.

Adventes krēms ar ābolu-kanēļa želeju un karameli (10 porcijām)

Sastāvdaļas:
bezpiedevu jogurts - 1000 g
vanilīna cukurs - pēc vajadzības
cukurs - 150 g
citrons - 50 g
želatīns - 30 g
mazas piparkūkas - 50 g
medus kūkas biskvīts - 200 g
krustnagliņas - pēc vajadzības
kanēlis - pēc vajadzības
kardamons - pēc vajadzības
Ābolu-kanēļa želejai:
āboli - 1000 g
kanēlis - 5 g
“Muscovado” cukurs - 100 g
želatīns - 30 g
Putukrējumam:
saldais krējums (35 %) - 100 g
cukurs - 35 g
Sniegpārsliņām:
olas baltums - 1 gab.
pūdercukurs - 100 g
Karamelei:
cukurs - 100 g
Dekorēšanai:
mazas piparkūciņas - cik vēlas

Pagatavošana:
Krēmam: jogurtu liek katliņā, pievieno vaniļas cukuru un citrona miziņu un nedaudz uzkarsē, lai garšas atveras. Jogurtu nedrīkst uzvārīt. Masu pārliek putotājā, pievieno medus tortes biskvītu, piparkūku garšvielas un sasmalcinātas piparkūkas, visu saputo ar mikseri viendabīgā masā. Saputotā masā iemaisa sagatavoto želatīnu (aukstā ūdenī uzbriedinātu un izkausētu) un lej veidnē, liek ledusskapī, lai sastingst.
Želejai: pa to laiku, kamēr krēms stingst, gatavo ābolu-kanēļa želeju. Ābolus nomizo, sagriež daiviņās, liek katlā, pārkaisa ar cukuru, pārlej ar 300 ml ūdens un savāra, kamēr āboli kļūst mīksti, tad pievieno sagatavoto želatīnu, samaisa. Želeju pārlej pāri jogurta krēmam, liek atkal ledusskapī, lai sastingst.
Kamēr krēms ar želeju sarec, gatavo pārsliņas un karameli. Sniegpārsliņām: olas baltumus saputo vieglās, gaisīgās putās, tad pakāpeniski pievieno izsijātu pūdercukuru. Masu puto, līdz tā kļūst spīdīga. Sagatavoto masu liek pergamenta tūtā un uzzīmē sniegpārsliņas, ļauj sacietēt un izmanto kā dekorus.
Karamelei: cukuru ber uz sausas pannas un karsē nemaisot, kamēr cukurs sāk kust un pārvērsties par sīrupu. Nedaudz apmaisa un vāra sīrupu tik ilgi, kamēr veidojas “cukura stīgas” (cukurs ir kļuvis tumši dzeltenā, caurspīdīgā masā un, lejot ar karoti, veido stīgas). No karstās masas ātri veido dekorus, jo masa ātri sacietē. Ja masa ir sacietējusi, to atkārtoti uzsilda.
Krēmu sagriež porciju gabalos, dekorē ar putukrējumu, karameli, sniegpārsliņām un piparkūku zvaigznītēm.