Dzirkstele.lv ARHĪVS

Alūksnes ezerā nākamgad būs jauni noteikumi

Pārsla Konrāde

2016. gada 20. decembris 12:47

379
Alūksnes ezerā nākamgad būs jauni noteikumi

Šobrīd ir izstrādāti jauni noteikumi par licencēto makšķerēšanu Alūksnes ezerā, kurus paredzēts apstiprināt šonedēļ Alūksnes novada domes sēdē. Pēc tam noteikumi vēl jāsūta saskaņošanai uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, lai ar nākamo gadu tie varētu stāties spēkā.

Noteikumu nolikumu izstrādāja Alūksnes ezera apsaimniekotājs – Alūksnes novada pašvaldības aģentūra “Alja”.

“Nolikuma termiņš ir pieci gadi, kas beidzas nākamgad, tāpēc laikus bija jāapstiprina jauns nolikums. Pirms tam aicinājām makšķerniekus izteikt domas, vai viņi grib kaut mainīt licencētās makšķerēšanas kārtībā Alūksnes ezerā. Pamatojoties uz iesūtītajiem priekšlikumiem, mēs izstrādājām jauno nolikumu,” saka “Aljas” direktors Māris Lietuvietis.  

Jaunie noteikumi jau ir saskaņoti ar valsts institūtu “Bior”, Valsts vides dienestu un Zemkopības ministriju. Noteikumi ir pilnībā pārstrādāti.

“Tagad maijā būs nedēļas licence, kas maksās 25 eiro. Ja neķers līdakas, maijā varēs makšķerēt ar jebkuru licenci. Jūnijā būs aizliegts makšķerēt ar dzīvo ēsmu, lai saudzētu zandartus. Nebūs vairs gada licences, bet būs licences pa sezonām (četri mēneši): vasaras, ziemas un rudens. Sezonas licences cena būs 20 eiro, ziemas sezonā – 15 eiro,” stāsta M.Lietuvietis.

Makšķerniekiem būs jāpierod pie tā, ka tagad Alūksnes ezerā naktī laivai jābūt obligāti aprīkotai ar gabarītlukturiem. Iepriekš bijušas domstarpības, ka viens otram naktī gandrīz vai brauc virsū. Vēl nopietnāk būs jāievēro prasība nodot licenci ar uzrādītajiem lomiem.

“Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka nolikumā jābūt iestrādātai prasībai: ja nenodod licenci norādītajos termiņos, tad divus gadus tiek liegta iespēja vispār saņemt licences. Mums ir reģistrs, kurā mēs ierakstām, kam licences pārdotas. Ja licenci termiņā neatgriezīs, tad divus gadus licences nevarēs iegādāties. Tas makšķerniekiem ir jāievēro. Šobrīd pie mums tā situācija gan ir labāka, jo mēs jau laikus sākām ar to strādāt un makšķerniekus audzinājām, ka licences ir jāatgriež. Dati mums jānodod institūtam “Bior”,” uzsver M.Lietuvietis.

No 1.novembra līdz 30.aprīlim ezerā nedrīkstēt atrasties ar ūdens transportlīdzekļiem.

“Rudenī lašveidīgajām zivīm ir liegums. Alūksnes ezerā ir repsis. Aizsargājam. Tas ir vairāk tādēļ, lai izslēgtu maluzveju. Kad rudenī jau ir garie vakari, naktis, ir skaidrs, ka pirms ūdens aizsalšanas uz baltajām zivīm, kas ķeras naktī, neviens cilvēks nebrauks. Lai mums kontrole ir vieglāka, tad naktī vispār aizliedzām laivu kustību,” skaidro M.Lietuvietis. Viņš uzsver, ka tie ir tikai būtiskākie jaunumi un nolikumā ir arī daudz citu izmaiņu. 

Nākamgad Alūksnes ezerā paredzēts ielaist varavīksnes foreles.

“Ir saņemta atļauja no institūta “Bior”, ka mēs drīkstam to darīt. Rudenī iespējams, ka ielaidīsim jau pieaugušas foreles - no puskilograma, kas jau būs kā mērķa zivis makšķerniekiem. Konkrētā datumā ar foreļu licenci, kas maksās 5 eiro, drīkstēs noķert divas foreles,” piebilst M.Lietuvietis.