Dzirkstele.lv ARHĪVS

Jaunākā gardēžu ideja

Sarmīte Ozola

2017. gada 14. februāris 10:39

59
Jaunākā gardēžu ideja

Kurš gan noliegs, ka siers visdažādākajās tā izpausmēs ir nenovērtējama dažādu ēdienu recepšu sastāvdaļa. Uzkodas vai zupa, pamatēdiens un saldais našķis – siers iederas visur.
Tomēr izrādās, ka arī šajā tradīcijām bagātajā pieredzē siera baudīšanā var atklāties vēl garšas kārpiņu neizpētīta niša – tas ir gardēžu izaicinājums – siers ar sinepēm.
Restorāna “Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš spēris vēl vienu soli tālāk, viņš piedāvā ar konkrētu sieru baudīt tieši tam piemērotākās sinepes. Viņš izveidojis vairākas sinepju receptes, kuras lieliski iederēsies galda klājumā, kad paredzēts cienastam likt siera plati. Tad baudītāji paši varēs novērtēt, kurai siera šķirnei vislabāk atbilst attiecīgās sinepes.
Nesen notikušajā biedrības “Siera klubs” rīkotajā izglītojošā seminārā tā dalībnieki ne vien varēja vērot sinepju pagatavošanas gaitu, bet arī baudīt un salīdzināt garšas nianses.
Ne mazāk interesantas ierosmes seminārā varēja smelties virtuves karalieņu – mērču – pagatavošanā, kas, nenoliedzami, spēj pat vienkāršu ēdienu pārvērst izcilā šedevrā, atliek tikai pielietot nedaudz izdomas un kulinārās prasmes. Jāpiebilst, ka nevajag baidīties no tā, ka, iespējams, jūsu virtuves garšvielu skapītī neatradīsies viena vai cita smalkāka nosaukuma garšviela. Ēdiena gatavošana vienmēr ir improvizācijas māksla, kurai ļauties nevajag baidīties. Tieši tā defektu var pārvērst efektā, un, piemēram, izsmalcināto olīveļļu var aizstāt ar saulespuķu eļļu, un mērcei radīsies nedaudz cita, bet nebūt ne sliktāka garšas nianse.


 Ceptu saldo sīpolu sinepes  ar timiānu

Saldie sīpoli, timiāns, cukurs, Dižonas sinepes, xantana (iebiezinātājs), sāls, olīveļļa.
Saldos sīpolus nomizo, sagriež lielos kubos, pievieno timiānu, cukuru, olīveļļu, viegli samaisa, ietin folijā. Produktus, kas ir folijā, liek cepešpannā, kurā ieliets ūdens, cep 170o,  kamēr mīksti. Tad sablendē un izberž caur sietu, pievieno sinepes un xantana.

 Bumbieru sinepes ar kurkumu

Bumbieri, brūnais cukurs, sinepju sēklas, kurkuma, Šalotes sīpoli, olīveļļa.
Sīpolus smalki sakapā, apcep olīveļļā, pievieno kubiņos sagrieztus bumbierus, kurkumu un brūno cukuru, var pieliet nedaudz ābolu sulas. Visu sautē uz nelielas uguns, kamēr mīksti.
Masu sablendē un iemaisa sinepju sēklas.

Ceptu ābolu-rozmarīna sinepes

Āboli,  rozmarīns,  Dižonas sinepes bez graudiem, cukurs,  Šalotes sīpoli,  olīveļļa, ābolu sula.
Āboliem izņem serdi, uzber cukuru un cep cepeškrāsnī, kamēr mīksti. Noņem mizu, atdala no serdes. Šalotes sīpolus smalki sakapā, apcep olīveļļā, pievieno ābolus, ābolu sulu, sautē uz nelielas uguns, sablendē. Izberž caur sietu, pievieno sakapātu rozmarīnu un sinepes

Mango sinepes ar medu

Mango,  medus, Dižonas sinepes bez sēklām, apelsīns, Šalotes sīpols, čili.
Sīpolu sakapā, olīveļļā apcep,
pievieno sagrieztu mango, apelsīna mizu, apelsīna sulu, čili, visu
sablendē, izberž caur sietu un pievieno sinepes.


 Topinambūru-sīpolu mērce (pie siļķes)

Topinambūri, sīpoli, ķiploki, saldais krējums, eļļa, sāls, pipari.
Sīpolus un ķiplokus smalki sakapā, apcep eļļā, pievieno sagrieztus topinambūrus, nedaudz ūdens un saldo krējumu, pieliek garšvielas. Visu sautē uz nelielas uguns, pēc tam sablendē.

 Estragona majonēze (pildītajām pankūkām)

Olas, eļļa,  estragons,  estragona etiķis,  citrons, sāls,  cukurs.
Olu dzeltenumus liek blenderī, pielej etiķi, citrona sulu, cukuru, sāli, blendē, lēnām lej klāt eļļu, kamēr sabiezē. Pievieno sakapātu estragonu.

 Tomātu pesto (pildītajām pankūkām)

Saulē kaltēti tomāti,  tomāti,  ķiploki,  olīveļļa,  sāls, pipari, kaperi,  čili, tostermaize,  pētersīļi.

Tomātus noblanšē, noņem mizu, izņem mīkstumu.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē.

Kastaņu-čili mērce (putraimdesām)

Kastaņi (ēdamie),  čili,  Šalotes sīpoli, puravi, saldais krējums, sāls, pipari,  eļļa,  pētersīļi.
Sīpolus un puravus smalki sakapā, eļļā apcep, pievieno kastaņus, saldo krējumu, sāli, piparus, čili. Sautē uz nelielas uguns. Visu sablendē un izberž caur sietu, masā iekapā kastaņus un pētersīļus.

Ābolu-bumbieru, aprikožu čatnijs
(putraimdesām)

Āboli,  bumbieri, žāvētas aprikozes, čili, cukurs, gaišais balzamiko etiķis,  gaišās rozīnes,  apelsīns.
Augļus sagriež kubiņos, liek katlā, pievieno cukuru, čili, gaišo balzamiko etiķi, pierīvē apelsīna mizu, apelsīna sulu un pievieno rozīnes. Sautē uz nelielas uguns.