Laiks pavasara vitamīniem!

Kad kļavas stumbrs aiztapots, bet bērzs joprojām vēl bagātīgi dod savu dzīvības sulu, laiks piesaulītē raudzīties pēc pavasara vitamīnu devas. Šis ir īstais laiks sātīgai nātru zupai.
Katrai saimniecei noteikti ir sava recepte, kā pagatavot šo pavasara zupu, lai vispirms būtu apmierināti viņas saimes gardēži. Lai arī īpaši daudz variantu, kā to uzmeistarot atšķirīgu, nav, tomēr daži knifiņi noteikti pastāv. Šis būs manas virtuves variants.
Vispirms jāatzīstas, ka gatavoties sāku jau iepriekšējā gadā. Pagalma stūrī, diezgan redzamā vietā, man vasaras otrajā pusē lekni kuplo nātru puduris. Iespējams, kādam ciemiņam šķiet, ka neesmu pietiekami čakla ravētāja, bet pat necenšos iebilst. Šī ir speciāli nātrēm atvēlētā auglīgākā zeme, kur visu vasaru tās var mierīgi augt un “ražot” zaļo masu, no kuras top īpašais “kokteilis” plēves mājas tomātiem. Savukārt pavasarī, kad citviet vēl redzams pa sniega pleķītim, mana nātru dobe jau rāda mazas brūngani zaļas “peļu austiņas”. Tad atliek tikai ķerties klāt!
Droši vien, kāds teiks, ka garšas ziņā atšķirības nav, bet ļaudis mēļo, ka iedomām ir liels spēks – tāpēc es nātru zupu vāru bērzu sulā, un esmu pārliecināta, ka tā garšu uzlabo.
Tātad nepieciešamas trīs saujas jauno nātru dzinumu, pāris litru bērzu sulas, sauja smalko putraimu, divi lieli vai trīs vidēji kartupeļi, žāvēts “Putras stilbiņš”, divas vārītas olas, neliels sīpols, sāls, melnie un smaržīgie pipari, lauru lapa un skābais krējums.
“Putras stilbiņu” atbrīvo no ādas un kaula, gaļu sagriež mazos kubiciņos. Liek kopā ar noskalotiem putraimiem, garšvielām un uz pusēm pārgrieztu sīpolu katliņā ar bērzu sulām un vāra, līdz putraimi mīksti. Tad pievieno nelielos gabaliņos sagrieztus kartupeļus un izvāra mīkstus. Šajā brīdī no zupas jāizņem lauru lapa un, ja kādam no ēdājiem ir iebildumi, arī sīpols. Nātres pārlasa, attīra no bojātiem vai smilšainiem kātiņiem, noskalo aukstā ūdenī. Pēc tam blanšē jeb traukā pārlej ar verdošu ūdeni, sietiņā notecina, sagriež sīkāk un liek zupā. Noslēgumā zupā ieber uz rupjās rīves sarīvētas olas. Pasniedz ar skābo krējumu.
Katru dienu jau nātru zupu nevārīsim, bet vismaz reizi nedēļā nobaudīt būtu svētīgi. Drīz jau nātres būs pāraugušas, tad līdzīgi varēs pagatavot jaunās rabarberu lapiņas un tad būs kārta skābenēm.
Īpaši garšīga nātru zupa izdosies, ja ir iespējams to vārīt katlā uz ugunskura. Arī pavasarīga maltīte svaigā gaisā piedod ēdienam gluži citas garšas nianses. Izmēģiniet!
Veģetāriešiem – plovs ar nātrēm
Sastāvdaļas: 400 g rīsu, 400 g burkānu, 200 g rozīņu, 200 g sīpolu, 160 g eļļas, 50 g nātru jauno dzinumu, sāls
Pagatavošana: burkānus un sīpolus sagriež salmiņos un
sautē eļļā, kamēr ir pusgatavi.
Ieber traukā aukstā sālsūdenī izmērcētus rīsus, nomazgātas rozīnes, sagrieztas nātres. Pārlej ar karstu ūdeni un vāra zem vāka, kamēr ir gatavs. Pēc tam visu samaisa.
Uzziņai
Nātru lapas satur hlorofilu, flavonoīdus, miecvielas (līdz 17 %), olbaltumvielas, kumarīnus un skudrskābi, C vitamīnu,
K vitamīnu (42–45 mkg/g),
B1 vitamīnu, organiskās skābes, aminoskābes, glikozīdus, proteīnu, kāliju, kalciju, dzelzi (līdz 6,3 %), taukus, karotinoīdus (līdz 50 mg %), cieti (līdz 10 %). Svaigās lapās C vitamīna ir divas reizes vairāk nekā upenēs, bet karotīna – vairāk nekā burkānos. Sēklas satur C vitamīnu, tauku eļļu (līdz 22 %),
organiskās skābes, hlorofilu (2–5 %). Saknes ir bagātas ar miecvielām un minerālsāļiem (kalcijs).
Uzmanību! No nātru lietošanas jāatturas cilvēkiem, kam ir pastiprināta asins recēšana, paaugstināts asinsspiediens, ateroskleroze, dzemdes un tās piedēkļu audzēji, cistas, polipi. Ar nātrēm īpaši jāuzmanās tiem, kam ir slimas nieres. Nav vēlams lietot grūtniecības pēdējos mēnešos, pie tromboflebīta.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"