Pretim garšīgai vasarai

Atvēsinošais našķis ir acīm baudāms un puncim tīkams, pat ja nojūk sastāvdaļas un kāda palika veikala plauktā tā arī nenopirkta.
Reizēm ir tā, ka, ieraugot kaut ko veikalā tādu, ko acumirklī gribas nopirkt, tad ir jāpērk. Piemēram, jaunu kleitu vasarai, kas patiesībā tāda garāka rokas stiepiena attālumā vien ir. Tas pats ar ēdienu -, ja ieraugu internetā ko skaistu (vispirms jau pamanām vizuālo noformējumu), tas tik ļoti sakārojas, ka būtu grēks turēties pretī kārdinājumam.
Tā tas notika arī šoreiz. Pārrodoties mājās pēc darba, atvēru savu Facebook profilu un pie jaunumiem ziņu listē pamanīju divu minūšu garu videosižetu, kurā parādīts, kā pagatavot četrus sasaldētus našķus (par saldējumiem tos gluži nevarētu saukt). Nostrādāja iekšējs klikšķis – gribas, un viss. Noskatoties atkārtoti video, sapratu, ka tas pa spēkam būs ikvienam, arī bērniem, kam gatavošanas process varētu šķist aizraujošs. Ilgi nedomājot un pat kārtīgi neizlasot un nepārtulkojot receptes no angļu valodas, devos uz veikalu pēc sastāvdaļām, kas nepieciešamas atvēsinošajai un kārdinošajai uzkodai. Kaut gan šo to biju palaidusi garām, skatoties video, kā arī mazdrusciņ sajaucu produktus gatavošanas procesā un pat dažas sastāvdaļas piemirsu iegādāties, rezultātu tas nemainīja. Te var eksperimentēt tik, cik sirds kāro un fantāzija ļauj. Iespējams, kāda no šīm būs jūsu 2017. gada vasaras garša.
Mans favorīts ir melleņu, zemeņu un aveņu našķis. Visu izmēģināto recepšu pamatā ir grieķu jogurts. Noteikti nepieciešams ir cepampapīrs un lēzens stikla trauks. Pavisam vienkārši pagatavojams, acīm baudāms un puncim tīkams kārums. Baudiet!
Medus, musli un zemesriekstu sviesta kārums
Sastāvdaļas
Grieķu jogurts bez piedevām - 400 g
Zemesriekstu sviests - pēc sajūtām (sviesta vietā var lietot tikai medu)
Medus ~100 g
Brokastu muslis - saujiņa
Pagatavošana
Bļodā liek grieķu jogurtu un medu (es liku zemesriekstu sviestu un nedaudz tā virskārtas eļļu, bet gardāk tomēr ar medu), samaisa. Ja nepieciešams, medus burciņu uzsilda, līdz medus kļūst šķidrs. Lēzenā stikla traukā ieklāj cepampapīru. Aptuveni centimetra augstumā pa visu trauku klāj grieķu jogurtu, kas sajaukts ar medu. Pa virsu izkaisa mušļa pārslas, bet pēc tam pārlej visu ar izkausētu medu tā, kā garnētu kūku ar šokolādi. Pēc tam visu liek saldētavā. Saldētavā jānotur sešas stundas, bet es atstāju uz nakti. Nākamajā rītā trauku izņēmu, viendabīgo masu salauzu gabaliņos - uzkoda gatava.
Piezīme
Sanāk 4 – 6 porcijas. Jo biezākā kārtā traukā ieklāsiet pamatkārtu, jo grūtāk to būs salauzt. Labāk plānāk. Nākamajā gatavošanas reizē liktu mazliet mazāk jogurta, bet vairāk medus, tādējādi našķi padarot mazliet saldāku.
Zemeņu, aveņu un melleņu našķis
Sastāvdaļas
Grieķu jogurts bez piedevām - 200 g
Zemenes - 1/2 no sulas glāzes
Avenes - 1/3 no sulas glāzes
Dekorēšanai arī nepieciešamas zemenes, mellenes un avenes
Pagatavošana
Blenderī sajauc ogas, kamēr konsistence ir viendabīga. Klāt pievieno jogurta maisījumu un blendē, līdz viss ir pilnīgi sajaukts. Maisījumu vēlamajā biezumā ieklāj stikla traukā uz cepampapīra. Dekorē ar ogām (zemenes šķēlēs) ne tikai virskārtu, bet kādu no tām var iejaukt pamatmasā. Trauku liek saldētavā uz vismaz sešām stundām.
Piezīme
Šo našķi pirmo atrādīju draugiem, viņi acumirklī apbēra ar jautājumiem – vai patiešām ir garšīgi, vai zobi nesalst, ledu graužot? Izņemot meža ogu gardumiņu no saldētavas, to aptuveni minūti jāpatur istabas temperatūrā, salauž gabaliņos un servē. Ja viss netiek apēsts, tad atlikušo uzglabā slēgtā traukā ledusskapī vai saldētavā. Jāpiebilst, ka zemenes, avenes un mellenes var papildināt ar kazenēm vai arī nomainīt pret upenēm un citām pašu dārza ogām, kas joprojām atrodas sasaldētas ledusskapī. Manuprāt, gatavojot šo našķi, grieķu jogurtu var nomainīt pret jebkuru citu jogurtu ar ogu garšu.
Mango, ananasa un apelsīna uzkoda
Sastāvdaļas
Grieķu jogurts bez piedevām 200 g
Mango - 1 gb
Ananass - 1/4
Apelsīns - dažas šķēles
Kokosriekstu skaidiņas - pēc sajūtām
Pagatavošana
Blenderī ieber kubiciņos sagrieztus mango un ananasa gabaliņus un blendē, līdz augļu konsistence ir viendabīga. Pievieno jogurtu un blendē. Maisījumu klāj stikla traukā uz cepampapīra pamatnes. Klāt pievieno vēlamā daudzumā ananasa gabaliņus un nedaudz apelsīna. Pārkaisa ar kokosriekstu skaidiņām. Trauku liek saldētavā uz vismaz sešām stundām. Servē aukstu.
Piezīme
Atkarībā no katra gaumes un garšas izjūtas augļus var miksēt dažādi. Lai interesantāk, sablendēto jogurta un augļu masu pildīju zvaigznes formas mazās silikona formiņās un liku tās saldētavā. Mazliet piņķerīgāk, bet rezultātā ērtāk servēt un baudīt. Šīs ledus uzkodas patiešām ir kā radītas eksperimentēšanai gan garšas, gan vizuālā izpildījuma ziņā, gatavošanas procesā iesaistot bērnus un mazbērnus.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"