Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvespriekam: Sātīgi miltu ēdieni

2010. gada 5. oktobris 16:48

3400
Dzīvespriekam: Sātīgi miltu ēdieni

Maize, pankūkas, klimpas, cepumi, krējuma mērce – šo un vēl daudzu citu ēdienu galvenā sastāvdaļa ir milti.

Kad līdz algai vēl pāris dienu, maltītes gatavošanā jāiztiek ar to, kas krājumos. Ja plauktiņā ir miltu paka, cukurs un eļļa, ledusskapī olas, krējums un pagrabā no laukiem atvestie kāposti, burkāni un sīpoli, var pagatavot gardus un sātīgus miltu ēdienus.
 
Veselīgi un lēti
Vislētāko miltu cena tiešām ir iepriecinoša taupības ēdienkartē. Divu kilogramu iepakojumu «Dzīvespriekam» izdevās atrast par 29 santīmiem – un ne jau zemākās šķiras, bet augstākā labuma. Tiesa, tā bija akcijas prece. Taču nevajag domāt, ka otrās šķiras milti ir sliktāki. Patiesībā tajos ir vairāk vitamīnu, jo ir vairāk piejaukumu no graudu apvalka. Tas nozīmē, ka miltos ir vairāk B grupas, PP vitamīnu un šķiedrvielu.

Sīpolmaizītes
Nepieciešams: 75 grami margarīna vai sviesta, pieci vidēji lieli sīpoli, 40 gramu svaiga rauga vai paciņa sausā rauga, 800 gramu miltu, ēdamkarote sāls un cukura, aptuveni 400 mililitru ūdens.
Pagatavošana. Sīpolus smalki sagriež vai sarīvē un apcep sviestā. Vēl siltu sīpolu masu sajauc ar sāli un cukuru, miltiem, raugu un ūdeni. Veido rauga mīklu. Kad tā uzrūgst, veido mazas apaļas maizītes un liek uz cepešpannas, vēlreiz uzraudzē un cep 180 grādos aptuveni 15 minūtes.

Maizītes un pankūkas
Septembrī vēl ir bagātīgs vietējo dārzeņu un augļu piedāvājums, tāpēc ievārījumu var atstāt ziemai un pankūkām izmantot dārza veltes. Lielajās plānajās pankūkās iespējams sapildīt dažādus dārzeņu sacepumus. Lieliski noderēs kāposti, var likt gan sautētus, gan uz pannas apceptus. Ja cep, tos smalki sagriež, pieliek sīpolu un noslēgumā vēl pievieno olu.
Arī pašceptas maizītes iederēsies pirmsalgas dienu ēdienkartē. Cepot mazās brokastu maizītes, vēlams mīklai pievienot ūdeni un tikai nedaudz pienu. Izceptas tās var sasaldēt un izmantot, kad vajag. Tikai jāatceras, ka, izņemtas no saldētavas un uzsildītas, tās vienā ēdienreizē jāizlieto, jo citādi ātri sakaltīs.

Žagariņi jeb zaķauši
Nepieciešams: 200 gramu skāba krējuma, ola, 400 – 500 gramu miltu, tējkarote cepamā pulvera, puscitrona sula, 3 ēdamkarotes cukura, eļļa cepšanai.
Pagatavošana. Bļodā iesit olu, pievieno cukuru un citrona sulu, samaisa un pieliek krējumu. Visu sakuļ un pieber miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Mīca, kamēr nelīp pie rokām. Mīklu izveltnē un sagriež aptuveni trīs centimetru platās un četrus centimetrus garās strēmelītēs. Ar nazi tām iegriež pa vidu un aiz galiem izvelk caur iegriezuma vietu.
Katliņā sakarsē eļļu un liek tajā zaķaušus. Cep no abām pusēm brūnus. Gatavus apkaisa ar pūdercukuru.

Olu klimpas
Patiesībā olu klimpas tie paši makaroni vien ir. Ja izdodas kaut kur nopirkt makaronu taisāmo «mašīnu», tad tieši no šādas mīklas iespējams mājās pagatavot makaronus.
Klimpas var izmantot gan kā sāļo, gan kā saldo ēdienu. Pavisam vienkāršs ēdiens. Nokāstas klimpas apkaisa ar sarīvētu sieru, pieliek nedaudz sviesta un liek uz uguns mazliet uzkarsēt. Kad siers sāk staipīties, ēdiens gatavs.
Ja gatavo saldo zupu, vispirms izvāra augļu kompotu vai ķīseli. Ja vēlas dzidru zupu, nokāstās klimpas tajā ieliek pirms pasniegšanas. Klimpas var laist arī kompotā, tad zupa sanāk tumīga.