Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvespriekam: Gaismas parka pasaku pasaulē

2010. gada 5. oktobris 16:43

1786
Dzīvespriekam: Gaismas parka pasaku pasaulē

Kad jautāju saviem paziņām – ceļošanas entuziastiem – par Vienkoču parku, viņi raustīja plecus. Šī mazā miera osta Vidzemē, kas atgādina miniatūru Tērvetes parku, ir netālu no Līgatnes.

Augšlīgatnē šosejas malā stāv liela norāde – Vienkoču parks. Kioskā, kur jāpērk ieejas biļete, ir diezgan plašs suvenīru klāsts, tie gatavoti no dabas materiāliem – koka, ādas, vilnas. Gaumīgi atslēgu piekariņi, no ķiršu kauliņiem savērtas rokassprādzītes, kastaņu kaklarotas, īpaši manu uzmanību piesaista ozolzīļu auskariņi.

Ģimenei draudzīga atpūtas vieta
Vienkoču parks saņēmis Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas diplomu 2009. gadā rīkotajā konkursā par ģimenei draudzīgāko atpūtas vietu Vidzemes reģionā. Pie ieejas parkā plašā laukumā izvietoti dažādi koka darinājumi: gan skulptūras, gan bērnus interesējošas lietas – šūpoles, smilšukaste u.c. Paņemam karti un dodamies pasaku pasaulē, kur sagaida gan dažādi dzīvnieki, gan pasaku un teiku tēli, gan pēc vēstures avotiem veidoti objekti. Starp kokiem vīd milzīgie vienkoča svečturi. Var vien iedomāties, kā te izskatīsies oktobrī, kad parkā būs Uguns nakts pasākums. Tas te notiek katru gadu – oktobra pirmajā sestdienā. Līdz ar tumsu parka svečturos iededz dārza sveces, rīko dažādas atrakcijas.

Ļaut vaļu fantāzijai
Sīciņi ēku maketi izvietoti pie «kalnu upēm». Ir gan ūdensdzirnavas, gan Līgatnes papīrfabrika. Atveidots arī miniatūrs Nurmižu muižas komplekss. Muižai, kura piederēja Duntenu dzimtai, ir sena vēsture. Tā celta 1795. gadā un bija viena no modernākajām 18. gadsimta būvēm. Muižu nopostīja 1944. gadā.
Parka apmeklētājos noraugās koka ķirzaciņa, purva bruņurupucis, pūces un citi meža iemītnieki. Izejam caur Burvju ieleju un priecājamies par Līgatnes upes straujumu. Centrālajā parka laukumā bērni mēģina noteikt laiku pēc saules pulksteņa, aplūkojam arī nesen darināt iesāktās vienkoča laivas.

Smilšu māja

Sajūsmina smilšu maisu māja. Tās centrālā daļa celta no maisiem, kas pildīti ar smilšu un māla maisījumu. Priekštelpa būvēta no malkas pagalēm un māla. Interesanti izskatās sienās iemūrētās vīna pudeles. Māja līdzinās mazam pasaku namiņam – zaļš velēnu jumts, dārzā saulespuķes, līdzās neliels dīķītis, kurā vairākas vienkoča laivas. Parka darbiniecei palūdzam airi un izmēģinām spēkus laivas vadīšanā. Tas nav viegli – airis ir diezgan smags, un vajadzīga īpaša veiklība, lai šaurajā vienkocī spētu noturēt līdzsvaru.

Pusdienas pie Jančuka

Pusdienas, ja paņemtas līdzi, vislabāk garšos parkā – centrālajā laukumā ir gan galdi, gan soli, kur ērti iekārtoties un ieturēt maltīti. Tā kā desmaizes jau apēstas pa ceļam, dodamies pusdienot netālajā Līgatnes krodziņā «Pie Jančuka». Tomēr jāņem vērā, ka ēstuves darba laiks ir līdz pulksten 18. Krodziņš atrodas Līgatnes Domes ēkā, pagrabā, tajā ir senlaicīgs interjers un pieņemamas cenas. Apkalpo ļoti laipna viesmīle, arī ēdiens nav ilgi jāgaida. Maltīte tiešām garšīga. Kafija maksā 50 santīmu, bet otrie ēdieni, sākot no pusotra lata.