Dzirkstele.lv ARHĪVS

Vieglas un svaigas kūkas

Anna Birmane

2017. gada 22. jūnijs 11:00

111
Vieglas un svaigas kūkas

Vasara pie mums šogad nāk pamazām, taču nu jau arī svaigo ogu sezona ir sākusies. Vasaras mēneši ir kā radīti, lai nodotos saldiem eksperimentiem virtuvē ar tikko novāktām un dabiskām sastāvdaļām. Kūkas ir lielisks veids, kā svinēt dzīvi ne tikai svētku dienās, bet arī laiskās svētdienās. Bloga “Anna Panna” autore Anna Birmane dalās ar divām vasarīgām receptēm, kurās noderēs dažādi Latvijas dārzu labumi.

Apgrieztā zemeņu kūka

  Vajadzēs
60 g sviesta (istabas temperatūrā)
170 g cukura
1 ola
150 g paniņu
1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
160 g “Dobeles dzirnavnieka” miltu “Ekstra”
5 g cepamā pulvera (3/4 tējk.)
50 g baltās šokolādes
200 g zemeņu
Pūdercukurs dekorēšanai

1) Sakarsējiet krāsni līdz 185 grādiem. 20 cm cepamo formu noklājiet ar cepamo papīru un maliņas ietaukojiet ar kripatiņu sviesta.
2) Lielā bļodā sakuliet sviestu kopā ar cukuru. Mikserējiet, līdz izveidojas krēmīga, gaiša masa. Pievienojiet olu un turpiniet putot vēl 2 minūtes. Pielejiet vaniļu un iemaisiet. Tad trīs daļās pievienojiet paniņas un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Sakapājiet balto šokolādi, pievienojiet un samaisiet.
3) Formas  apakšu noklājiet ar sagrieztām zemenēm (100 g). Gatavo mīklu lejiet pannā pa virsu ogām. Cepiet krāsnī 25-30 minūtes, līdz, iedurot kūkā ar nazīti, tas iznāk ārā tīrs. Pēc cepšanas vismaz 30 minūtes ļaujiet kūkai atdzist. Apgrieziet to. Pārberiet ar pūdercukuru un atlikušajām svaigajām zemenēm.

Rabarberu – mandeļu kūka

   Pamatnei
110 g sviesta istabas temperatūrā
200 g cukura
2 olas
250 g paniņu
200 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
50 g mandeļu miltu
1 ½ tēj.k. cepamā pulvera
1 apelsīna miziņa
1 ēd.k. vaniļas ekstrakta

300 g rabarberu
50 g brūnā cukura

   Krēmam
250 g krēmsiera
120 g saldā krējuma
1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
80 g pūdercukura

Zemenes un drumstalas (pēc gaumes)

   Drumstalām
50 g sviesta
100 g miltu
25 g cukura

1) Krāsni sakarsējiet līdz 180 grādiem. 24 cm formu noklājiet ar cepamo papīru, bet maliņas ietaukojiet ar sviesta gabaliņu.
2) Bļodā putojiet sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojusies gaiša, viendabīga masa. Pievienojiet olas un turpiniet putot vēl 3 minūtes. Miltus iesijājiet kopā ar cepamo pulveri.
3) Citā traukā samaisiet paniņas ar vaniļu un apelsīna miziņu. Pievienojiet mīklai un visu rūpīgi saputojiet, līdz izveidojusies krēmīga mīkla. Mīklu pildiet cepamajā formā un cepiet krāsnī 30-35 minūtes.
4) Rabarberus nomizojiet un sagrieziet 15 cm garos stabiņos. Lieciet tos uz cepamās pannas, kas noklāta ar papīru. Pārberiet ar brūno cukuru un cepiet, kamēr mīksti (20-30 minūtes).
5) Kad izcepusies kūka un rabarberi, visu atdzesē. Lai pagatavotu krēmu, bļodā lieciet krēmsieru, pievienojiet vaniļu un pūdercukuru un sakuliet. Pievienojiet saldo krējumu un putojiet, līdz izveidojies krēmīgs krēms.
6) Kūkai uzziediet krēmu un lieciet saceptos rabarberus. Dekorācijai varat izmantot smalki sagrieztas zemenes - tās dos kūkai jauku sarkanīgu nokrāsu. Un, protams, drumstalas - tās vienmēr piestāv rabarberiem.
7) Drumstalām. Sastāvdaļas samīciet kopā, līdz veidojas drumstalas, beriet uz cepamās pannas un krāsnī apcepiet 180 grādos, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.