Dzirkstele.lv ARHĪVS

Gulbenē vēl neredzēti liela vēlētāju aktivitāte

Diāna Odumiņa

2010. gada 2. oktobris 19:43

950
Gulbenē vēl neredzēti liela vēlētāju aktivitāte

Arī vakara stundās pēc pulksten 17.00 Gulbenē vēlēšanu iecirkņa durvis nemitīgi vēra balsotgribētāji. Kā novēroja "Dzirkstele", joprojām balsot nāca visu paaudžu vēlētāji. Pat kāda ģimene ar nule dzimušu zīdainīti uz rokām! "Dzirkstele" arī noskaidroja, ka līdz pulksten 19.00 Gulbenē balsošanu mājās bija pieteikuši aptuveni 90 cilvēku. Vairāk foto šeit. 

 

Kāds mazliet iesilis vīrs kopā ar draugu tērzēja pie iecirkņa un iznākušo uzrunāja ar vārdiem: "Tomēr piesmērēji pasi? Es gan ne!" Tomēr, draugu skubināts, ka balsot tomēr jāiet, vīrs sparīgi vēra iecirkņa durvis. Pēc brīža iecirkņa tuvumā parādījās šā paša kunga radiniece un paziņām vaicāja, kur pazudis vīrietis. Izbrīnīta viņa uzzināja, ka šis aizgājis balsot. Radinieku viņa sagaidīja ar komentāru: "Teici, ka nebalsosi, bet, re, jau nāc arā!" Par ko nobalsojis šis šaubīgais vēlētājs? Viņš "Dzirkstelei" atklāja, ka savu balsi atdevis "Saskaņas centram".
Kāds cits steidzīgs vēlētājs neielaidās sarunās par to, kādam politiskajam spēkam atdevis balsi. Vien garāmejot bilda, ka ir balsojis jau par nākamajām vēlēšanām. Vai tas nozīmē, ka viņš urnā iemetis tukšu aploksni? Vīrietis gāja tālāk, atbildi tā arī nesniegdams.


Kāda stilīga dāma pie iecirkņa "Dzirkstelei" sacīja, ka balsodama beidzot varēs arī tuvumā skatīt kaut daļu no kultūras centrā (kur atrodas vēlēšanu iecirknis) veiktā lepnā remonta. Viņa gan apšaubīja darbu kvalitāti, ko raksturoja ar vārdiem: "Bruģim ir caurumi. Tajos var iesprūst mani augstie papēži. Kad tad šo bruģi līdz galam sakārtos? Tāda kvalitāte nav normāla!"


Vēlēšanu iecirknī "Dzirkstele" pārliecinājās, ka te atmosfēra patiešām ir demokrātiska un ļoti patīkama. Vēlētāju kabīņu senajā izpratnē nav. Ir sēdvietas, kas nedaudz norobežotas, bet nekaunīgs vēlētājs var labi redzēt, ko dara un par ko balso kaimiņš. "Dzirkstele" novēroja kā kāds vīrs spēka gados sev priekšā uz galda izklājis visas vēlēšanu zīmes un tās bez steigas rūpīgi pārskata. Tātad cilvēks labi apdomā savu izvēli.


Uz "Dzirksteles" jautājumu, vai bija arī tādi balsotāji, kas nevēlējās, lai pasē iespiež zīmogu par to, ka piedalījies vēlēšanās, Gulbenes iecirkņa darbiniece atbildēja apstiprinoši. Esot bijuši tādi vēlētāji. Viņi atsaucās uz pieredzi, ka pašvaldību vēlēšanās zīmogs pasē netika spiests. Gulbenes vēlēšanu iecirkņa darbiniece pastāstīja: "Izskaidrojām, ka tagad ir cita situācija, ka zīmogu ir obligāti jāiespiež, lai cilvēks nevarētu iet un nobalsot otrreiz. Tad pieņēma šo viedokli un piekrita zīmogam pasē."


Kāds Gulbenes vēlēšanu iecirkņa komisijas pārstāvis "Dzirkstelei" atklāja savu vērojumu: "Tāda vēlētāju aktivitāte kā šoreiz Gulbenē vēl nekad nav bijusi!" Šādam apgalvojumam gluži piekrist negrib Gulbenes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vita Kravale. Viņa "Dzirkstelei" saka, ka pēdējos gados patiesi Gulbenē nav bijusi vērojama tik liela vēlētāju aktivitāte, tomēr vēl iepriekš tāda ir pieredzēta. "Vienkārši bija aizmirsies," sacīja viņa.


"Dzirkstele" arī uzklausīja no iecirkņa iznākušo, nobalsojušo vēlētāju replikas. Lūk dažas!


"Sliktāk jau nebūs kā bija!"


"Balsoju par par "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, par savu novadnieku Ainaru Melderu, lai Alūksne beidzot tiek no viņa vaļā!"


"Balsoju par tēvzemiešiem, jo šī partija pirms vēlēšanām reklamējās vismazāk. Vismaz manā pastkastītē no viņu saraksta redzēju reklāmu tikai par Raivi Dzintaru. Un viss. Šajā sarakstā normālākā kandidatūra ir Roberts Zīle. Es vienmēr katrās vēlēšanās balsoju par to partiju, kas vismazāk reklamējas."


"Par ko lai balsoju? Ko labu var gaidīt no politiķiem, kas nesaimnieciski izturas pret naudu?"


"Balsoju par "Vienotību", dažiem pievilku plusiņus."


"Esmu no Rīgas. Atbraucu ciemos pie māsas, balsot gājām kopā. Balsojām par "Vienotību"."


Gulbenes novada vēlēšanu komisija informē, ka līdz pulksten 16.00 novadā bija nobalsojuši 8077 cilvēki jeb 41,64 procenti balsstiesīgo. Gulbenē bija nobalsojuši 3243 cilvēki (48,39 procenti). Vairāk nekā 40 procentu vēlētāju bija nobalsojuši Stāmerienā, Litenē, Rankā, Līgo, Tirzā, Druvienā, Jaungulbenē, Galgauskā, Lejasciemā, Lizumā.