Dzirkstele.lv ARHĪVS

Vēlētāju aktivitāte novadā uzņem apgriezienus

Diāna Odumiņa

2010. gada 2. oktobris 19:48

1314
Vēlētāju aktivitāte novadā uzņem apgriezienus

Dienas vidū vēlētāji kļuvuši rosīgāki
Gulbenes novada vēlēšanu komisija informē, ka līdz pulksten 12.00 novadā ir nobalsojuši 5154 iedzīvotāji, kas ir 26,57 procenti no visiem balsstiesīgajiem. Vairāk foto šeit.

Lielākā aktivitāte atkal jau Gulbenē, kur līdz pusdienlaikam bija nobalsojuši 1997 pilsoņi, Lejasciemā - 404, Rankā - 116, Lizumā - 315, Druvienā 118. Kūtrāki bijuši vēlētāji Kalnienā, kur bija nobalsojis vēl tikai 71 pilsonis, Beļavas vienā iecirknī bija nobalsojuši 85, bet otrā jau 162 cilvēki.


"Dzirkstele" Gulbenē novēroja, ka dienas vidū balsot nāk jau gulbeniešu jaunās ģimenes, līdzi ņemot mazus bērnus. Kāda māmiņa iecirknī devās ar visiem bērna ratiņiem. Savukārt Gulbenes seniore Austra līdzi ņēma savu klēpja sunīti Lāci. Viņa arī "Dzirkstelei" atzinās, ka balsojusi par zemniekiem, kuru premjera kandidāts ir Aivars Lembergs.


"Dzirkstele" arī vēroja, kā veiksmīgi pa uzbrauktuvi vēlēšanu iecirknī iekļuva puisis invalīda ratiņos. Arī viņš bija ieradies balsot.


Kāds kungs pēc balsošanas draugu aicināja: "Tagad jāpaņem pa 100 gramiem!" Savukārt kāda kundze sašutusi stāstīja, ka iecirknī redzējusi kā nepazīstama sieviņa urnā iemet aploksni, kurā saliktas visas 13 vēlēšanu zīmes. "Tas iecirknis ir tā iekārtots, ka visi visu var redzēt," savu asredzību skaidroja viņa.


Divas sievietes pusmūžā, atstādamas vēlēšanu iecirkni,enerģiski diskutēja. Viena teica: "Nekas jau nemainīsies!" Otra viņai tūlīt pikti iebilda: "Mainīsies!"


Varēja novērot, ka daudzām dāmām vēlēšanas ir sava veida modes skate - gan jaunas meitenes, gan cienīgas dāmas bija saposušās kā uz parādi. Ap šī sievietēm un meitenēm acis mieloja vēlētāji vīrieši un, kas zina, kāds varbūt arī noskatīja sev sirds dāmu. Daudzi nobalsojušie uzkavējās vēl skvērā, patērzēja sēžot soliņos.

 

Burtiski 200 metrus no vēlēšanu iecirkņa "Dzirkstele" sastapa kādu sirmu kundzi, kura pārvietojās, turoties pie metāla konstrukcijas, kas viņai neļauj zaudēt līdzsvaru un pakrist. Uz jautājumu, vai bijusi balsot, sieviete atbildēja noliedzoši. Kāpēc nav saukusi vēlēšanu komisiju uz mājām, arī to tā īsti kundze pamatot nevarēja. Vien bilda, ka neesot bijis neviena, kas viņai izpalīdz un piesaka balsošanu mājās. Bija jūtams, ka viņa to īpaši nenožēlo un ieinteresēta nejūtas.


"Dzirkstele" arī novēroja, ka daudzi vēlētāji pēc balsošanas vēl ilgi nespēja atvadīties cits no cita un sirsnīgās sarunās pie iecirkņa pavadīja vēl labu laiku, dažs pat krietnu pusstundu. Cilvēki dalījās pārdomās par politiku, mīļuprāt stāstīja, par ko ir balsojuši. Savukārt vēlēšanu iecirkņa (Gulbenes kultūras centra) sētas pusē "Dzirkstele" pamanīja rosāmies strādniekus, kas slaucīja ietvi un veica remontdarbus. Uzrunājot viņus, vai jau bijuši balsot, "Dzirkstele" noskaidroja, ka vismaz divi no viņiem ir nepilsoņi un vēlēšanās nepiedalīsies. Uz jautājumu, vai plāno iegūt Latvijas pilsonību, lai nākamajās Saeimas vēlēšanās varētu lemt, kam uzticēt Latvijas pārvaldīšanu, skanēja noliedzoša atbilde.


Vēlēšanu iecirkņa ēkas sānos rindojās daudz automobiļu, kuru kustība un mainība bija nepārtraukta. Ar šiem transportlīdzekļiem vēlētāji brauc balsot. Uz bruģa pie vēlēšanu iecirkņa mētājās daža laba pabirusi vēlēšanu zīme. Tātad ir skaidrs, ka par šiem deputātu kandidātu sarakstiem lapiņas pasējušais vēlētājs nav balsojis.


"Dzirkstele" uzklausīja vairāku gulbeniešu komentārus pēc dalības 10. Saeimas vēlēšanās. Lūk, tie ir!


"Es balsoju par "Visu Latvijai!". Visus vecos politiķus svītroju āra, atstāju Raivo Dzintaru un citus jauniešus. Balsoju par tiem, kas sargās Latvijas neatkarību, nevis par tādiem, kas pieļāva, ka Starptautiskais Valūtas fonds okupē Latviju."


"Par Rolandu Braču balsoju!"


"Mūsu ģimene balsoja par Nikolaju Stepanovu! "Par labu Latviju", protams!"


"Neteikšu, par ko balsoju. Doma bija viena - lai Latvijā notiek pārmaiņas uz labo pusi."