Dzirkstele.lv ARHĪVS

Saeimas vēlēšanas rit svētku noskaņā (papildināts)

2010. gada 2. oktobris 13:29

884
Saeimas vēlēšanas rit svētku noskaņā (papildināts)

Ar tauru skaņām sestdienas rītā Gulbenē, Skolas ielas masīvā, pēc pulksten 9.00 tika pamodināti vēl snaudošie vēlētāji. Vai tiešām kāds bija uzņēmies šādu pienākumu - pamodināt gulbeniešus un mudināt doties uz vēlēšanu iecirkni? Izrādās - gan jā, gan nē. Trokšņotāji bija divi jauni puiši, futbola fani Andrejs un Rodrigo, kas, paši iedami balsot, modināja arī citus fanus, lai neaizmirst nobalsot, pirms dosies līdzi Gulbenes futbola komandai, kurai šodien paredzēta spēle ar Ķekavu. Puiši bija spara pilni un "Dzirkstelei" neslēpa, par ko balsos, - par Zaļo un Zemnieku savienību. Vairāk to šeit. 

 

 

Gulbenes pilsētas vēlēšanu iecirknī "Dzirkstele" noskaidroja, ka jau pulksten 7.00 te bija ieradušies pirmie vēlētāji - mednieki. Viņi savu pilsoņa pienākumu veica pa ceļam, dodamies atklāt medību sezonu. "Dzirkstele" novēroja, ka dažam labam vēlētājam, ar auto piebraucot pie pilsētas vēlēšanu iecirkņa, salonā līdzi bija suns - gan medību līdzgaitnieks, gan vēlētāju atbalstītājs.
Gulbenes novada vēlēšanu komisijā "Dzirkstele" uzzināja, ka līdz pulksten 8.00 bija nobalsojuši jau 323 novada vēlētāji jeb 1,67 procenti no visiem balsstiesīgajiem. Vislielākā aktivitāte, protams, bija pilsētā, kur stundas laikā nobalsoja 75 cilvēki, Rankā - 32, Daukstu pagastā - 28, Jaungulbenē - 22. Mazāk aktīvi bija vēlētāji Druvienā, kur pirmajā stundā nobalsoja tikai 2 vēlētāji, Kalnienā - 7, Beļavas vienā iecirknī 10, bet otrā - tikai 1 cilvēks.


"Dzirkstele" novēroja, ka Gulbenē pēc pulksten 9.00 vēlētāju pieplūdums kļuva arvien lielāks. Cilvēki balsot nāca, būdami ģērbušies svētku drānās. Perfekti saposušies bija pat tādi gulbenieši, kuri ikdienā pilsētā redzēti skumji klīstam bez darba, taču ar alkohola pudeli kabatā. Šodien viņi jutās vienlīdz lepni blakus tiem, kam ir ienākumi, pārticība un sabiedrisks stāvoklis. Lūk, dažas replikas, ko vēlētāji veltīja "Dzirkstelei"!


"Es jau balsoju tikai par savējiem, par zemniekiem!"


"Ja man neļauj balsot par Aivaru Lembergu, tad es savu balsi neatdodu nevienam, iemetu tukšu aploksni."


"Balsoju par Jāni Urbanoviču, daudzi balsos tāpat kā es!"


"Daudzi balsos par "Saskaņas centru", jo nesaprot, kur tas mūs novedīs. Es gan balsoju par "Vienotību"."


"Balsoju par Valdi Dombrovski, tas vismaz nenoņems man otrreiz daļu no pensijas, pakautrēsies. Par tām citām partijām gan neesmu drošs."


"Tukšu aploksni mest nedrīkstēja. Tad jau vienalga manu balsi kaut kam pieskaitītu. Balsoju par zemniekiem."


"Es kaut kādu sarakstu izvēlējos uz labu laimi, kaut ko nosvītroju, ieliku aploksnē un iemetu urnā. Tāpat nevienu nepazīstu. Man nav laika domāt. Tad jau iecirknī pārdomās būtu jāpavada pusstunda. Steidzos, nevaru tik ilgi."


"Es balsoju par vienu cilvēku, par Valdi Dombrovski, pārējos sarakstā nemaz nepazīstu."


"Dzirkstele" novēroja, ka daudzi vēlētāji pēc veiksmīgas nobalsošanas pa ceļam uz mājām iegriezās bulciņu veikalā. Pirka pat tortes. Viesnīcas beķerijas darbinieces "Dzirkstelei" pastāstīja, ka šodien konditorejas izstrādājumus gulbenieši patiešām pērk vairāk nekā parasti. Arī Gulbenes vēlēšanu komisija iegādājusies prāvu daudzumu pīrāgu, tāpat Beļavas vēlēšanu komisija.

 

"Lai visiem labi garšo, mums par to ir tikai prieks!" sacīja konditorejas pārdevēja. "Dzirkstele" novēroja, ka tur virtuvē darbinieki sparīgo rosās, gatavodami mīklu jauniem cepieniem. Tātad smalkmaizītes un kūkas dabūs visi, kam tās šodien kārojas.

 

***

 

Īsi pirms vienpadsmitiem dienā Lizuma vēlēšanu iecirknī jau bija nobalsojuši 200 cilvēku. „Dzirksteles" korespondente novēroja lielu vēlētāju pieplūdumu. Kāda vecāka gadagājuma sieviete bilda, ka viņa neatceroties, ka vēlēšanās Lizumā tā drūzmētos, ka pat bija jāstāv rindā.

 

***

 

Līdz pulksten 11.00 Druvienas vēlēšanu iecirknī bija nobalsojuši 90 cilvēki. „Dzirksteles" korespondente novēroja, ka šajā laikā iecirknis bija ļaužu pilns. Paši pirmie balsotāji Druvienā bija medību kolektīvs, kas savu izvēli izdarīja pirms došanās kolektīvajās medībās.

 

***

 

Līdz pulksten 12.00 Tirzas vēlēšanu iecirknī bija nobalsojuši 209 cilvēki. "Dzirkstele" novēroja, ka tobrīd iecirknī bijis tikai viens cilvēks. Lielākā aktivitāte šajā iecirknī bijusi no pulksten 9.30 līdz 11.00, ka brīžiem pat stāvējuši rindā.

 

***

 

Galgauskas vēlēšanu iecirknī līdz pulksten 12.00 bija nobalsojuši 138 cilvēki. Iecirknī vēlētāju plūsma esot vienmērīga. Visiem viss ir skaidrs un nekādu starpgadījumu neesot. No paša rīta velēšanu iecirknī, pirms doties medībās, savas balsis nodot bija ieradušies mednieki ar dzīvesbiedrēm.