Dzirkstele.lv ARHĪVS

Tukša aploksne urnā – zaudēta vēlētāja balss

Diāna Odumiņa

2010. gada 1. oktobris 15:45

2521
Tukša aploksne urnā – zaudēta vēlētāja balss

Vēlētājus iecirknī pieņems arī dažas sekundes pirms pulksten 20.00
Jau sestdien, 2.oktobrī, klāt būs 10.Saeimas vēlēšanu diena, kad no pulksten 7.00 līdz 20.00 ikviens Latvijas pilsonis ir tiesīgs doties vēlēt jebkurā vēlēšanu iecirknī novadā un arī valstī. Gulbenes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vita Kravale skaidro, ka iecirknī balsot tiks ielaists arī vēlētājs, kas tur 2.oktobrī ieradīsies dažas sekundes pirms pulksten 20.00, taču precīzi 20.00 ikviena vēlēšanu iecirkņa durvis tiks slēgtas, vēlētājus, kas būs palikuši iekšā, pēc nobalsošanas izlaidīs no iecirkņa.

Vēlēšanu procesa novērotājiem un masu saziņas līdzekļu pārstāvjiem jāpiesakās pie vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja. Novērotājam jābūt līdzi pilnvarai un personu apliecinošam dokumentam, plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem jāuzrāda darba apliecība.  

Gulbenes iecirknim būs autostāvvieta

Šajās dienās novada vēlēšanu komisija biežāk nekā līdz šim saņem vēlētāju jautājumus un arī atbild uz tiem. Tiekot jautāts par balsošanas kārtību, par iespēju nobalsot pirms vēlēšanām un par balsošanu mājās.

 

"Skaidrojam, ka pirms vēlēšanām nobalsot nevarēs, šoreiz tāda iespēja nav paredzēta. Vēlētājiem arī skaidrojam, ka balsošana mājās ir jāpiesaka sava tuvākā vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājam," saka V.Kravale.

 

Vēlētāji ir satraukti par to, vai vēlēšanu dienā būs iespējams novietot auto pie Gulbenes vēlēšanu iecirkņa, kas, kā zināms, atrodas pilsētas kultūras centrā, kur joprojām turpinās rekonstrukcija.
"Vēlēšanu dienā žogs ap kultūras centra ēku tiks noņemts. Stāvlaukumā varēs droši iebraukt un novietot automašīnas. Tur ir vieta apmēram 20 automobiļiem. Lai cilvēki neuztraucas, es ceru, ka viss būs kārtībā. Balsošana šoreiz notiks vestibilā, nevis zālē," stāsta V.Kravale.

 

Dumpīgo vēlētāju zināšanai

Dumpīgajiem vēlētājiem, kas vēlēšanās plāno piedalīties, bet vēlas to pārvērst par protestu, V.Kravale skaidro: "Tukšas vēlēšanu aploksnes iemešana urnā nozīmēs, ka cilvēks vēlēšanās ir piedalījies, par to saņems spiedogu pasē, taču viņa paustā griba nebūs saprotama. Tas nozīmē vēlēšanās zaudētu balsi. Aploksne ar visām 13 vēlēšanu zīmēm tajā - tāpat būs neizprotami pausta vēlētāja griba un līdz ar to zaudēta balss. Šā vēlētāja balsi nepieskaitīs."

 

Tie, kas vēlas balsot par kādu konkrētu politisko spēku, taču nevēlas atbalstīt nevienu kandidātu sarakstā minēto personāliju, sola vēlēšanu zīmē izsvītrot visus kandidātus un šādu zīmi kopā ar aploksni iemest urnā. V.Kravale skaidro, ka šādā gadījumā vēlētājs tomēr būs nobalsojis par konkrēto partiju vai politisko apvienību. "Svarīgi pareizi izsvītrot personālijas vēlēšanu zīmē. Jābūt izsvītrotam uzvārdam ar taisnu svītru. Nedrīkst likt mīnusus pie uzvārda, jo tādā gadījumā vēlēšanu zīme skaitīsies negrozīta," saka V.Kravale.

 

Aktuāli jautājumi

Ja vēlētājs kandidātu sarakstu ir pārsvītrojis pilnībā vai pārvilcis pāri, piemēram, Z burtu, tas nemaina to, ka vēlētājs ir atdevis savu balsi par sarakstu. Turklāt pārsvītrots saraksts nenozīmē arī visu kandidātu automātisku izsvītrošanu, jo saraksts tiek skaitīts kā negrozīts. Vēlēšanu zīmes, uz kurām izdarīti citi atzīmējumi (zīmējums, cipari, rakstisks vēstījums, utt.), atzīst par derīgām.


Ja vēlētājs urnā iemet tukšu aploksni vai aploksni, kurā ir saplēsts saraksts, tad tā tiek atzīta par aploksni ar nederīgu vēlēšanu zīmi.


Ja aploksnē ielikti vairāki dažādi saraksti, tad arī tie tiek atzīti par nederīgiem. Taču, ja aploksnē ievietotas vairākas viena saraksta zīmes, tad viena no tām tiek atzīta par derīgu, bet pārējās - par nederīgām.


Tukša aploksne vai aploksne, kurā nav derīga biļetena, nevienam savu balsi neatdod, bet arī neietekmē to, cik vietas parlamentā iegūs citi saraksti. Šāda balss tiek ieskaitīta vienīgi derīgo aplokšņu kopskaitā (pirms aplokšņu atvēršanas).


Par nederīgām tiek atzītas aploksnes, kas ir saplēstas vai kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, kā arī vēlēšanu aploksnes, uz kurām nav norādīts attiecīgo vēlēšanu nosaukums un ievēlējamās Saeimas kārtas numurs.

 

(avots - www.kandidatiuzdelnas.lv)