Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvespriekam: Gatavojam krājumus ziemai

2010. gada 28. septembris 12:01

13507
Dzīvespriekam: Gatavojam krājumus ziemai

Marinēti gurķīši, tomāti želejā, žāvētas cidonijas, kabaču lečo, kompoti un ievārījumi - tādi krājumi pagrabā vai ledusskapī iepriecinās ikvienu.

Daudz dažādu recepšu ir ogu un dārzeņu uzglabāšanai ziemā. Katram tikai jāizvēlas - sālīt, marinēt, žāvēt vai vārīt.

Kādu cukuru izvēlēties
Jau vairākus gadus veikalos nopērkams speciāls ievārījuma cukurs. Kaut arī cena ir pat divreiz augstāka nekā parastajam, tam ir savas priekšrocības. Klasiskajā vecmāmiņu receptē uz katru kilogramu ogu liek kilogramu cukura un vāra, kamēr ievārījuma piliens neizplūst. Ievārījuma cukuru vajag uz pusi mazāk un jāvāra tikai 10 - 15 minūtes. Speciālajam cukuram ir klāt pektīns, tādēļ tas lieliski noder tādu ogu gatavošanā, no kurām parasti ievārījums sanāk šķidrs, piemēram - ķiršu. Pektīns to padara gandrīz tik biezu kā marmelāde, atkarībā no pieliktā cukura daudzuma.  

Lai burkas «neizšauj»
Svarīgi sagatavot tīrus vāciņus un burkas. Vāciņus novāra, bet burkas izkarsē. Lieliski der skrūvējamie vāciņi. Taču tos tāpat kā parastos metāla vāciņus vajag katru gadu pirkt jaunus, jo metāls pa gadu mēdz sarūsēt.


Savukārt darbietilpīgo sterilizēšanas procesu var izlaist, ja augļus vai dārzeņus vispirms karsē jeb blanšē. Aizvākotos konservus jāapsedz ar segu, lai tie pēc iespējas ilgāk uzglabājas karsti.

 

Gatavās marinādes
Lauru lapas, ķiploki, melnie pipari, etiķis, želatīns, citronskābe, upeņu un ķiršu lapas, dilles - tās ir garšvielas, kas nepieciešamas marinādes pagatavošanai. Ja svaigu garšvielu nav, noder veikalā nopērkamais sauso garšvielu maisījums konservēšanai un sālīšanai.


Ja nav izdevies sagādāt etiķa esences krājumus, konservus var pagatavot arī ar galda etiķi, tikai to vajadzēs krietni vairāk. Ja etiķa esencei ir 72 procenti stipruma, bet galda etiķim - 7, tad vienas karotes esences vietā būs jāliek desmit karotes etiķa. Marinādei etiķi pielej vārīšanas beigās, lai neiztvaikotu.

 

Kabaču lečo
Nepieciešams: 2 kilogrami kabaču, 10 sīpoli, 5 paprikas, glāze eļļas, pusglāze galda etiķa, puslitrs tomātu pastas, sāls, cukurs, pipari pēc garšas.


Pagatavošana. Kabačus un papriku sagriež kubiņos, sīpolus - šķēlēs. Katliņā ielej eļļu un sāk karsēt, pievieno tomātu pastu, etiķi un garšvielas. Pirmos katliņā liek kabačus, sautē apmēram piecas minūtes. Nākamo liek klāt papriku un turpina sautēt piecas minūtes. Pēdējos pievieno sīpolus un atkal turpina katliņā sautēt aptuveni piecas minūtes. Pagaršo, vai pietiek stipruma un garšvielu. Karstu pilda burciņās.

 

Marinēti ķiploku ziedu kāti
Nepieciešams: ķiploku ziedu kāti, marinādei uz litru ūdens - 50 gramu cukura, 50 gramu sāls, 100 gramu galda etiķa.


Pagatavošana. Kad ķiploki sāk ziedēt, to ziedu kātus nolauž. Sasmalcina aptuveni trīs centimetru garos salmiņos un applaucē. To dara, aplejot ar verdošu ūdeni un paturot piecas minūtes. Nolej karsto ūdeni un pārlej ar aukstu. Nolej auksto ūdeni, pilda burkās, uzlej karstu marinādi, aizvāko un sasedz ar segām.

 

Ātrais ābolu kompots
Nepieciešams: āboli, sīrupam - kilograms cukura uz 5 litriem ūdens.


Pagatavošana. Ābolus sagriež, izņem serdi un liek vieglā citronskābes ūdenī, lai nesabrūnē. Griež atkarībā no paredzētā izmantošanas veida - šķēlēs, daiviņās, pusītēs. Pēc tam tos blanšē. Jo mazāki gabaliņi, jo mazāk laika nepieciešams blanšēšanai. Vienā katlā vāra sīrupu, otrā blanšē ābolus. Augļus ieliek karstā ūdenī un ņem ārā, kad sāk mainīt krāsu. Pilda burkās un pārlej ar sīrupu. Burkas aizvāko, apgriež otrādi un apsedz ar segu. Var izmantot plātsmaizei.

 

Ābolu medus ievārījums
Nepieciešams: kilograms parastā cukura, kilograms skābu ābolu.

Pagatavošana. Ābolus sagriež, izņem serdes, apber ar cukuru un ļauj vienu diennakti sasuloties un sacukuroties. Uzvāra un ļauj vēl diennakti stāvēt. Otrajā dienā vāra, kamēr āboli kļūst caurspīdīgi. Šādi gatavotā ievārījumā šķēlītes neizjūk, izvārās caurspīdīgas un līdzinās medum.

 

Žāvētas cidonijas
Nepieciešams: uz katru kilogramu cidoniju - kilograms cukura.


Pagatavošana. Cidonijām izņem serdes un sagriež smalkās šķēlītēs. Apber ar cukuru, samaisa un ļauj izdalīties cukuram aptuveni 12 stundas. Sietā sīrupu kārtīgi notecina. Ja sīrupu paredzēts uzglabāt ilgāku laiku, tas jāuzvāra. Cidonijas izber uz plāts vai kādā traukā, kurā ieklāts vienreiz lietojamais virtuves dvielis. Ja šādu sīrupu gatavo vēlā rudenī, kad jau ieslēgta centrālā apkure, trauku var likt uz radiatora un žāvēt aptuveni diennakti, vai arī uz izkurinātas plīts 10 - 12 stundas. Cepeškrāsnī var žāvēt, ja tai temperatūru iespējams noregulēt uz aptuveni 50 grādiem.