Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvespriekam: Pats kā mākslinieks

2010. gada 28. septembris 11:48

1519
Dzīvespriekam: Pats kā mākslinieks

Lai cik mīļa mums var būt kāda datorprogramma vai pat operētājsistēma, pēc pāris gadiem mums tā būs apnikusi. Kaut vai iebūvētās programmas «Internet Ex­plo­rer» vai «Windows Media Player». Tādēļ programmētāji strādā, lai mūs izklaidētu ar plašām vizualizācijas iespējām.

Daudzi zina, kā nomainīt ekrānsaudzētāju vai ar peles labās pogas klišķi uz bildes nomainīt ekrāntapeti, taču tas ir tikai nieks salīdzinājumā ar daudzajām iespējām, kā savu ekrānu pārveidot līdz nepazīšanai. Būsim arī iemanījušies nomainīt tā saucamās «ādiņas» sociālo tīklu mājas lapām.


Izrādās, ne vien operētājsistēmām, bet arī mūsu iemīļotajām programmām entuziasti radījuši simtiem dažādu veidolu, kas nereti ne vien ļauj vizualizāciju pieskaņot savai gaumei, bet arī atvieglo vai paplašina funkciju klāstu. Šīs izstrādnes visvienkāršāk meklēt «Gūgles tantes» krājumos ar atslēgas vārdiņiem - programmas vārdu un «themes», «skins» un «add-ons» (piemēram, «Vista themes»). Kad failiņš ir lejuplādēts, parasti atliek vien uz tā klikšķināt, ja vien nav norādīts citādi.


Stāstam par pamatu ņemsim «Windows Vista», lai gan tas pats ar niecīgām atšķirībām jādara arī citās operētājsistēmās. Vienkāršākās izmaiņas mācēs veikt jebkurš, ar peles labo klikšķi uz desktopa atverot «Personalization». Te mēs izvēlamies savu mīļāko krāsu toni, kādu no iestrādātajām ekrāntapetēm un ekrānsaudzētājiem, acij tīkamākos peles kursorus un piekoriģējam skaņas signālus katrai darbībai, savukārt «Theme» paver plašas iespējas koriģēt vizuālos elementus līdz pat sīkākajai niansei. Gan pats «Microsoft», gan arī atsevišķi entuziasti ir izstrādājuši «Windows» tēmas katrai gaumei, kas piedāvā gatavu māksliniecisku paketi, sākot ar ekrāna ikonām un rīkjoslu un beidzot ar kalkulatora redizainu. Taču te ir tāds «sīkums» - lai uzliktu svešu izstrādātāju «Windows» tēmas, vispirms operētājsistēma mazliet jāuzlauž ar internetā atrodamām programmiņām (populārākā ir «UxTheme Patcher»), kas var nebūt visiem pa spēkam, jo katrā operētājsistēmā jāievēro savas nianses (visātrāk to paveikt šķita XP operētājsistēmā).


Vienkāršāk «ādiņas» nomainīt savām iemīļotajām programmām, visplašāk tas tiek darīts mūzikas atskaņotājiem, kā «Winamp», interneta pārlūkiem, kā «Mozilla Firefox», «Google Chrome» un «Opera».