Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvespriekam: Māja ar skatu

2010. gada 28. septembris 11:32

1676
Dzīvespriekam: Māja ar skatu

Graudu iela Liepājā ir viena no senākajām - pa to uz ostu vesti labības vezumi. Par 20. gadsimta sākuma arhitektūru mūsdienās atgādina 22. nams - ar tipiski liepājnieciski grezni rotātām durvīm, kas liecina par tirgotāju turību vai vismaz vēlmi tai līdzināties. Tagad namā dzīvo restaurators Andrejs Prigičevs.

Idejām un krāsām piesātinātajā «Prigičevmājā» parastas, senas, vecas, reizēm pat jau izmestas lietas izmantotas neparasti. Saimnieks pēc pamatizglītības ir elektriķis, taču 1990. gadā pabeidzis Liepājas Mākslas vidusskolu, iegūstot mākslinieka restauratora specialitāti. Viņš ir zināms kā dizainers, interjeru veidotājs, dažādu mākslas projektu īstenotājs vai dalībnieks - atkarībā no iedvesmas.  

Pagalms ballītēm
«Brīvajā laikā es taisu ballītes, sanāk divdesmit trīsdesmit cilvēku. Parasti pagalmā, arī pa ziemu. Rīkojam tematiskas, netematiskas ballītes. Ir tāda neformāla biedrība «Mājas svētki korporeišen». Dzimšanas dienas svinam,» stāsta Andrejs. Esot izveidojies tāds kā klubs, savējo loks. Pašiem un draugiem. Un draugu draugiem. Piemēram, ziemas spelgonī, 26. decembrī, pagalmā skatījušies «Ekstrasensu cīņas».


Klasiskajai četru īres dzīvokļu mājai pagalms ir liels. Remontdarbi paklusām «čubinās» gan pa māju, gan pagalmā, kur ir darbnīca, vasaras namiņš u.c. Viss joprojām ir tādā rimtā procesā. Darbi notiek ar pašu un palīgu spēkiem, īpaši neko nesasteidzot. Palīdz arī dēli, kuriem tagad ir 16 un 22 gadi un katram pa mājas dzīvoklim. Vēl viens dzīvoklis pašam, vēl viens - ja vajag kādiem draugiem kur apmesties.

 

Parasti neparastais
«Tādas vannas Liepājā bija daudziem,» saimnieks atteic, kad viņa dzīvoklī mūsu uzmanību piesaista vanna. Tikai daudzi tās metuši ārā. Tā sanācis, ka vanna novietota istabā - vecajā mājā citas vietas, kur ierīkot vannas istabu, neesot bijis. Tagad ar ūdeni un kanalizāciju neesot problēmu - var ierīkot, kur vien vajag un ko vien vēlas. Piemēram, arī tualetē izlietne atrodas uz pagājušā gadsimta sākuma naktsskapīša. Savukārt lampas abažūrs veidots, iepinot mākslīgās rozes stiepļu karkasā. Arī gaiteņa lampa nebūt nav antikvariāta prece - atradis rāmi un piekombinējis dažādas ķēdītes. Par televizora galdiņu kalpo kaut kas dzelzs krāsniņai līdzīgs, jo Andrejam iepaticies raksts, - uzgājis uz ielas stūra, «kad vēl visās malās dzelžus neuzpirka».


Virtuvi no pārējā dzīvokļa parasti nodala - tā tas izdarīts arī «Prigičevmājā», taču atkal jau neparastā veidā. Kā nodalījums kalpo vecas verandas sienas. «Vajag, lai gaisma iet tālāk, lai ir gaišs, viegli. Lai ērtāk. Bet virtuvei vajag, lai var to nekārtību noslēpt, lai virtuves lietas netraucē.»

 

Tīra un sakopj
«Pirms kādiem četriem gadiem, kad nopirku māju, uzreiz sāku tajā dzīvot. Tas nav labākais variants, bet tas ir ekonomiski,» secina A.Prigičevs. Namu paspējis iegādāties, pirms cenas īpašumiem sākušas kāpt. Pircis no īpašnieka, kurš dzīvojis Zviedrijā, ēka bijusi pamesta, tukša, izdemolēta. Bez īrniekiem, toties ar sienu gleznojumiem, koka margas kāpņu telpā arī labi saglabājušās.

 

«Tas bija naudas ieguldīšanas veids. Domāju par māju Rīgā vai Liepājā. Trāpījās Liepājā. Labi, lai tad būtu Liepājā. Bija nauda, bija forša māja - ar lielisku skatu, krustojumā. Bruģītis, vecās ēkas, kociņi.»


Tādas zelta bedres, kur visādas interesantas mantas vienkopus stāv un gaida, neesot. Pa antikvariātiem Andrejs neskraida. Ja ļoti vēlas, daudz ko var dabūt, pameklējot internetā.
Te jau nekā īpaši dārga vai grezna nav, viņš vērtē.

 

«Tās ir parastas senas lauku lietas. Ja ieraugu lēti, nopērku. Citi met laukā, kādam nevajag, piedāvā - gribi? Gribu! Nekāds remonts nav veikts, ir tikai tīrīts un posts. Es tā vienkārši tai lietai pieeju - notīru, un viss.»


Pat podiņu krāsns, kas izskatās īpaši grezni, savus rotājumus vākusi ilgi un dažādās vietās. «Salasīju pa gabaliņiem. Parasti jau visiem vajag lielos dekorus, tos izplēš, bet mazās maliņas klīst kaut kur apkārt.» Jābūt tikai vēlmei un pacietībai.