Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dzīvespriekam: Dārzeņu laiks katlos un pannās

2010. gada 28. septembris 11:25

1750
Dzīvespriekam: Dārzeņu laiks katlos un pannās

Pirmās skābenītes zupā savārītas jau pavasarī. Uz papēžiem min jauno biešu zupa ar visām lapām. Tad sāksies kabaču, tomātu, kāpostu, burkānu un zirņu laiks. Saimniecei tikai atliks izvēlēties no bagātīgā dārzeņu klāsta un pagatavot veselīgu maltīti.

Dažādi dārzeņi nopērkami visu gadu, tomēr vasarā cenas pircējiem ir daudz draudzīgākas un tos galdā ceļam biežāk. Ja dārzeņi izaug pašu dobēs vai atvesti no lauku radiem, neizmantot būtu grēks. Tos var sautēt, cept, grilēt, vārīt zupā, ēst svaigus.  

Sātīga vai viegla
No dārzeņiem iespējams pagatavot gan sātīgu, gan vieglu maltīti.

Neiztrūkstoši vasaras ēdienkartē ir aukstā zupa, kas ātri pagatavojama un ir viegls ēdiens. Auksto zupu varianti ir tik dažādi, cik dažādas ir saimnieces. Dārzeņus var iemaisīt ūdenī, kefīrā, dārzeņu vai tomātu sulā. Arī dārzeņu kotletes un karbonādes neprasa daudz pūļu, bet dod lielāku sāta sajūtu. Vairāk laika aizņem sacepumu un sāļo kūku pagatavošana. Taču ir vērts pacensties, lai palutinātu sevi un citus.

 

Kotletes un karbonādes
Kartupeļi, kāposti, burkāni, kabači, puķkāposti, puravi, tomāti - visi var noderēt karbonāžu un kotlešu gatavošanai. Ja kāpostu sarīvē, pievieno olu, miltus, sāli, iegūst kotleti. Ja vispirms apvāra sālsūdenī, pēc tam sagriež šķēlēs, apviļā miltos un olā, sanāk karbonāde.


Pildītās dārzeņu karbonādes iegūst, ja tām pa virsu uzliek šķēlīti desas vai šķiņķa, šķēlīti tomāta, tad pārklāj ar sieru. Liek to vēlreiz uz pannas, uzlej pāris karošu ūdens, uzliek vāku un ļauj, lai siers izkūst.
Vēl viens lielisks veids, kā gatavot dārzeņus, - vārīt tos eļļā. Pagatavo mazliet sāļu, biezu pankūku mīklu. Uzkarsē katliņā eļļu. Ripiņās vai daiviņās sagrieztos dārzeņus pamērcē mīklā un liek sakarsētajā eļļā.

 

Gardas kūkas
Ļoti sātīgs ēdiens ir kūkas ar dārzeņu pildījumu. Izmanto rauga mīklu, ko var pagatavot pats vai izmantot sauso maisījumu, vai arī nopirkt veikalā gatavu. Dārzeņus kūkai vispirms uz pannas apcep vai sautē. Pārklāj ar tiem rauga mīklu un pārlej ar mērci. Mērci iespējams gatavot gan no krējuma, gan majonēzes. Lai tā sabiezētu, svarīga sastāvdaļa ir olas. Pildījumā var iemaisīt rīvētu sieru. Arī kūkas virspusi, neilgi pirms tā gatava, var pārkaisīt ar sarīvētu sieru.


Šādu kūku cepšanas ilgums ir aptuveni pusstunda. Ēd gan siltas, gan aukstas.

 

Aukstā tomātu zupa
Nepieciešams: litrs tomātu sulas, 2 lieli tomāti, paprika, 3 vārītas olas, svaigs gurķis, 150 gramu siera, mazsālīts gurķis, sāls, pipari pēc garšas, zaļumi.


Pagatavošana. Tomātus, papriku, olas, gurķus sagriež kubiņos un pārlej ar tomātu sulu. Pieliek garšvielas un smalki sagrieztus zaļumus - dilles, lokus vai baziliku. Sarīvē sieru un pievieno zupai, atstājot, ar ko pārkaisīt pirms pasniegšanas.


Pēc izvēles var pievienot ripiņās sagrieztas olīvas.

 

Sīpolu kūka
Nepieciešams: rauga mīkla, kilograms sīpolu, 200 gramu kūpinātas gaļas, 200 gramu saldā krējuma, 200 gramu skābā krējuma, 4 olas, 3 karotes rīvēta siera, garšvielas.


Pagatavošana. Mīklu izveltnē un ieklāj cepešplātī, uzloka maliņas un ļauj vēlreiz uzrūgt. Uz pannas apcep sīpolus ar kūpinātu gaļu. Sīpoliem jābūt viegli dzeltenā nokrāsā. Sagatavoto pildījumu izklāj uz plāts un pārlej ar mērci. To iegūst, samaisot saldo un skābo krējumu ar olām. Ar šādu mērci var pārliet jebkuru dārzeņu kūku. Sīpolu kūkai no garšvielām piemērots oregano vai ķimenes.

 

Kabaču sacepums
Nepieciešams: 2 kabači, 5 sīpoli, 3 daiviņas ķiploku, 3 olas, 500 gramu maltās gaļas, 150 gramu siera, krējums un majonēze, garšvielas.


Pagatavošana. Kabačus, sīpolus un tomātus sagriež plānās šķēlītēs un sāk kārtot veidnē. Pirmo liek kabaču kārtu, lai apsegtu visu veidnes apakšu. Pēc tam - sīpolus, tad pārklājumam malto gaļu. Noslēdz ar kabaču kārtu. Kad kārtas saliktas, uzmanīgi pārlej ar ūdeni, lai tas nedaudz pārklātu kabačus. Cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes. Kad kabači gandrīz gatavi, uzliek tomātu ripiņu kārtu un pārlej ar mērci, ko pagatavo no krējuma, majonēzes, olām, ķiplokiem un siera. Tad pacep vēl aptuveni 10 minūtes, kamēr mērce sabiezē.


Malto gaļu gatavo tāpat kā kotletēm. Tomātiem ieteicams novilkt miziņu. To vieglāk izdarīt, dažās vietās iegriežot un paturot pāris minūtes karstā ūdenī.

 

Dārzeņu salāti
Nepieciešams: neliels puķkāposts, 3 tomāti, paprika, neliels Ķīnas kāposts, žāvēta vistas gaļa, majonēze.


Pagatavošana. Sadala puķkāpostu mazās daiviņās, sagriež Ķīnas kāpostu, tomātus, papriku un gaļu. Pārlej ar majonēzi un samaisa.