Ak, šīs gardās ābolkūkas!

Šodien piedāvājam vairākas variācijas par tēmu – ābolkūkas, ābolmaizes, ābolu pīrāgi utt. Sauciet, kā gribat, bet āboli ir viens no tiem augļiem, ko rudenī īpaši izmantojam dažādos našķos. Un vislabākie āboli jebkurā desertā ir un paliek vecie, labie antonovkas. Protams, ja nav īpaši norādīts, ka jāizmanto saldi āboli. Lūk, kādus ābolu desertus iesaka Sandra Bogdanova.
Šokolādes – ābolu pīrāgs
1 ola, 4 ēdamkarotes cukura (2 mīklai, 2 glazūrai), 2 ēdamkarotes medus, 85 g sviesta (75 mīklai, 10 glazūrai), 1 ēdamkarote eļļas, 10 ēdamkarotes piena (5 mīklai, 5 glazūrai), 1/4 tējkarotes sodas, ko dzēš ar etiķi vai citronu, 5 ēdamkarotes miltu ar kaudzi, 5 ēdamkarotes kakao (3 mīklai, 2 glazūrai), šķipsniņa kanēļa glazūrai, 4 āboli.
Ābolus sagriež četrās daļās. Katru daļu vēl iegriež. Sviestu izkausē un atdzesē. Olu sakuļ ar cukuru, pievieno medu, eļļu, pienu, dzēsto sodu. Visu labi saputo. Pievieno kakao un miltus. Mīkla sanāk bieza. Mīklu liek cepamajā formā un pa virsu tai saliek ābolus ar iegriezuma vietu uz augšu. Cep 180 grādos apmēram 40 minūtes.
Pa to laiku gatavo glazūru. Kakao sajauc ar cukuru, pienu un kanēli. Maisa, lai nav kunkulīšu. Glazūru vāra uz mazas uguns, nepārtraukti maisot. Kad sāk vārīties, tad vāra 1 minūti. Mazliet atdzisušajā glazūrā iemaisa gabaliņu sviesta. Silto pīrāgu izņem no cepamās formas un pārklāj ar karsto glazūru. Atdzesē un ļauj šokolādei iesūkties pīrāgā.
Biezpiena-ābolu sacepums ar dzērvenēm
80-100 g žāvētu dzērveņu, 8 ēdamkarotes apelsīnu sulas, 600 g saldu ābolu, 4 olas (atdalīts dzeltenums no baltuma un baltums labi atdzesēts ledusskapī), 100 ml kādas biezas sulas (plūmju vai aprikožu utt.), 500 g biezpiena, cukurs - pēc garšas, puscitrona miziņa, 60 g mannas vai rīvmaizes, 1 tējkarote cepamā pulvera.
Žāvētās dzērvenes izmērcē apelsīnu sulā. Ābolus nomizo un sagriež plānās daiviņās, bet var arī nemizot. Dziļā bļodā sajauc olas dzeltenumus, kādu biezu sulu, biezpienu, citrona miziņu, mannu un cepamo pulveri. Pēc tam šajā masā iemaisa sagrieztos ābolus un izmērcētās dzērvenes. Olas baltumus (labi atdzesētus) saputo ar šķipsniņu sāls stingrās putās un ļoti uzmanīgi iecilā biezpiena masā. Cepamo formu (26 cm) izsmērē ar sviestu un izkaisa ar mannu vai balto rīvmaizi. Lej virsū mīklu. Uz mīklas pēc izvēles var salikt sagrieztas ābolu šķēlītes, bet var arī nelikt. Cep 175 grādos, bet ne lielākā temperatūrā, 50-60 minūtes, palaikam uzmanot. Sacepumu atdzesē un pārber ar pūdercukuru. Pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.
Maigā ābolkūka ar mandeļu skaidiņām
4-5 lieli āboli, 100-120 g sviesta, 1 glāze miltu, 1 glāze cukura, 1 glāze mannas, 2 tējkarotes cepamā pulvera, 2 tējkarotes vaniļas cukura, 1 tējkarote kanēļa, 50-70 g mandeļu skaidiņu.
Miltus kopā ar cepamo pulveri izsijā. Pievieno cukuru, mannu, vaniļas cukuru, kanēli un visu rūpīgi samaisa, lai nav kunkuļu un masa ir viegli birstoša. Ābolus sarīvē uz rupjās rīves. Cepamajā formā veido kārtas: pirmo klāj sauso maisījumu, tad liek ābolus, atkal sauso maisījumu un atkal ābolus utt. Pirmajai un pēdējai kārtai jābūt sausajam maisījumam. Jo vairākās kārtās izdosies salikt, jo garšīgāks sanāks. Pa virsu uzrīvē sviestu, uzber mandeļu skaidiņas. Cep 180 grādos 40-45 minūtes. Gatavo kūku izņem no krāsns un ļauj atdzist, pēc tam izņem no formas.
Ābolu – krējuma pīrāgs
Mīklai: 200 g miltu, 100 g auksta margarīna, šķipsniņa sāls, 5 ēdamkarotes ledus auksta ūdens. Pildījumam: 3-4 maigi saldi āboli.
Pārklājumam: 300 g skāba krējuma, 50 g miltu, 75 g cukura vai pūdercukura, 1 paciņa vaniļas cukura.
Miltus sajauc ar sāli, pievieno aukstu, gabaliņos sagrieztu margarīnu. Ar nazi sakapā, līdz veidojas drumstalas. Drumstalu vidū izveido “aku’’ un ielej 5 ēdamkarotes ledus auksta ūdens. Ātri samaisa mīklu. Mīklu liek cepamajā formā un ieliek ledusskapī uz 40 minūtēm. Mīklu sadursta. Ābolus sagriež plānās plāksnītēs un liek uz mīklas. Krējumu sajauc kopā ar cukuru, vaniļu un miltiem un pārlej āboliem. Cep 190 grādos 45-50 minūtes.
Ābolu – karameļu pīrāgs
2 glāzes miltu + 1 ēdamkarote karamelei, 300 g sviesta, 250 g cukura, 75 ml piena, 1 ola, āboli, vaniļas cukurs, 3 ēdamkarotes sausā piena vai saldā krējuma, 1 tējkarote cepamā pulvera, šķipsniņa sāls.
Karamele: izkausē 100 g sviesta un 200 g cukura
Pievieno pienu, vaniļu un vāra 10-12 minūtes. Atdzesē. Kamēr dziest karamele, gatavo mīklu. 200 g sviesta sadrupina kopā ar miltiem, 50 g cukura, sāli, cepamo pulveri un sauso pienu. Formu izklāj ar cepamo papīru un ieklāj mīklu, izveidojot mazu apmalīti. Uz mīklas liek četrās daļās sagrieztus ābolus. Atdzisušajā karamelē iemaisa olu un 1 ēdamkaroti miltu. Samaisa un lej uz āboliem. Cep 180 grādos 60-65 minūtes.
Ābolkūka ar groziņu
3-4 lieli āboli, 3 olas (2 mīklā+1 virsai), 60 g miltu, 150 g cukura (70 g mīklā, 80 g virsai, 1 ēdamkarote pārkaisīšanai), 90 ml piena, 2 ēdamkarotes eļļas, 15 g (1 paciņa) cepamā pulvera, šķipsniņa sodas, 3 ēdamkarotes izkausēta sviesta, 2-3 ēdamkarotes mandeļu skaidiņu, 1 ēdamkarote konjaka vai šņabja.
Sajauc miltus, cukuru, sodu un cepamo pulveri. 2 olas viegli ar dakšiņu sakuļ un pielej miltu masai. Pielej pienu un visu samaisa. Mīklā pielej eļļu, konjaku un ar putojamo slotiņu puto tik ilgi, līdz veidojas burbulīši. Ābolus sagriež plānās plāksnītēs. Tas obligāti, lai sanāktu vajadzīgā mīklas tekstūra. Ābolus liek mīklā tā, ka mīkla gandrīz nav redzama. Lej mīklu cepamajā formā un cep 200 grādos 25-30 minūtes.
Pa to laiku pagatavo garoziņu: 1 olu sakuļ ar cukuru, līdz veidojas balta masa. Pievieno izkausētu sviestu un vēl pakuļ. Pārlej pīrāgam un pa virsu uzkaisa mandeļu skaidiņas un 1 ēdamkaroti cukura. Cep vēl 10 minūtes, kamēr veidojas zeltaina garoziņa. Atdzesē formā. Kūka sanāk samērā maza, tāpēc, ja grib lielāku, visas sastāvdaļas jādubulto. Garda, bet, kad pilnībā atdziest, ir vēl gardāka.
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"