Dzirkstele.lv ARHĪVS

Politiķi reklamējas, kā vien māk

Diāna Odumiņa

2010. gada 24. septembris 08:00

1467
Politiķi reklamējas, kā vien māk

Sociologs pirmsvēlēšanu viesizrādēs nesaskata neko peļamu
Priekšvēlēšanu laiks novadā ir brīnumiem bagāts. Lielās politikas bijušie un esošie pārstāvji, kas atkal raujas pie varas, tā vien mirguļo gar acīm - gan Bānīša un Vecgulbenes muižas svētkos, gan vienkārši izbraukumos uz laukiem.

Pagrozīties starp "vienkāršo tautu" Vecgulbenes muižā bija ieradies premjers Valdis Dombrovskis un Saeimas deputāte Karina Pētersone, savukārt Bānīša svētkos Gulbenē manīta plejāde Tautas partijas līderpolitiķu. 10.Saeimas vēlēšanu deputātu kandidāti novadā vēlētājiem rīko pasākumus ar dziesmām un dejām.  

Sociologs, pētījumu centra "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš "Dzirkstelei" saka: "Vēlētājiem jāizmanto visas iespējās, kas šobrīd parādās sarunām ar politiķiem. Ja viņi pirms vēlēšanām ir sadūšojušies atbraukt un pastāstīt, kāpēc nepaklausīties, kāpēc neuzdot jautājumus, kādi katram ir uz sirds? Vēlētājiem ir iespēja dzirdēt atbildes. Politiķiem ir iespēja veidot atgriezenisko saiti ar vēlētājiem, saprast, ar ko cilvēki dzīvo, kādas ir viņu problēmas. Demokrātija tā arī darbojas, ka "augšām" ir jābūt sazobei ar "apakšām"." Uz repliku, ka šī ir arī iespēja iedzīvotājiem no politiķiem izspiest solījumus, A.Kaktiņš bilst: "Izspiest jau var, bet pārbaudīt šo solījumu īstenošanu dzīvē būs grūtāk."

 

Kam to vajadzēja kontrolēt?

Gulbenes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vita Kravale "Dzirkstelei" saka, ka deputātu kandidātiem jāievēro likumu par priekšvēlēšanu aģitāciju. Piemēram, izvietojot reklāmas uz stendiem pašvaldības teritorijā, ir jāmaksā nodeva pašvaldībai. Vai tā notiek, V.Kravale nezina, jo likums neprasa, lai novada vēlēšanu komisija tiktu informēta.

 

Diemžēl nav apkopota informācija par to, cik likumīgi novadā tiek izvietota politiskā reklāma. "Valsts policijas iecirkņu inspektori un pilsētas pārvaldes sabiedriskās kārtības sargs to varētu pārbaudīt," komentē V.Kravale. Viņa bilst, ka politiskās reklāmas izvietošana ir jāsaskaņo pašvaldībā vai būvvaldē un ir jāmaksā arī nodeva pašvaldībai. Kļūdās tie, kas uzskata, ka par politiskās reklāmas izvietošanu privātīpašumā nevienam nav jāatskaitās un nekam nekas nav jāmaksā. Ja reklāma ir vērsta uz publisku vietu, tas jāsaskaņo ar novada būvvaldi, jāmaksā arī nodeva pašvaldībai.

 

Ja reklāma vēsta uz publisku vietu

Šajā ziņā pie V.Kravales konsultējies tikai viens cilvēks - 10.Saeimas deputāta kandidāts no "Vienotības", rīdzinieks Kārlis Kamradzis, kam ir privātīpašums Jaungulbenē. Viņš pirms mēneša esot izteicis vēlmi Madonas šosejas malā, ceļa aizsargjoslā, savos bērzos uzlikt politiskās reklāmas plakātu.

 

"Šis cilvēks man zvanīja, jautāja, kā rīkoties," stāsta novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja.

 

"Dzirkstele" novērojusi, ka Gulbenē, vairākās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās, skatlogos uz ielas pusi izvietots 10.Saeimas deputāta kandidāta, politiskās apvienības "Par labu Latviju" pārstāvja, jaungulbenieša Nikolaja Stepanova plakāts. Visu septembri pilsētas ielas dažādās vietās savu privāto retromobili, kas aplīmēts ar pašreklāmas plakātiem, novietojis 10.Saeimas deputāta kandidāts no "Tautas kontroles", gulbenietis Aivars Krūmiņš. Gulbenes novada būvvaldes vadītājs Jānis Ziemelis "Dzirkstelei" saka, ka šajos gadījumos saskaņojuma ar būvvaldi nav. Viņš gan piebilst, ka ir diskutējams, vai jāsaskaņo politiskās reklāmas izvietošana uz automobiļa virsbūves.

 

"Ar to nav nācies saskarties. Pašvaldības saistošajos noteikumos par to nekas nav teikts," saka J.Ziemelis.