Dzirkstele.lv ARHĪVS

Zivju eļļa – vecā labā, mūžīgā

Diāna Odumiņa

2018. gada 16. marts 00:00

687
Zivju eļļa – vecā labā, mūžīgā

Tie, kuriem šodien ir 50, labi atceras, ka mazotnē tika spiesti karotēm dzert sūru, smirdīgu zivju eļļu. Tika uzskatīts, ka tā ir ļoti veselīga un galvenokārt kā D vitamīna avots. Šodien viena daļa speciālistu zivju eļļas lietošanu dēvē par bezjēdzīgu, citi turpretim to īpaši izceļ. Tagad pat ir sākusies jauna mode, kas šīs eļļas lietošanu paceļ gandrīz brīnumlīdzekļa augstumos. Ir vai nav tam reāls pamats, lai katrs spriež pats. Pavisam droši var sacīt vienu – šodien zivju eļļa vairs nav riebīga, smirdīga un negaršīga. Ir nopērkama pat aromatizēta zivju eļļa, piemēram, ar citronu garšu. Kuriem grūti to dzert no karotes, var iegādāties eļļu kapsulās. Taču zivju eļļas fani iesaka – labāk ne. Zivju eļļa šodien esot jālieto tāpat kā senos laikos – no karotes. Jā, tas tagad vairs nav lēts prieks. Taču esot veselīgi un pat nepieciešami.

Zivju eļļu lieto un tai uzticas Gulbenietis Kaspars Soms:
- Pirms pieciem gadiem sakārtoju savu uztura režīmu un šajā laikā esmu atrisinājis veselības problēmas. Un problēmas man bija! Bet tagad vairs nezinu, kas ir psoriāze, kas ir liekais ķermeņa svars, kas ir pietūkuši limfmezgli. Pirms atradu savu metodi veselības sakārtošanai, es biju izmēģinājis visas tradicionālās un netradicionālās medicīnas metodes. Kad cerības kļūt veselam jau biju atmetis, ciemojoties pie māsas Norvēģijā, uzzināju, ka ir iespējams veikt taukskābju analīzes manā organismā. Ar to ir jāsāk! Ne jau velti mediķi mēdz teikt, ka visu problēmu sākums un risinājums ir galvā un pareizajā uzturā. Bet kā to izmērīt? Kā ir par daudz un kā par maz? Norvēģijā valsts laboratorijā par saprātīgu cenu ikviens interesents var nodot asins paraugu no pirksta (nevis no vēnas), kas tiks izmantots taukskābju līmeņa noteikšanai cilvēka organismā. Es to izdarīju. Atklājās, ka manā organismā krasi pietrūkst tā saucamo nepiesātināto taukskābju. Konsultējos ar speciālistiem un sāku ikdienā savam ķermeņa svaram atbilstošā daudzumā lietot zivju eļļu un olīveļļu. Neesmu no tiem fanātiķiem, kas pilnībā kļuvuši par vegāniem vai svaigēdājiem. Es nenoliedzu viņu dzīvesveidu. Tomēr esmu izvēlējies saprātīgu vidusceļu, jo uzskatu, ka cilvēks tomēr ir visēdājs.
Norvēģijā un Latvijā esmu apmeklējis ārsta Pola Kleitona lekcijas. Tas ir cilvēks, kurš izmainīja manu skatījumu uz dzīvesveidu. Šis ārsts ir teicis: “Ir iespējams palikt veseliem līdz pat sirmam vecumam un novērst, stabilizēt vai pat pavērst pozitīvā virzienā daudzas hroniski deģeneratīvas saslimšanas.” Viņš pats tam ir reāls apliecinājums. Cilvēks ir jau cienījamā vecumā – viņam ir pāri 80 gadiem. Taču vizuāli to pateikt nav iespējams! Šis ārsts uzskata, ka sasniegt vēlamo var palīdzēt ķermeņa nodrošināšana ar pareizajām uzturvielām. Tas ļauj pašdziedināties un atjaunoties! Nav kaitīgs ne cukurs, ne sāls, ne arī palmu eļļa. Svarīga ir šo vielu sabalansēšana organismā. Un to izdarīt palīdzēs Omega-3 un Omega-6 polinepiesātināto taukskābju tauki attiecībā 1:1 (piemēram, zivju eļļa un olīveļļa), ja tie būs uzņemti pietiekamā daudzumā. Abas eļļas ir jālieto vienlaikus. Tad pārsātināt organismu ar cukuru nemaz nebūs iespējams. Liekais tiks izmests ārā no ķermeņa. Iedziļinoties jautājuma būtībā, rodam atbildes, ka lielākais ienaidnieks cilvēka veselībai ir konservanti, kurus mēs ikdienā uzņemam sevī ar uzturu. Jo tālāks ir ceļš no produkta līdz patēriņam, jo lielāks risks.
Mans ikdienas uztura režīms ir tāds. Katru rītu sāku ar zivju eļļas un olīveļļas karoti. Lietoju arī beta glikānus 1.3/1.6 (iegūst no sēnēm, stimulē imunitāti). Ēdu olas katru dienu, ēdu šķiedrvielām bagātu uzturu, augļus, dārzeņus, kā arī sautētu gaļu. Dzeru arī kafiju, kas ir lielisks antioksidants. Iespēju robežās pērku pārtiku tieši no audzētāja, ražotāja. Patiesībā esmu pateicīgs savām slimībām, kas savulaik mani mudināja pievērst uzmanību tam, kā dzīvoju, ko un kā ēdu, kā man pietrūkst organismā un kā varbūt ir par daudz. Mums katram šādi signāli ir jāprot novērtēt. Tā ir iespēja mainīties, attīstīties, izzināt.

Sportisti slavē un lieto zivju eļļu
Gulbenes vieglatlēte Dace Anča: - Es lietoju zivju eļļu. Par šo uzturvielu es vienmēr teikšu tikai tos labākos vārdus. Dzeru no karotes. Olīveļļu gan ne. Tā man ir mājās, bet karotēm nedzeru. Leju klāt pie salātiem.

Ģimenes ārste aicina nepārforsēt
Tirzas ģimenes ārste Dace Mūrniece: - Zivju eļļa un olīveļļa ir divas dažādas eļļas, kas cilvēka organismam dod nepiesātinātās taukskābes. Tās ir pārtikas vielas. Tas arī viss. Jālieto ir gudri. Ja cilvēks šīs eļļas triepj iekšā lielā daudzumā, tad aknas nokauj kā likts! Ar eļļām vien nekā nebūs. Cilvēkam ir jāievēro veselīgs dzīvesveids. Ja ir slims, tad ir jāiet pie ārsta.
 
Uztura speciālistes viedoklis
“Tomēr jāatceras – ne jau ar eļļu sabalansētību cilvēks var izārstēt visas kaites vai padarīt visu vēlamu. Tikpat svarīgas ir citas uzturvielas. Kaut vai sāksim ar minerālvielām, ar vitamīniem, ar šķiedrvielām. Nav neviena unikāla uztura komponenta, tāpēc nekad nevajag pārspīlēt. Un arī, runājot par pašu zivju eļļu (Omega-3), ir jāskatās, kam viņa ir vajadzīga un kādās devās. To jau vislabāk ir noskaidrot pie ārsta. Pieņemu, ka šobrīd ir daudz pārtikas piedevu izplatītāju, kuri gatavi pastāstīt par saviem produktiem diezin ko, lai tikai viņu produktus nopirktu,” “Dzirkstelei” saka Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Lolita Neimane.

 Zinātniski par labajiem taukiem
◆ Omega-6 polinepiesātināto taukskābju tauki ir atrodami saulespuķu, kā arī kukurūzas un sojas eļļā, avokado, riekstos un sēkliņās. Tie uzlabo ādas stāvokli, padara to gludu un elastīgu, mazina ādas sausumu. Mazina risku saslimt ar 2.tipa cukura diabētu. Veido bioloģiski aktīvas vielas.
◆ Omega-3 polinepiesātināto taukskābju tauki atrodami treknās zivīs (siļķēs, skumbrijās, lašos, sardīnēs), linu, rapšu eļļā, valriekstos un ķirbju sēklās.
◆ Pēdējo gadu pētījumos pierādīts, ka nepiesātinātās Omega-3 taukskābes (zivju eļļu) var izmantot sirds un asinsvadu, iekaisuma slimību, piemēram, reimatoīdā artrīta, čūlainā kolīta un Krona slimības, ārstēšanā, kā arī smadzeņu darbības uzlabošanai, depresijas mazināšanai.
◆ Tauki organismā galvenokārt ir enerģijas avots, taču tie ietilpst arī citoplazmas un šūnapvalka sastāvā. Tauki nepieciešami, lai organismā uzsūktos taukos šķīstošais A, D, E un K vitamīns, kā arī A vitamīna provitamīns beta- karotīns. Tauki vajadzīgi normālai smadzeņu darbībai, ādas un matu veselībai. Savukārt uzturā tauki uzlabo ēdiena garšu un rada sāta sajūtu.
◆ Tauki ir daudz koncentrētāks enerģijas avots par ogļhidrātiem vai olbaltumvielām - 1 grams tauku dod 9 kilokalorijas.
Avots: Latvijas Diētas un
uztura speciālistu asociācija