Dzirkstele.lv ARHĪVS

Medus produktu klāsts paplašinās

Inita Savicka

2018. gada 6. aprīlis 00:00

3056
Medus produktu klāsts paplašinās

Bitenieka Rolanda Krevica saimniecība Beļavas pagasta “Lukstiņos” turpina attīstīties, un viņš visu laiku domā par inovatīviem produktiem.
Pagājušā gada decembrī tika pabeigta ražošanas ēkas būvniecība “Lukstiņos”.  Februārī ēka tika nodota ekspluatācijā.  Ražošanas ēkā iekārtošana tiek veikta pakāpeniski, jo tam vajadzīgs papildu finansējums: jāizgatavo plaukti, darba virsma, skapīši.
R.Krevics stāsta, ka iekārtas, kas nepieciešamas gan medus pirmapstrādei, gan tālākai pārstrādei, jau bijušas iegādātas un līdz šim viss tika darīts dzīvojamās mājas virtuvē. “Visa ir tik daudz, ka virtuvē palika tikai neliela taciņa, kur staigāt. Nebija īsti, kur nolikt iekārtas un darboties tā, lai tās netiktu cilātas. Doma, ka ir nepieciešama būve, bija jau sen. Gaidījām iespēju, kad kādā Eiropas projektā varētu startēt, jo pats tehniskais projekts tika sataisīts jau 2012.gadā,” stāsta R.Krevics.
Šis projekts, kura gaitā tika būvēta ražošanas ēka, tika realizēts ar “Satekas” atbalstu. R.Krevics neslēpj, ka piešķirtais atbalsts bija mazāks, nekā sākotnēji gaidījuši. Lielākā daļa ir savi līdzekļi. Kopējās izmaksas ir aptuveni 35 000 eiro. “15 000 eiro ir no Lauku atbalsts dienesta, pārējais - pašu ieguldījums,” saka bitenieks.

Jaunākā iekārta – viršu medus prese
Jaunās būves apakšā ir pagrabs, kuru bitenieks vēlējās saglabāt. Pagrabs nebija izmantojams - ziemā tas izsala cauri. Tagad uz pagraba uzbūvēta siltināta ēka, kas piemērota ražošanas vajadzībām. “Pagraba sienas ir šīs ēkas pamati, un pagrabs arī ir padarīts ekspluatējams,” saka R.Krevics.
Viņš aicina “Dzirksteli” apskatīt jauno ražošanas ēku. Tajā viena no jaunākajām iekārtām, kas iegādāta pagājušajā gadā, ir viršu medus prese. Bitenieks skaidro, ka viršu medus ir specifisks ar to, ka šūnās tas ir biezs kā marmelāde un to nevar izsviest. Viršu medu iegūst vēlu rudenī, tajā ir diezgan liels mitruma procents. “Mitrums ir viena no galvenajām sastāvdaļām medū, kas ir jākontrolē. Ja tā medū būs par daudz, medus var sarūgt,” saka R.Krevics un piebilst, ka mūsu pusē viršu medus nav īpaši zināms, bet tie, kas to ir nogaršojuši, atzīst par labu. “Tas ir arī visdārgākais Latvijā iegūstamais medus. Varbūt arī tas ir viens no nosacījumiem, kāpēc pēc tā nav īpaši daudz gribētāju. Pircēji skatās uz lētāko,” novērojis R.Krevics.
Jaunajā ražošanas ēkā vieta rasta arī bišu māšu inkubatoram, kas jau iepriekšējos gados tika izmantots bišu māšu audzēšanai. Bitenieks stāsta, ka bišu māšu audzēšanas procesā ir dienas, kad oliņas ir ļoti trauslas, un, ja ir kaut kāda vibrācija, tās aiziet bojā. “Es brīnījos, jo parasti kādi 30 procenti bišu māšu nepiedzima. Izrādās, iemesls tam bija, ka bērni skraida garām inkubatoram, tāpēc tagad tam te ir iekārtota vieta,” saka R.Krevics.
Ražošanas ēkā vieta rasta arī fasētājam, ko izmanto, piemēram, medus pildīšanai dažādos traukos, ziedputekšņu kaltei, kuru var izmantot arī sukāžu kaltēšanai un bišu maizes žāvēšanai.

Pircējus izbrīna pūpolu medus
Līga Krevica stāsta, ka kopumā “Lukstiņos” ražo 22 produktus. Ir, piemēram, dažādu ziedu medus, griķu, viršu, meža ziedu, pūpolu medus. “Pūpolu medu esam ieguvuši tikai vienā gadā, kad nebija pavasara, bet uzreiz bija vasara. Pirmo medu noņēmām jau 5.maijā. Gulbenes Zaļajā tirdziņā to tirgojām. Atceros, ka cilvēki neticēja, ka ir tāds pūpolu medus un ka medus var būt jau maijā. Maz arī pārdevām,” atminas L.Krevica.
“Lukstiņos” ir padomāts arī par medu ar dažādām sukādēm, piemēram, rabarberu, ķirbju, dzērveņu, pīlādžu, ir medus ar riekstiem, medus ar šokolādi. Tas ir bijis Rolanda sapnis, ka vajag kaut ko vairāk, ne tikai medu, un tas arī ir veiksmīgi realizēts. “Eksperimentāli ir arī vēl citi veidi,” piebilst R.Krevics.
Viņa dzīvesbiedre liela medu ar pīlādžu sukādēm, jo pīlādžogu rūgtums un medus saldums rada garšīgu produktu. To novērtējuši un iecienījuši pircēji.
“Šogad vērsim vaļā durvis arī interesentu grupām. Tūristi būs gaidīti visu gadu, jo mums tagad ir ēka, kur uzņemt viesus un darboties. Demonstrēsim inventāru, liesim sveces,” saka Krevici.