Pūre: kakao pupiņas ceļojums
Tukuma novada Pūres pagastā atrodas daudziem labi zināmo “Pūres
šokolādes” trifeļu ražotne un muzejs. Lai nokļūtu līdz pašam konfektes
izveides procesam, jāiziet kakao pupiņu ceļš līdz šokolādei.
Izrādās,
kakao koks ir ļoti cimperlīgs, aug džungļos zem lielākiem kokiem. Viņam
patīk karstums, bet tajā pašā laikā tam nepatīk, ka saule spīd virsū.
Viņam patīk mitrums, bet nepatīk, ka lietus līst virsū, tāpēc kakao koks
paslēpies zem garākiem kokiem. No maza ziediņa attīstās auglis - kakao
pāksts. Gatavas pākstis iekrāsojas dažādās krāsās atkarībā no gatavības
pakāpes un šķirnes. Interesanti, ka pākstis aug pie stumbra un lielajiem
zariem. Kakao koks ir vienīgais pasaulē, kurš dabā pats tā ir
attīstījies. Koks var izaugt 10 metrus garš, bet plantācijās to apgriež
3-4 metrus augstus. Koks ir trausls, tāpēc vācēji kokā rāpties nedrīkst.
Turklāt ļoti bieži kokam nolauzto zariņu vietās uzbrūk kaitēkļi un koks
aiziet bojā. Labs vācējs var novākt 1500 pākstis dienā. Pēc tam ar
mačeti pāršķel pākstis uz pusēm un izlasa pupiņas. Tad pupiņas saliek
koka kastēs fermentācijai, kas ir ļoti būtiska īstās garšas
attīstīšanai. Tad kaltē saulē. Pēc 14 sienām tās ir gatavas
pārvietošanai. Tās pēc aromāta sašķiro eksperti. Džutas vai plastmasas
maisos tās kuģo uz nākamo galamērķi. Pirms izkraušanas tiek pārbaudīta
to kvalitāte.
Gide stāsta, ka pirmsākumos šokolādi varēja iegādāties
tikai aptiekās kā zāles pret receptēm. Viņa prognozē, ka pēc 30-40
gadiem šokolādi tā nemaz vairs nevarēs nopirkt, jo notiek klimata maiņa,
arī džungļos.
Acteku atklājums
Šokolādes pirmsākumi
meklējami Meksikā, kur acteki uzzināja, ka kakao koks un tā auglis ir
vērtīgi. Viņi ievērojuši, ka žurkas ēd nokritušās kakao pākstis, un
nosprieda - ja žurkas ēd, tad cilvēks arī var mēģināt. Pats auglis
nebija garšīgs, bet pupiņas bijušas ēdamas. Atstājot saulē, tās izžuva
un sacietēja. Tad acteki tās saberza. Sākumā viņi šo kakao pulveri
pīpēja, vēlāk pārlēja ar ūdeni, pievienoja čili piparu, kanēli un radīja
kakao dzērienu.
Šo dzērienu uzskatīja par svētu un lietoja svarīgos
dzīves notikumos. Zīdaini mazgāja kakao vanniņās, jo ticēja, ka tad
bērns būs bagāts. Tā, pašiem neapzinoties, acteki atklāja, ka šokolādi
var izmanto arī kosmētikā. Acteku valdniekam Montesumam piederēja daudz
zelta un kakao plantācijas. Viņš dzēra svēto kakao dzērienu no zelta
krūzītes un dienā izdzēra 50 krūzītes. Viņš nodzīvoja 55 gadus, kas
skaitījās liels vecums. Acteki kakao pupiņas sāka izmantot arī kā naudu.
Tajā laikā actekiem algā maksāja vienu pāksti mēnesī. Bet tā bija
laimes spēle, jo pākstī varēja būt no 20 līdz 40 pupiņām. Protams,
notika zagšana, bet, ja kāds nozaga kakao pāksti un viņu noķēra, tad
zagli pakāra visa ciema priekšā.
Paaugstina libido
16.gadsimtā
Meksiku atklāja Kolumbs, bet viņš domājis, ka kakao pākstis ir
izkārnījumi. Vēlāk ieradās Kortess, kurš izmantoja acteku labvēlību un
apzaga viņus. Viņš kakao pupiņas un kakao dzēriena recepti ieveda
Eiropā. 18.gadsimtā šokolādes ražošanu sāka Itālija, Šveice, Spānija,
Francija, Anglija un Beļģija, kuras uzskata par šokolādes lielvalstīm.
Joprojām šokolādi ražo Šveice un Beļģija, kuru var saukt par vispasaules
ražotāju, jo tur turpina ražot pēc vecajām receptēm. Mūsdienās jau
katra otrā valsts ražo šokolādi. Gide saka, ka Latvijā diemžēl jau divus
gadus neviens nepiepērk kakao pupiņas un šokolādi neražo, jo tas ir
ļoti dārgs prieks. Ja arī to darītu, tad šokolāde būtu pārdabiski dārga
un mēs viņu nenopirktu.
18.gadsimtā kakao dzēriens bija pieprasīts
un ļoti dārgs, to varēja atļauties tikai turīgi cilvēki. Dižciltīgajiem
kungiem ar ļoti skaistām ūsām tika pat izdomāta īpaša krūzīte ar
paliktni ūsām, lai tās nesamērcētu. Kungi tolaik kakao dzērienu varēja
dzert, cik vien gribēja. Dižciltīgajām dāmām bija limits - 1 krūzīte
dienā, lai... nedzimtu tumši bērni. Kungi devās medības, karagājienos un
citur, bet kalpi bija melnādainie, tāpēc daiļajām dāmām bija šis
ierobežojums, jo, lietojot daudz kakao dzēriena, paaugstinājās libido.
Šokolādes trifeles ar visu ko
SIA
“Pure Chocolate” ražotnē no augstvērtīgas beļģu šokolādes tiek radītas
šokolādes trifeles ar augstvērtīgiem pildījumiem un kaltētu augļu un ogu
dekoriem. Ik gadu tiek radīti jauni produkti. Pēc muzeja apmeklējuma
arī mēs iesaistāmies šokolādes trifeļu pagatavošanā, jo tādas konfektes
var pagatavot arī mājās. Jāatceras, ka šokolāde jākausē ūdens peldē un
visu laiku jāmaisa, lai masa būtu viendabīga. Vispirms jāizveido
šokolādei čauliņa. Tad jāieliek ledusskapī atdzesēties uz pusstundu. Tad
jāielej pildījums un jāuzliek šokolādes vāciņš. Atdzesē ledusskapī
pusstundu. Pildījumā var likt ogas, riekstus, rozīnes, džemu, marmelādi,
krēmu, cepumus, medu, čili piparu, pat dārzeņus un sieru. Fantastiski
garšojot burkāni ar balto šokolādi. Ja liek alkoholu, tad nedrīkst ilgi
glabāt, jo alkohols saēd šokolādi. Tieši tāpēc konfektēm ar alkohola
pildījumu iekšpusē ir cukura slānītis, ko gan arī ar laiku saēd. Labi
garšojot gaļas ēdieni ar tumšās šokolādes mērci, Ukrainā pat ir speķis
tumšajā šokolādē.
Gide arī piebilst, ka konfekšu kaste, kurā ir
apsarmojušas konfektes, nav jāmet ārā, jo baltā “sarma” ir kakao
sviests, kas pie krasām temperatūras maiņām tiek izstumts ārā. Izteikti
tas varētu būt vasarā. Šī “sarma” simtprocentīgi apliecina, ka ir
izmantota kvalitatīva šokolāde, nevis šokolādes izstrādājums. Ražotāji
šokolādei parasti dod trīs gadu garantiju, ir arī piecu gadu garantija,
bet arī pēc 20 gadiem tīrai šokolādei vainas nekādas nebūšot. Vienīgais
mīnuss – šokolāde pieņem apkārtējās vides garšu, tāpēc neglabājiet to,
bet izbaudiet!
Uzziņai
Kakao kokam (dievu ēdiens – latīņu val.) tikai 1-3 % ziedu attīstās
par augli, ja tos ir apputeksnējušas mazas mušiņas. Viens koks dod 20-40
pākstis. Pirmie augļi parādās sestajā gadā. Uz stumbra un galvenajiem
zariem ir 1000 ziedu.
1825.gadā Kaspars van Houtens atklāja
tehniku, kā atdalīt kakao sviestu no cietās daļas. Varēja sablenderēt
kakao sviestu ar kakao masu, kas radīja kakao maisījumu. Kopš tā laika
ir iespējams ražot šokolādi tāfelītēs.
Tumšā šokolāde sastāv no
kakao masas, cukura un kakao sviesta. Baltā šokolāde sastāv no kakao
sviesta, cukura un piena pulvera. - Teksts un foto: Pārsla Konrāde
Kategorijas
- Afiša
- Sporta pasākums
- Izstāde
- Koncerts
- Balle
- Teātris
- Pasākums
- Baznīcā
- Meistarklase
- Kino
- Izlaidums
- Jauniešiem
- Senioriem
- Bibliotēkā
- Bērniem
- Tirdziņš
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Mēs pamanījām!
- Citas ziņas
- Atbildam lasītājiem
- Reklāmraksti
- Veselība
- Kultūra un izklaide
- Dzīvespriekam
- Konkursi
- Horoskopi
- Sports
- Cope un medības
- Vietējās ziņas
- Kriminālziņas
- VĒLĒŠANAS 2017
- SAEIMAS vēlēšanas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Vārds deputāta kandidātam!
- Latvijas ziņas
- Noderīgi
- Interesanti
- Eiropas Savienībā
- Laika ziņas
- Skolēnu, jauniešu aktivitātes
- Statiskas lapas
- Ceļojumi
- Ēdamprieki
- Projekti
- Projekts "Riska bērni"
- Projekts "Saimnieko gudri"
- Projekts "Kam ticēt?"
- Projekts "Medijs vai mediju izstrādājums?"
- Projekts "Paver plašāk logu no senatnes"
- Projekts "Mediju kritika"
- Projekts "10 gadi Gulbenes novadā - vai veiksmes stāsts?"
- Projekts "Rūpēsimies par vidi!"
- Projekts "Mediju projekts"
- Projekts "Vide"